Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Fakulta informatiky Slovenskej technickej univerzity sa zapojila do hľadania lieku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave sa svojou výpočtovou kapacitou zapojila do projektu Folding@Home. Jeho cieľom je skúmanie ľudských proteínov, ich vlastností a správania sa, s cieľom nájsť lieky či terapie na liečbu rôznych chorôb. Aktuálne sa projekt sústreďuje najmä na nový koronavírus. Informovala o tom Monika Karoliová zo FITT STU.

"Som veľmi rád, že sa na FIIT STU našli výskumní pracovníci, ktorí zapojili našu fakultu do projektu hľadania liečby na koronavírus. Veľmi promptne sme vyčlenili výpočtový výkon 28-jadrového servera na tento účel a tento od soboty 28. marca poskytuje výpočtový výkon projektu Folding@Home," uviedol dekan FIIT STU Ivan Kotuliak. Projekt sa aktuálne podľa Karoliovej stal najväčším superpočítačom na svete. Využíva výpočtový výkon procesorov a grafických kariet od ľudí z celého sveta.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Projekt má aj súťažný charakter. Používatelia poskytujúci svoj výpočtový výkon za neho zbierajú body a môžu sa spájať do tímov, ktoré medzi sebou súťažia v počte získaných bodov. "Chcem povzbudiť aj ďalších našich zamestnancov, študentov či sympatizantov, aby sa pripojili do nášho tímu FIIT, ktorý má v projekte Folding@Home identifikátor 255294. Môžeme tak spoločne pomôcť dobrej veci," uzavrel dekan FIIT STU.

Viac o téme: KoronavírusSlovenská technická univerzitaBrtaislavaFakulta informatiky a informačných technológiíHľadanie lieku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu