Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Prelom, na ktorý čaká celý svet: Izrael vyvinul protilátku na COVID-19!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Ľudstvo sa už od vypuknutia celosvetovej pandémie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, snaží nájsť liek na túto smrteľnú chorobu. Po mnohých správach zo sveta teraz na seba púta pozornosť Izrael. Podľa slov tamojšieho ministerstva obrany už vyvinuli protilátku na ochorenie!

So správou prichádzajú izraelské médiá. Izraelský inštitút pre biologický výskum v Ness Siona totiž podľa týchto informácií dosiahol významný pokrok v úsilí o nájdenie protilátky proti novému koronavírusu COVID-19. Spolupracovať mali aj vedci z celého sveta. Oznámenie vydali v spoločnom vyhlásení inštitútu a tamojšieho ministerstva obrany.

Spomínaná protilátka má útočiť na vírus jedinečným spôsobom a dokáže ho vraj neutralizovať v tele infikovaného človeka. Vedecký tím viedol profesor Shmuel Shapira a tento tím už fázu vývoja dokonca ukončil. Protilátke už majú vymyslieť len meno a čakať sa zrejme bude aj na patent.

Inštitút už navštívil aj samotný minister obrany Naftali Bennett. Ten v pondelok ráno uviedol, že je hrdý na zamestnancov inštitútu a označil tento vývoj za obrovský prielom. "Kreativita a tento spôsob myslenia môže za tento úžasný úspech. Celé obranné zariadenie bude naďalej bojovať proti koronavírusu," povedal.

Inštitút teraz pracuje na získaní už spomínaného patentu a tím plánuje kontaktovať aj medzinárodné spoločnosti s cieľom vyrábať protilátku v komerčných množstvách. Predseda vlády Benjamin Netanjahu začiatkom pondelka prisľúbil na medzinárodnej konferencii darcov 60 miliónov dolárov na spoločný boj proti pandémii koronavírusu.

„Podobne ako všetky krajiny, aj Izrael sa teraz snaží nájsť správnu rovnováhu medzi ochranou zdravia našich občanov, zabránením ďalšiemu nárastu infekcií a umožnením opätovného otvorenia našej ekonomiky, ale v konečnom dôsledku zaistiť verejné zdravie a prosperitu štátu. Musíme všetci spoločne pracovať na zlepšení diagnostiky, urýchlení terapií a konečnom vývoji vakcíny,“ vyjadril sa Netanjahu.

Viac o téme: IzraelProtilátkaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu