Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Najväčší zásah v dejinách krajiny: Taliansko naleje 400 miliárd eur do ekonomiky

Giuseppe Conte Zobraziť galériu (3)
Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP/Roberto Monaldo/LaPresse )

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil v pondelok večer nový núdzový program stimulov, na základe ktorého sa do firiem poškodených pandémiou koronavírusu naleje pomoc v rekordnej výške 400 miliárd eur. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Firmy trpia mesiac trvajúcou celoštátnou karanténou, teda prísnym obmedzením pohybu ľudí, ktoré môže trvať ešte mnoho ďalších týždňov. Conte v televíznom prejave povedal obyvateľom, aby boli trpezliví v čase pandémie koronavírusu, ktorý si už v Taliansku oficiálne vyžiadal 16.523 ľudských životov a mnoho miliónov Talianov je prinajmenšom dočasne nezamestnaných.

Premiér v prejave uviedol, že núdzové opatrenie predstavuje "najväčší zásah (do ekonomiky) v dejinách krajiny". Nový program dopĺňa predchádzajúci marcový, keď vláda predstavila balík pomoci vo výške 340 miliárd eur - išlo o pôžičky s podporou vlády. Conte spresnil, že polovica nového balíka je vyčlenená pre exportne orientované firmy, ktorých obrat sa za posledný mesiac "zrútil".


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Talianska zdravotná kríza "je tiež ekonomická a sociálna", zdôraznil Conte. Vláda okrem toho oznámila, že podnikne kroky na ochranu talianskych spoločností oslabených ekonomickou krízou pred tým, aby ich prevzali zahraniční konkurenti. "Tieto ťažké chvíle sa nezmenia na príležitosť loviť talianske firmy," povedal minister pre vzťahy s parlamentom Riccardo Fraccaro.

KORONAVÍRUS Najväčší zásah v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Taliansky premiér Conte v prejave takisto vyzval každého v krajine, aby dodržiaval prísne opatrenia obmedzujúce pohyb, ktoré platia od začiatku marca. "Čoskoro zažijeme v Taliansku novú jar, ale zatiaľ musíme zostať doma," dodal Conte.

EÚ koordinuje a spolufinancuje zdravotnú pomoc

Tímy európskych lekárov a zdravotných sestier z Rumunska a Nórska, ktoré v rámci boja proti pandémii COVID-19 boli nasadené prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany v Taliansku, boli vyslané do Milána a Bergama. Ich úlohou je pomôcť preťaženým talianskym zdravotníkom. Rakúsko prostredníctvom tohto mechanizmu ponúklo Taliansku vyše 3000 litrov dezinfekčného prostriedku. Uviedla to v utorok Európska komisia, ktorá túto európsku pomoc koordinuje a spolufinancuje.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá upozornila, že zdravotné sestry a lekári, ktorí opustili svoje domovy, aby pomohli kolegom v iných členských štátoch, sú "skutočnými tvárami európskej solidarity". "Ďakujem Rumunsku, Nórsku a Rakúsku za to, že prišli na podporu Talianska v čase, ktorý je pre celý kontinent taký ťažký. Toto je solidarita EÚ v akcii," dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič. Spresnil, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) pracuje nepretržite so všetkými členskými štátmi EÚ, aby zabezpečilo, že pomoc bude nasmerovaná tam, kde je to najviac potrebné.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

Taliansko zároveň aktivovalo aj družicový systém EÚ Copernicus s cieľom zmapovať zdravotné zariadenia a verejné priestory počas núdzovej situácie spôsobenej koronavírusom.

Viac o téme: TalianskoKoronavírusGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu