Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V Česku doteraz potvrdili 1289 prípadov nákazy COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Českej republike potvrdili k utorkovému ránu 1289 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informoval spravodajský server iROZHLAS.cz s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. V pondelok pribudlo 126 nových prípadov. Denný počet testovaných podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha po víkendovom poklese teraz ďalej stúpa; v pondelok bolo vykonaných 2247 testov, celkovo viac ako 19.600.

Prioritou v boji proti koronavírusu je v súčasnosti testovanie, distribúcia ochranných prostriedkov a pripravenosť nemocničných kapacít, uviedol minister. Jeho rezort tiež pripravil IT systém, ktorý sleduje počty nakazených v reálnom čase. Denné prírastky nakazených ochorením COVID-19 podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Dušeka klesajú a zrejme budú stagnovať. "Efektivita opatrení sa ťažko posudzuje. Ale dovolil by som si mierny optimizmus," uviedol.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podiel seniorov medzi nakazenými je v Česku podľa Dušeka približne 17 percent, darí sa ich zrejme chrániť. Španielsko má pritom okolo 50 percent. Dušek informoval, že hospitalizovaných je zhruba 10-11 percent zo všetkých nakazených novým typom koronavírusu. Zhruba pätina z nich potom potrebuje intenzívnu starostlivosť.

KORONAVÍRUS V Česku doteraz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V pondelok sa z ochorenia COVID-19 vyliečil siedmy pacient. Česko má zatiaľ jednu obeť - v nedeľu večer zomrel 95-ročný muž v pražskej Nemocnici Na Bulovke, ktorý trpel aj ďalšími zdravotnými problémami. Na konci marca by podľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky mohlo byť v ČR približne 3000 prípadov nákazy COVID-19.

Na konci apríla sa očakáva kumulatívne približne 15.000 nakazených vrátane už vyliečených. Lôžková starostlivosť by tento počet mala zvládnuť, dodal Dušek.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu