Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia plánuje zatvoriť hranice, počty infikovaných závratne stúpajú

Zobraziť galériu (38)
(Zdroj: TASR/AP)

SVET - Počet mŕtvych v Taliansku prekročil 1 800. Maďarsko zatvorilo hranice. Americký prezident Donald Trump nevie prestať s podávaním rúk aj napriek tomu, že to hygienici neodporúčajú. Kritická situácia pre koronavírus je aj v Španielsku. Česi vyhlásili úplnú karanténu a Poľsko zatvorilo hranice. Celosvetovú pandémiu aj dnes sledujeme ONLINE.

V dôsledku koronavírusu zomrelo na celom svete 6 687 ľudí, vyliečilo sa 77 867 nakazených je 174 893 (údaje zo 16. 3., 17:37 h.)

  • Epidémiu označila v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovali sa desiatky osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvára hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 298
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234
  • Testovať sa daj aj Donald Trump, ktorý pred novinárov predstúpil bez rúška. 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?

21:50 Šéfka epidemiologického oddelenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Maria Van Kerkhove sa v pondelok snažila mierne korigovať doterajšie vyhlásenia odborníkov a zdravotníckych inštitúcií, že deti novým koronavírusom nie sú príliš ohrozené. "Videli sme už deti s touto infekciou zomierať, takže nemôžeme univerzálne tvrdiť, že jej priebeh u detí je mierny," vyhlásila Van Kerkhove. Na druhej strane povedala, že prenos koronavírusu v školách zatiaľ nebol zaznamenaný. "Z evidencie, ktorú máme k dispozícii, sme nezaznamenali prenos v zariadeniach ako sú školy," povedala hlavná expertka WHO na epidémie.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

21:43 Poľský minister životného prostredia Michal Wos v pondelok oznámil, že bol pozitívne testovaný na koronavírus SARS-CoV-2 a je teraz v karanténe. Podľa vlastných slov sa cíti dobre. Informovala o tom agentúra AFP.

21:29 Prezident USA Donald Trump v pondelok vyhlásil, že pandémia nového koronavírusu, ktorá usmrtila tisíce ľudí a zastavila život v krajinách po celom svete, by sa mala v Spojených štátoch skončiť do júla. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Takže podľa mňa, ak odvedieme dobrú prácu... ľudia hovoria o júli, auguste alebo podobne," povedal Trump novinárom v Bielom dome, keď sa ho pýtali, ako dlho môže pandémia koronavírusu trvať a kedy môže odznieť."Takže zrejme práve v tom období sa podľa mňa vytratí," dodal Trump. Americký prezident povedal, že USA "pravdepodobne" smerujú z dôvodu šírenia koronavírusu do recesie. Dodal, že žiada Američanov, aby obmedzili zhromažďovanie vonku aj vo vnútri na skupiny menšie než desať ľudí.

Donald Trump pri tlačovej
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

21:15 Holandský premiér Mark Rutte varoval v pondelok v televíznom prejave, že novým koronavírusom sa nakazí väčšina obyvateľov krajiny. Karanténu pre celé Holandsko však odmietol. Informovala o tom agentúra AFP. Rutte vyhlásil, že jeho vláda chce vybudovať "skupinovú imunitu" do času, keď bude vyvinutá vakcína. Vírusom by sa mali nakaziť najviac odolní ľudia, zatiaľ čo sa vláda postará o starých o chorých."Môže to trvať mesiace, možno aj dlhšie," povedal.

21:04 Maďarsko pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 zatvára svoje hranice, cez ktoré budú môcť prechádzať iba maďarskí občania, oznámil v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Hovorca kabinetu Zoltán Kovács však podľa agentúry MTI spresnil, že to neznamená, že by zatvorili aj budapeštianske Medzinárodné letisko Franza Liszta. Kovács dodal, že cez letisko budú môcť prichádzať do krajiny iba maďarskí občania. "Tranzitné lety a letecká preprava nákladu zostávajú zachované," podčiarkol.

20:47 Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v pondelok ľuďom, aby od utorka poludnia zostali doma s výnimkou nevyhnutných dôvodov ako napríklad nákup. Macron upozornil, že porušenie prísnejších pravidiel zameraných na boj s novým koronavírusom bude potrestané. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool Photo via AP, File)

20:44 Nemeckí lídri vyzvali v pondelok občanov, aby zostali doma. Vláda zároveň oznámila bezprecedentné celoštátne opatrenia, ktoré radikálne obmedzujú verejný život, aby sa spomalilo šírenie nového koronavírusu. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala Nemcov, aby zrušili všetky dovolenky doma a v zahraničí. Prezident Frank-Walter Steinmeier požiadal ľudí, aby sa zdržiavali doma.

20:38 Počet obetí pandémie koronavírusu v Belgicku v pondelok večer dosiahol počet desať osôb. Pre flámsku televíznu stanicu VTM to potvrdil virológ Marc Van Ranst. Do pondelka rána belgické úrady evidovali štyri obete. Piate úmrtie na COVID-19 bolo zaznamenané dopoludnia a do večerných hodín pribudlo ďalších päť obetí nákazy.

20:33 Približne 30.000 registrovaných rakúskych turistov sa v súčasnosti nachádza vo vyše 100 krajinách sveta, zatiaľ čo pribúdajú dopravné obmedzenia v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Odhaduje sa, že ďalšie desaťtisíce Rakúšanov vycestovali bez registrácie, informovala v pondelok tlačová agentúra APA. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí teraz adresovalo týmto občanom naliehavú výzvu, aby bezodkladne pristúpili k návratu, kým "ešte fungujú linkové lety". Mali by pritom zvážiť aj možnosť cestovať cez iné európske krajiny, pokiaľ už nie sú k dispozícii priame lety do Rakúska.

20:14 Kanada uzatvorí štátne hranice pre všetkých cudzincov okrem občanov Spojených štátov, aby zastavila šírenie nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v pondelok kanadský premiér Justin Trudeau, informuje agentúra AFP.

20:09 Ruský premiér Michail Mišustin oznámil v pondelok uzavretie ruských hraníc pre cudzincov, v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. Nariadenia bude v platnosti od polnoci z pondelka na utorok do 1.mája. Netýka sa ľudí s trvalým pobytom v Rusku.  

Ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP)

19:46 Na 53 mŕtvych stúpol v Británii počet obetí nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 18 viac ako v nedeľu. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie ministra zdravotníctva Matta Hancocka. Počet infikovaných dosiahol v Británii 1543 osôb.

19:30 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok Nemcov, aby zrušili všetky dovolenky doma a v zahraničí. Zároveň načrtla mimoriadne celoštátne opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Na základe nových opatrení ľudia "nemajú podnikať dovolenkové zájazdy a výlety v rámci krajiny ani mimo nej", uviedla Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne.

19:28 Fínska premiérka Sanna Marinová oznámila v pondelok uzavretie škôl a zákaz verejných podujatí s účasťou nad desať osôb. Vláda takisto pripraví uzavretie hraníc. Správu priniesla agentúra AFP. Marinová oznámila celkom 19 opatrení s platnosťou do 13. apríla. Patrí medzi ne aj príprava na uzavretie hraníc, k čomu môže vláda pristúpiť v blízkej budúcnosti. Marinová uviedla, že od stredy zavrú svoje brány všetky školy a univerzity."Zvažujeme aj opatrenia, ktoré môžu obmedziť voľný pohyb osôb v reakcii na ohrozenie životov a zdravia," vyhlásila Marinová. Jednou z možností je samoizolácia ľudí nad 70 rokov, s výnimkou poslancov a poslankýň parlamentu a lokálnych lídrov vo výkone moci.

Sanna Marinová
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

19:05 Prvý laboratórny test na nový koronavírus SARS-CoV-2 v prípade maďarského ministra vnútra Sándora Pintéra, ktorý sa minulý týždeň v Budapešti stretol s infikovaným marockým ministrom, bol negatívny. Oznámila to v pondelok šéfka štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa spravodajského servera Index.hu Müllerová po schôdzke krízového štábu dodala, že spolu s ministrom preverovali aj stav ďalších 41 kontaktných osôb, pričom aj výsledky ich prvých testov boli negatívne.

18:46 V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 349 ľudí, čím sa počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v tejto krajine zvýšil na viac ako 2000. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

18:45 Španielsko v pondelok oznámilo, že zatvorí svoje pozemné hranice, aby zastavilo šírenie epidémie nového smrtiaceho koronavírusu. Počet prípadov nákazy sa už v krajine priblížil k 10.000. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska spresnil, že zatvorenie hraníc vstúpi do platnosti už o polnoci a do krajiny budú vpustení iba španielski občania, ľudia s trvalým pobytom alebo akreditovaný diplomatický personál a tiež osoby v prípadoch spôsobených nepredvídateľnými okolnosťami.

18:44 Švajčiarska vláda vyhlásila v pondelok v rámci boja proti šíreniu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 stav núdze na území celej krajiny, ktorý potrvá do 19. apríla. Informovala o tom agentúra AFP. "Je potrebná dôrazná reakcia v rámci celej krajiny. A je potrebná teraz," uviedla v Berne švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugaová na margo rozhodnutia vlády.

18:42 Portugalsko oznámilo v pondelok prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerky zdravotníctva Marty Temidovej. Podľa vyhlásenia je mŕtvym pacientom 80-ročný muž, ktorého hospitalizovali v nemocnici v Lisabone pred niekoľkými dňami. Ministerka uviedla, že trpel aj inými zdravotnými ťažkosťami.

18:22 Cudzinecká polícia v Maďarsku vyhostila z územia Maďarska a Európskej únie 13 iránskych študentov, ktorí sa nepodriadili nariadeniam v karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava, kde boli umiestnení pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa agentúry MTI Iránci opustili bez povolenia a bez ochranných prostriedkov pre nich vyhradenú izbu, kam sa ani po viacerých výzvach nechceli vrátiť. Voči personálu sa správali agresívne, uviedlo ministerstvo vnútra.

18:09 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila v pondelok pandémiu koronavírusu za definujúcu zdravotnícku krízu našej doby a vyzvala jednotlivé štáty, aby otestovali každý podozrivý prípad. Informovala o tom agentúra AFP. "Je to definujúca globálna zdravotnícka kríza našej doby," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej besede zo Ženevy.

18:05 Briti musia prestať chodiť do krčmy a na večeru do reštaurácie, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu, povedal dnes britský premiér Boris Johnson. Dnes popoludní konečne vystúpil s britským bojovým plánom, zakázal verejné zhromaždenia a povedal všetkým, aby pracovali z domu, ak môžu. Počet prípadov sa zvyšuje rýchlejšie, ako si mysleli odborníci, čo viedlo vládu k rýchlym opatreniam. 

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor/House of Commons)

17:59 Slobodná univerzita v Bruseli (ULB/VUB) vydala v nedeľu večer výzvu pre svojich študentov zapísaných v odboroch zdravotníctva, aby vytvorili "légiu dobrovoľníkov COVID-19" a pomohli nemocniciam a zdravotným ústavom v krajine, ktoré bojujú s narastajúcim počtom prípadov koronavírusu. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Belga. Vedenie univerzity na výzvu už dostalo 83 pozitívnych odpovedí od študentov, ktorí sú pre naliehavosť situácie ochotní pomáhať zdravotnému systému.

17:58 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval v pondelok všetkých občanov, aby sa "zdržiavali doma". Najväčšia ekonomika Európy zároveň oznámila nové celoštátne obmedzenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

17:57 V snahe spomaliť koronavírusovú pandémiu vyhlásil v pondelok rumunský prezident Klaus Iohannis na celom území krajiny stav núdze s platnosťou 30 dní. Takýto krok poskytne úradom v Rumunsku právny základ pre účinnejší boj proti šíreniu koronavírusu, informovala tlačová agentúra APA. Opatrenia spojené so stavom núdze majú byť podľa Iohannisa uplatňované postupne v súlade s vývojom pandémie. Počas nadchádzajúcich 30 dní je tak možné uzavretie hraníc, pozastavenie verejnej dopravy, ako aj vydanie zákazov vychádzania.

Grónsko
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

17:55 Grónsko oznámilo v pondelok prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Nakazený pacient žije v hlavnom meste Nuuk. Vláda informovala, že bol umiestnený do domácej izolácie. "Začali sme s prípravami na zvládnutie novej situácie. Je dôležité, aby v čase, keď nákaza prišla do našej krajiny, občania postupovali podľa našich odporúčaní," uviedol grónsky premiér Kim Kielsen.

17:43 Londýnčania sa v pondelok mali čoho zľaknúť. Polícia s rúškami na tvárach a záchranári v ochranných oblekoch sa vrhli na zjavne chorého človeka pred Buckinghamským palácom. Kráľovná sa tam vrátila z víkendového pobytu na vidieku len dnes popoludní. Záchranári muža ihneď previezli do nemocnice Svedkovia uviedli, že to bolo „strašidelné“, pretože si domysleli, že sa to týkalo „koronavírusu“.

17:41 Vyše 80 amerických miest a sedem štátov zakázalo dodávateľom odstaviť vodu ľuďom, ktorí nezaplatili účty, v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Správu priniesol v pondelok britský denník The Guardian. K dočasnému pozastaveniu odstávok vody pristúpili štáty Wisconsin, New York, Connecticut, New Jersey, Pensylvánia, Illinois a Louisiana. Pridali sa takisto niektoré veľké mestá ako Cleveland, Memphis či San Diego. Nariadenia ochránia približne 57 miliónov Američanov pred stratou prístupu k vode počas pandémie koronavírusu.

17:28 Arménsko vyhlásilo v pondelok z dôvodu šírenia koronavírusu celoštátny stav núdze a oznámilo aj ďalšie opatrenia na zabránenie združovaniu ľudí či cestovné obmedzenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Chceme zastaviť šírenie vírusu, ktorý ohrozuje životy a zdravie verejnosti," povedal na zasadnutí kabinetu vysielanom v televízii minister spravodlivosti Rustam Badasian. Občania Arménska majú zakázané opustiť krajinu cez pozemné hranice a takisto sú zakázané verejné zhromaždenia s viac ako 20 ľuďmi.

Zamestnanci upratujú dočasnú nemocnicu
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Xiao Yijiu/Xinhua via AP)

17:26 Dobrá správa! V centrálnej časti Číny vo Wu-chane, epicentre nákazy koronavírusu klesol počet nových prípadov na jednociferné čísla, pričom v piatok sa podľa správ čínskej televíznej siete CGTN vyskytli iba štyri nové prípady. Najnovšie údaje ukazujú, že vo Wu-chane sa zotavilo vyše 36-tisíc pacientov, čo predstavuje vyše 70 % z celkového počtu prípadov. Najťažšie postihnuté mesto v provincii Hubei v Číne je na dobrej ceste k zotaveniu.

17:16 Srbská vláda rozhodla v pondelok o uvalení 28-dňovej karantény na občanov Srbska, ktorí pricestujú z Rakúska, Talianska, Španielska alebo Švajčiarska, teda krajín zasiahnutých koronavírusom. Príslušné zóny zatiaľ neboli určené, uviedla premiérka Ana Brnabičová, ktorej vyjadrenia priniesla tlačová agentúra APA. Hranice Srbska sú už od nedeľňajšieho večera uzavreté pre občanov iných krajín. Srbskí seniori nesmú vychádzať z domu. 

17:13 Významná americká zdravotnícka agentúra bola počas boja proti koronavírusu zasiahnutá kybernetickým útokom. Americké ministerstvo zdravotníctva a služieb obyvateľstvu utrpelo v reakcii na koronavírusovú pandémiu v nedeľu večer kybernetický útok. Zdá sa, že útok mal za cieľ spomaliť systémy agentúry, ale neurobil to žiadnym zmysluplným spôsobom, uviedli ľudia, ktorí požiadali o anonymitu, aby prediskutovali neverejný incident.

17:07 Vedúci Generálneho riaditeľstva štátnych lesov v Poľsku Andrzej Konieczny je v karanténe. Ako píše webportál Onet,  jeho veľmi blízky kolega ho infikoval koronavírusom. Pred niekoľkými dňami sa však on a ostatní zamestnanci vedenia spoločnosti stretli na prijatí v kancelárii prezidenta. Prezident Andrzej Duda zatiaľ nebol testovaný. V Poľsku je nakazených ďalších 6 ľudí.

17:00 Japonský pacient (70) s koronavírusom bol pozitívne testovaný už druhýkrát, dva týždne po prepustení z nemocnice. Pôvodne sa nakazil na lodi Diamond Princess. Liečbu podstúpil v Tokiu a po negatívnych výsledkoch sa vrátil domov do Mie. O dva týždne sa mu prudko zvýšila teplota a test na koronavírus bol pozitívny. Nestalo by sa to po prvý raz. Dnes uverejnená štúdia o opiciach však naznačuje, že u zvierat sa po infikovaní vírusom v laboratóriu vyvinula imunita.

16:47 Dobrá správa! V Českej republike boli prví traja ľudia vyliečení z nákazy koronavírusom. Všetci boli pacientmi nemocnice v Ústí nad Labem. Informovala o tom televízia ČT24. V Česku je dnes o 18.h. 344 nakazených. Česká vláda zakázala od polnoci z nedele na pondelok voľný pohyb ľudí v krajine. Opatrenie bude platiť do 24. marca s výnimkou napríklad ciest do zamestnania či nevyhnutných nákupov.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Getty Images)
16:45 Európska únia dočasne zakáže občanom cudzích štátov vstup do úniových krajín s výnimkou nevyhnutných prípadov. Navrhla to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, podľa ktorej má zákaz platiť 30 dní. Opatrenie, po ktorom v rámci boja proti šíreniu koronavírusu volali niektoré členské štáty, dnes šéfka úniovej exekutívy prerokovala s lídrami krajín skupiny G7. Prezidenti a premiéri únijných štátov by ho mali schvaľovať počas utorkového videosummitu

16:42 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok povzbudzoval občanov na vidieku, aby jazdili na traktore a takto prekonali epidémiu koronavírusu. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. Bývalý riaditeľ kolektívnej farmy, ktorý rád zdôrazňuje svoje spojenie s pôdou a vidiekom, povedal predstaviteľom úradov na stretnutí vysielanom v televízii, že vírus "by nemal vyvolávať žiadnu paniku""Človek na dedine musí jednoducho pracovať, najmä teraz," vyhlásil Lukašenko v čase, keď sa táto bývalá sovietska republika, ktorá hraničí s Ruskom a Poľskom, pripravuje sadiť plodiny.

16:31 Súčasný katalánsky premiér Quim Torra v pondelok oznámil, že má pozitívny test na koronavírus, od nedele je v izolácii v premiérskej rezidencii v Barcelone. Informovala o tom agentúra Reuters. Torra podstúpil test, keď po stretnutí s osobou, ktorej potvrdili prítomnosť vírusu v tele, vykazoval typické príznaky, píše denník El País. Pozitívne testovaný na koronavírus bol už skôr aj podpredseda regionálnej vlády Pere Aragones. Minulý týždeň bola pozitívne testovaná manželka španielskeho premiéra Pedra Sáncheza Begona Gómezová, dvaja členovia Sánchezovho vládneho kabinetu, ministerka pre rovnosť príležitostí a minister pre regionálne záležitosti.

Úradujúci španielsky premiér Pedro
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

16:13 Česko rieši menší škandál. Riaditeľka českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Irena Storová v piatok odcestovala na dovolenku na Kubu. V ten istý deň vláda Čechov upozornila, že od nedele už nebude možné pre koronavírus cestovať do zahraničia. Liekový ústav má pritom v Česku schvaľovať liek remdesivir, ktorý by mohol byť v liečbe koronavírusu účinný. Správu o zámorskej ceste Storovej priniesol server Aktuálně.cz, podľa média odletela na dvojtýždňovú dovolenku deň potom, čo vláda vyhlásila núdzový stav.

16:00 Počet nakazených koronavírusom sa v Rusku v pondelok zvýšil na 93, za uplynulý deň hlásili 30 nových prípadov. Oznámila to ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS. "Z tohto štyria pacienti sa uzdravili a boli prepustení," povedala Golikovová na zasadnutí osobitnej pracovnej skupiny ruskej vlády. "Sedemdesiatdeväť pacientov zostáva v nemocniciach, pričom 57 z nich má miernu formu (koronavírusového) ochorenia bez príznakov," dodala.

15:58 České ministerstvo vnútra v pondelok vyzvalo občanov, aby pri pobyte na verejnosti používali akúkoľvek dostupnú ochranu tváre, aj ak nemajú rúško. Ľudia by sa týmto pokynom mali riadiť predovšetkým pri nakupovaní v obchodoch a tiež pri používaní verejnej dopravy. "Akákoľvek ochrana je lepšia ako žiadna ochrana," uvádza ministerstvo. Ako oznámil minister dopravy, priemyslu a obchodu Karel Havlíček, vláda v tejto súvislosti opätovne povoľuje predaj textilu, aby si občania prípadne vedeli aj svojpomocne zhotoviť rúška

15:55 Americké mestá s pôsobnosťou štátov New York a New Jersey a štát Connecticut budú v pondelok o ôsmej večer uzatvorené. Bary a reštaurácie môžu robiť iba jedlo na roznášku a kasína, kiná a telocvične budú bez výnimky zatvorené z obavy pred rýchlejším šírením koronavírusu.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: thinkstock.com)

15:47 Rakúsko prijíma tvrdé obmedzenia, vysiela posledné mimoriadne lietadlá a volá svojich občanov domov. Počet infikovaných sa v priebehu pondelka zvýšil na 1 016 prípadov. Preslávený viedenský lunapark Prater nariadila vláda ihneď uzatvoriť. Rakúsko má doteraz tri úmrtia.

15:33 O 278 sa zvýšil počet ľudí, ktorí sa nakazili v Holandsku novým druhom koronavírusu. Za posledných 24 hodín tak podľa Holandského národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie (RIVM) dosiahol počet prípadov infekcie 1 413. Ako v pondelok informovala agentúra AP, ide o najväčší jednodňový nárast v tejto krajine od vypuknutia pandémie.

15:26 Tanzánia potvrdila v pondelok prvý prípad nákazy novým druhom koronavírusu. Vírus tak zasiahol už celú východnú Afriku, píše agentúra AFP. Tanzánska ministerka zdravotníctva Ummy Mwalimová potvrdila, že infikovanou osobou je 46-ročná tanzánska občianka, ktorá sa v nedeľu vrátila z Belgicka. Pacientka je hospitalizovaná v nemocnici v meste Arusha na severe Tanzánie. Mwalimová dodala, že ženu nezachytila povinná kontrola na letisku. O testy požiadala sama.

15:16 Počet prípadov koronavírusu v Škótsku vzrástol na 171, potvrdila to škótska vláda. Posledné čísla predstavujú nárast o 18 prípadov v nedeľu, pričom celkový počet testovaných je 4 895. 

15:01 Turecko v pondelok pozastavilo až do odvolania hromadné modlitby v mešitách - vrátane dôležitej piatkovej modlitby. Krajina sa tak snaží zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Oznámenie zverejnil Ali Erbaš, šéf tureckého úradu pre náboženské záležitosti s názvom Diyanet.

14:58 Wales potvrdil svoju prvú smrť na koronavírus a nakazilo sa ďalších 30 ľudí, celkový počet infikovaných pacientov vo Veľkej Británii je tak 1 421 a obetí je 36. Celkový počet prípadov vo Walese je v súčasnosti 124,  1 099 prípadov infekcií je v Anglicku, 153 v Škótsku a 45 v Severnom Írsku. V nedeľu bolo ohlásených 14 ďalších obetí vo veku od 59 do 94 rokov.

14:46 Príslušníci španielskej Civilnej gardy zhabali fabrike v juhošpanielskom meste Jaén 150-tisíc kusov chirurgických masiek. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie gardy o tom informovala agentúra Reuters. Z vyhlásenia vyplýva, že 86-tisíc kusov masiek bolo už v nedeľu v noci dodaných do univerzitnej nemocnice Infanta Sofia v Madride. Zvyšné masky mali byť dodané v pondelok ráno. V Španielsku pribudlo za posledných 24 hodín takmer tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom. Ich celkový počet sa zvýšil na 8 744.

14:31 Do pražskej mestskej hromadnej dopravy budú môcť od polnoci vstupovať len cestujúci so zakrytými ústami a nosom. Opatrenie má pomôcť zamedziť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Oznámil to v pondelok primátor českej metropoly Zdeněk Hřib, ktorého citoval spravodajský server Novinky.cz. "V pražskej MHD už len s povinne zakrytými ústami a nosom. Tvár s rúškom. Či už máte zdravotnícke rúška, vlastnoručne vyrobené rúška, alebo využijete napríklad šál - všetko je lepšie než nič," napísal na Twitteri primátor Hřib.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

14:26 V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko bol v pondelok pre koronavírus s okamžitou platnosťou vyhlásený stav núdze. Informoval o tom v Mníchove bavorský krajinský premiér Markus Söder, píše agentúra DPA. "Vyhlasujeme núdzový stav. Ten bude platiť okamžite. Nateraz prijaté opatrenia budú v platnosti nasledujúcich 14 dní, potom sa musí znovu prehodnotiť aktuálna situácia," vyhlásil Söder. "Všetko sa musí uberať jedným smerom v spoločnej, koordinovanej forme," povedal s tým, že v Nemecku zatiaľ neplatí zákaz vychádzania.

14:10 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI), oficiálny spolkový orgán na kontrolu a prevenciu chorôb v pondelok varoval obyvateľov krajiny, aby neorganizovali takzvané domáce "korona párty", keďže väčšina klubov zostala zatvorená v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. Podpredseda RKI Lars Schaade uviedol: "Prosím vás, nerobte to. Ostaňte doma vždy, keď je to možné a čo možno najviac obmedzte svoj sociálny život." 

14:05 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vyzval v nedeľu večer Rakúšanov v zahraničí, aby sa „urýchlene vrátili“ alebo sa obrátili na ministerstvo zahraničných vecí. Letecká doprava do Rakúska a z Rakúska sa „takmer zastaví“, uviedol Kurz. Momentálne sa letové operácie vykonávajú iba minimálne, aby dostali ľudí domov. Len čo sa tak stane, mali by sa zastaviť všetky lety do rizikových oblastí, uviedol Kurz. V súčasnosti platia zákazy letov do Švajčiarska, Španielska, Francúzska, Ruska, Ukrajiny, Veľkej Británie a Holandska.

13:55  Futbalovému klubu Atletico Portada Alta, v ktorom hral nádejný mladík Francisco (Fran) Garcia († 21), oznámili, že stav infikovaného koronavírusom sa „stabilizoval“. V nemocnici v Malage mu však zároveň zistili iné vážne ochorenie. O hodinu neskôr bol mŕtvy. 21-ročný futbalový tréner mládeže je jednou z najmladších obetí na svete. Keď mu bol diagnostikovaný koronavírus, dostal Francisco Garcia zo španielskej Málagy aj ničivú správu, že má leukémiu. Garcia netušil, že má agresívnu formu rakoviny, ktorá ho robí extrémne zraniteľným voči koronavírusu. Uplyinulý piatok odišiel do nemocnice s problémami s dýchaním. Je to najmladšia obeť v Španielsku a možno aj v celej Európe.

13:45 Frans Timmermans, podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za Európsku zelenú dohodu sa nachádza v domácej karanténe, v ktorej zostane až do 20. marca. Informovala o tom na sociálnej sieti Twitter spravodajkyňa britského denníka The Guardian s odvolaním sa na hovorcu EK Erica Mamera. Ide o opatrenie v súvislosti s bojom proti šíreniu nákazy koronavírusom, keďže Timmermans sa 6. marca stretol s Brune Poirsonovou, štátnou tajomníčkou na francúzskom ministerstve pre ekologickú transformáciu, uplynulý víkend pozitívne testovanou na koronavírus. Timmermans nemá zatiaľ nijaké príznaky ochorenia COVID-19 a "cíti sa úplne v poriadku", povedal novinárom v Bruseli hovorca EK.

Prvý podpredseda Európskej komisie
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

13:43 Európska komisia (EK) predložila v pondelok členským štátom EÚ usmernenia o opatreniach na riadenie štátnych hraníc, týkajúcich sa zdravia v súvislosti s krízovou situáciou, ktorú predstavuje ochorenie COVID-19. Cieľom usmernení je chrániť zdravie občanov, zaistiť správne zaobchádzanie s ľuďmi, ktorí musia cestovať, a zabezpečiť, aby zostali k dispozícii základné tovary a služby.

13:24 Čína zmiernila cestovné obmedzenia v provincii Chu-pej, ktorú najhoršie zasiahol koronavírus, čím umožnila návrat do práce tisíckam robotníkov. Oficiálna tlačová agentúra Sin-chua v pondelok informovala, že mestá nachádzajúce sa pri meste Wu-chan, epicentre nákazy, prenajímajú autobusy, ktoré majú voziť naspäť pracujúcich obyvateľov, ktorí sa koncom januára vrátili domov na lunárny nový rok. Podľa miestnych predstaviteľov je len v meste Chuang-kang blízko Wu-chanu 750-tisíc migrujúcich robotníkov, ktorí sa nemohli vrátiť do svojich zamestnaní.

13:23 Ďalších 129 obetí nákazy koronavírusom oznámil v pondelok Irán, čo je zatiaľ najvyšší počet za jeden deň, informovala agentúra AFP. Celkový počet úmrtí v krajine je 853. Hovorca iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr oznámil, že za posledných 24 hodín potvrdili 1 053 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 14.991. Najviac nových prípadov, 200, hlásili z provincie Teherán.

13:21 Šéfovia štátov a vlád členských krajín Európskej únie uskutočnia v utorok krízovú videokonferenciu s cieľom koordinovať kroky v boji proti šíreniu nákazy koronavírusom. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. "Hlavnými témami sú zabránenie šíreniu nákazy, poskytnutie dostatočného množstva zdravotníckych pomôcok, podpora výskumu a zníženie ekonomického dosahu," napísal na Twitteri šéf Európskej rady Charles Michel.
Keďže Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) momentálne za epicentrum nákazy považuje Európu, Brusel sa usiluje koordinovať spoločnú reakciu jednotlivých krajín.

13:10 Španielsko hlási ďalších 1 000 koronavírusových infekcií za 24 hodín, polovica z tohto počtu sa objavila cez víkend. To sa udialo po vyhlásení núdzového stavu a celkový počet prípadov sa zvýšil na 8 734, uviedlo dnes ministerstvo zdravotníctva krajiny. Za rovnaké obdobie sa počet úmrtí zvýšil o deväť na 297, pričom najhoršie postihnutým regiónom je stále Madrid s 4 665 prípadmi.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/Andrew Milligan/PA via AP)

13:07 Epidémia koronavírusu by v Spojenom kráľovstve podľa "najhoršieho z možných scenárov" mohla trvať až do budúcej jari, pričom by si vyžiadala hospitalizáciu 7,9 milióna Britov. S odvolaním sa na správy z uniknutého materiálu vládnej agentúry Public Health England (PHE) o tom v pondelok informovala spravodajská stanica SkyNews. "PHE pracovalo s údajmi možného najhoršieho scenára ďalšieho vývoja, aby pripomenulo ľuďom so symptómami vrátane zdravotníkov, že je dôležité, aby zostávali doma. Pomôže to znížiť rýchlosť šírenia tejto nákazy," uviedla v danej súvislosti zástupkyňa riaditeľa národnej služby pre infekcie PHE Susan Hopkinsová.

12:50 Desať belgických politických strán sa v nedeľu večer dohodlo na pozastavení rokovaní o vytvorení novej federálnej vlády, pričom do konca leta, na dobu šesť mesiacov, udelilo súčasnej vláde na čele s premiérkou Sophie Wilmesovou "osobitné právomoci". Tie, ako v pondelok uviedli viaceré belgické médiá, sa týkajú predovšetkým sanitárnych a rozpočtových opatrení prijímaných na boj proti šíreniu epidémie koronavírusu. Úrady v pondelok predpoludním potvrdili, že celkovo bolo doteraz v Belgicku 1 085 osôb pozitívne testovaných na koronavírus, z toho 172 v priebehu nedele. Na chorobu zomreli štyria Belgičania.

12:47 V Poľsku sa sedemmesačné dievčatko nakazilo koronavírusom od svojich rodičov. V nemocnici na Koszarowej ulici vo Vroclavi bolo potvrdené, že 7-mesačné dieťa má koronavírusovú infekciu. Celá rodina je hospitalizovaná, ale ako zdôrazňujú nemocničné orgány, stav bábätka je dobrý.

12:33 Veľká Británia čelí nedostatku kyslíka pre nemocnice. Boris Johnson po rozhovore s hlavným hygienikom Mattom Hancockom nariadil výrobcom, aby začali vyrábať len prístroje na pľúcnu ventiláciu, ktorej je celoštátny nedostatok. Vo Veľkej Británii bolo doteraz diagnostikovaných takmer 1 400 ľudí a 35 ľudí zomrelo. Vláda vyzýva výrobcov, aby pomohli zvýšiť kapacitu nemocníc. Tisíce ľudí sa možno budú musieť spoliehať na umelú pľúcnu ventiláciu, aby ich udržali nažive.

12:30 Odbory automobilky Škoda Auto požadujú 14-dňovú karanténu pre všetkých zamestnancov firmy. Zastavila by sa tak výroba. Súčasná situácia, ktorá vzniká pre pandémiu koronavírusu, bude mať vplyv na pracovné miesta, povedal dnes pre ČTK odborový predák Jaroslav Povšík. "Chcem vyrokovať 14-dennú karanténu pre ľudí, aby sa zistilo, keď budú v izolácii, že majú napríklad nejaké príznaky a aby to niekto preveril," povedal Povšík. Počas karantény by firma podľa neho vydezinfikovala všetky miesta vo fabrike.

KORONAVÍRUS Odbory českých závodov automobiliek sa búria: Žiadajú prerušenie prevádzok

12:22 V nedeľu podľa nariadenia vlády vo Francúzsku zatvorili niektoré obchody, kaviarne a reštaurácie,  v pondelok sa začali miestnym žiakom a študentom prázdniny vynútené pandémiou. K obmedzeniam by sa mohla čoskoro pridať povinná domáca izolácia pre všetkých obyvateľov, ktorú dnes podľa médií prerokuje francúzska bezpečnostná rada. Otázniky sa vznášajú aj nad druhým kolom komunálnych volieb naplánovaných na budúci víkend, v nedeľňajšom prvom kole neprišla k urnám vyše polovica oprávnených voličov.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:13 Maďarsko pre hrozbu šírenia koronavírusu zatvára svoje hranice, cez ktoré budú môcť prechádzať iba maďarskí občania. Všetky podujatia budú od polnoci zakázané. Podľa spravodajského servera Infostart.hu to v pondelok v parlamente vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.  Bary a kiná budú zatvorené. Reštaurácie a kaviarne môžu byť otvorené iba do 15.00 h. Z obchodov budú môcť byť otvorené iba potraviny, lekárne a drogérie. Vláda vyzvala ľudí vo veku nad 70 rokov, aby v záujme vlastného zdravia neopúšťali svoje obydlia. V pondelok evidovali v Maďarsku 39 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom.

12:12 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie budú v utorok na diaľku spoločne preberať ďalšie opatrenia v boji proti koronavírusu a jeho dopadom na európske hospodárstvo. Oznámil to dnes predseda Európskej rady Charles Michel. Európske krajiny zavádzajú pre šíriacu sa nákazu stále prísnejšie kroky. Úniové inštitúcie sa snažia koordinovať mnohokrát rozdielne opatrenia jednotlivých štátov a poskytovať im finančnú podporu na zmiernenie ekonomických následkov.

12:06 Britská verejnosť čelí pokute tisíc libier (cca 1122 eur) alebo väzeniu, ak niekto odmietne testy na koronavírus alebo karanténu. Úradom budú udelené núdzové právomoci, ktoré budú oznámené na budúci týždeň a umožnia policajtom použiť „primeranú silu“ na zadržanie ľudí, ktorí by mohli nakaziť ostatných. Vo Veľkej Británi sa počet mŕtvych odvčera zvýšil na 35 a infikovaných je 1 391 ľudí.

11:58 Líder britskej Labour Party a vodca opozície Jeremy Corbyn (70) by mal byť niekoľko mesiacov v karanténe - podľa plánu vlády na ochranu vyše 70-ročných seniorov. Tieňový kancelár Veľkej Británie John McDonnell uviedol, že vedúci labouristov by mal postupovať podľa lekárskych nariadení, keď bude požiadaný, aby zostal doma. Corbyn má odstúpiť z pozície lídra strany 4. apríla.

11:53 Akcie spoločnosti Primark zakrátko klesnú o 100 %, keďže obchodný reťazec, ktorý mal fungovať aj na Slovensku, uzatvára obchody v celej Európe, ale vo Veľkej Británii sú ešte otvorené. Dobrá správa je, že továrne v Ázii sa znovu otvárajú, takže zásoby sa nevyčerpajú, zlá správa je, že lídri Británie si nie sú istí, ako dlho môžu obchody udržať otvorené.

Čína odsúdila vyhlásenie lídrov
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP/Sean Kilpatrick/The Canadian Press)

11:51 Nemecko sa stalo ďalšou z krajín Európskej únie, ktorá pre šírenie koronavírusu zatvorila hranice. Stalo sa tak v pondelok ráno, pričom opatrenie sa netýka komerčnej dopravy. Nemecko uzavrelo svoje hranice s Francúzskom, Rakúskom a Švajčiarskom. Francúzsko rovnako zvažuje sprísnenie takýchto opatrení, pretože situácia sa podľa tamojšej vlády "rýchlo zhoršuje". Lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 plánujú v pondelok videokonferenciu, počas ktorej chcú dohodnúť spoločný postup v boji proti pandémii.

11:44 V Rakúsku zaznamenali v pondelok ráno už 959 prípadov nákazy koronavírusom, pričom už šesť infikovaných pacientov sa vyliečilo, traja zomreli. Informovala o tom agentúra APA. Najviac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 254. Nasleduje Dolné Rakúsko (150 prípadov), Viedeň (122), Štajersko (111), Horné Rakúsko (196), Voralbersko (55), Salzbursko (54), Burgenland (10) a Korutánsko so siedmimi prípadmi.

11:40 Automatizované testovanie na koronavírus je na vzostupe. Dôležitosť tohto vývoja pre kontrolu epidémie sa pred víkendom do značnej miery stratila v ekonomických správach týkajúcich sa koronavírusu. Dobrá správa je, že švajčiarska farmaceutická a diagnostická spoločnosť Roche získala v USA rýchly súhlas na prvý komerčný test. To by malo výrazne urýchliť testovanie na infekcie. Automatizované laboratórne testy budú čoskoro k dispozícii aj v Európe a Rakúsku.

11:25 Bahrajnské ministerstvo zdravotníctva v pondelok ohlásilo prvé úmrtie na nový koronavírus v krajine. Ide zároveň o prvý smrteľný prípad spomedzi šiestich krajín združených v Rade pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC). Informovala o tom agentúra AFP. Obeťou ochorenia je žena vo veku 65 rokov, ktorá sa už liečila na predchádzajúce ochorenia, napísalo ministerstvo na Twitteri.

Jair Bolsonaro
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo /Eraldo Peres)

11:15 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro a jeho prívrženci sa v nedeľu zúčastnili na zhromaždeniach na jeho podporu. Nerešpektovali tak odporúčania o obmedzení spoločenských udalostí v súvislosti s nákazou koronavírusom. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP a internetový denník eldiario.es. Zhromaždenia boli namierené proti brazílskemu parlamentu a súdnictvu, ktoré podľa Bolsonara a jeho podporovateľov prezidentovi bránia vo výkone moci.

11:00 Zoomlion Heavy Industry Science and Technology Co., popredný čínsky výrobca strojárskeho a poľnohospodárskeho vybavenia daruje prvú várku 50-tisíc masiek, s ktorými dnes odlieta lietadlo z čínskeho mesta Čang-ša do Lombardska v Taliansku. Po príchode do Lombardska budú masky odovzdané miestnym zdravotníckym orgánom, ktoré ich budú distribuovať zdravotníckym pracovníkom v predných líniách pre zamedzenie šírenia koronavírusu v Taliansku.

10:51 Prvý policajt v Česku, ktorý má pozitívny test na koronavírus, je z Olomouckého kraja. Počet policajtov v karanténe pre podozrenie na nákazu od nedele stúpol o 16 na 279. Vyplynulo to z dnešného vyjadrenia polície na twitteri a tlačového oddelenia policajného prezídia pre ČTK. Český policajný zbor má asi 40-tisíc príslušníkov. Polícia v nedeľu informovala, že s ohľadom na ochranu pred nákazou obmedzí menej dôležitú činnosť, pri ktorej policajti prídu do kontaktu s ľuďmi.

10:48 V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko bol v pondelok v súvislosti s koronavírusom s okamžitou platnosťou vyhlásený stav núdze. Informoval o tom v Mníchove bavorský krajinský premiér Markus Söder, píše agentúra DPA.

10:27 Francúzsko zvažuje úplné uzatvorenie Paríža, pretože ľudia ignorujú rady, aby zostali doma. Jerôme Salomon, francúzsky minister zdravotníctva vyzval ľudí, aby dodržiavali pravidlá. Varoval, že krajina by sa mohla dostať do fázy rozhodovania o tom, ktorých pacientov zachrániť a ktorých nie, ako je to teraz v Taliansku. Francúzsko má nakazených 5 437 osôb a 400 pacientov v intenzívnej starostlivosti. Zomrelo 127 ľudí.

10:17 Všetkým návštevníkom a zamestnancom Bieleho domu budú od pondelka v snahe sprísniť preventívne opatrenia vzhľadom na šírenie koronavírusu merať telesnú teplotu. Vyhlásil to v nedeľu hovorca Bieleho domu Judd Deere, informovala agentúra AFP. Deere uviedol, že meranie teploty v Bielom dome sa začne v pondelok ráno a bude sa týkať všetkých osôb, ktoré vkročia do komplexu Bieleho domu vrátane tamojších úradníkov, poradcov či novinárov.

10:08 Počet nakazených koronavírusom stúpol v Maďarsku v pondelok na 39. Predseda vlády Viktor Orbán ráno zvolal krízový štáb a potom sa stretol aj expertmi na epidemiológiu, informovala agentúra MTI. Cieľom stretnutí bolo prijať ďalšie nutné opatrenia v záujme zabránenia šírenia infekcie v krajine. Z 39 nakazených v Maďarsku sú deviati Iránci, jeden Brit a 29 Maďarov.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

10:06  Pandémia koronavírusu vo Francúzsku je "veľmi znepokojivá" a "prudko sa zhoršuje". S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie francúzskeho hlavného hygienika Jérôma Salomona o tom informovala agentúra AFP. "Počet (nakazených) sa zdvojnásobuje každé tri dni. Chcem, aby si naši občania uvedomili, že sú nakazení. Mnohí sa nachádzajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti, pričom sú ich už stovky," vyhlásil Salomon pre rozhlasovú stanicu France Inter.

10:05 V Spojených štátoch začínajú v pondelok s klinickým testovaním vakcíny proti koronavírusu. Experimentálnu vakcínu dostane prvý účastník testovacieho procesu, uviedol predstaviteľ americkej vlády pod podmienkou anonymity, keďže Washington o ňom zatiaľ oficiálne neinformoval. Proces financuje Národný zdravotnícky inštitút, testovanie sa uskutočňuje vo výskumnom ústave v meste Seattle v štáte Washington.

10:01 Labouristka Kate Osborne sa stala druhou britskou političkou, ktorá má diagnostikovanú nákazu koronavírusom. Dnes ráno to oznámila na Twitteri. Labouristka uviedla, že sa bude izolovať, kým sa „nedostane z choroby“. Ministerka zdravotníctva Nadine Dorriesová bola prvou poslankyňou, ktorá sa koronavírusom nakazila. Je v karanténe.

9:59 Maďarský minister vnútra Sándor Pintér sa musel podrobiť epidemiologickému vyšetreniu. Počas víkendu totiž vysvitlo, že minulú stredu (11.3.) sa stretol s marockým ministrom dopravy a vodohospodárstva Abdalkádirom Amarom nakazeným koronavírusom. Podľa agentúry MTI Pintér nemá žiadne príznaky ochorenia, ale v súlade so zdravotnými predpismi aj v jeho prípade vykonali potrebné vyšetrenia.

9:40 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz očakáva, že počet nakazených v krajine stúpne v pondelok na tisíc. "Sme iba na začiatku," vyhlásil. Šírenie infekcií bude podľa neho pokračovať v tomto týždni „vysokým tempom. Musím sklamať každého, kto dúfa, že opatrenia budú fungovať iba pár dní,“ zdôraznil Kurz. Prísne nariadenia vrátane obmedzenia vychádzania platia „najmenej týždeň, potom existuje šanca na zlepšenie, potom môžeme predchádzať tomu najhoršiemu“.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)
9:37 Ruskí predstavitelia rozhodli o uzatvorení hraníc s Bieloruskom v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu. Oznámil to v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, píše agentúra TASS.

"Naďalej budeme vyvíjať všetko úsilie, aby sme ochránili našu krajinu pred touto novou hrozbou, budeme proaktívni a prijmeme dôkladné opatrenia, aby sme v prvom rade zabránili masovému šíreniu koronavírusu," prisľúbil ruský premiér.

9:35  Venezuelský prezident Nicolás Maduro nariadil od pondelka karanténu v siedmich venezuelských štátoch vrátane hlavného mesta Caracas, informovala agentúra AFP. Pozastavené budú všetky služby okrem rozvozu potravín, zdravotníckych služieb a služieb v oblasti dopravy a bezpečnosti. Maduro uviedol, že pri zavádzaní opatrení sa inšpiroval Čínou. "Nie sú to hromadné prázdniny. Je to hromadná karanténa, ktorá si vyžaduje vysokú mieru spoločenskej disciplíny a sebakontroly," povedal a dodal, že ľudia majú zostať doma.

9:33 Viaceré preventívne opatrenia v boji proti koronavírusu prijalo aj Turecko. Od pondelka budú dočasne zavreté bary a nočné kluby, uzavreté školy a univerzity a tiež pozastavenie letov do viacerých krajín. V nedeľu v krajine zriadili karanténne miesta pre viac ako 10 300 ľudí, ktorí sa vracajú z pútí z pútnických miest v Saudskej Arábii.

9:30 Česká vláda od dneška, t. j. pondelka zakazuje voľný pohyb na území celej Českej republiky s výnimkou ciest do práce, za rodinou, k lekárovi alebo na nákup potrebných základných vecí.

9:25 Milióny zamestnancov vo Veľkej Británii dnes zostali doma, z toho len niektorí na home office. V Británii sa koronavírusom nakazilo už 1 391 a počet obetí vyskočil na 35. Na írskom ostrove denne pribúda 10 až 15 infikovaných.

9:19 Počet nakazených v Poľsku sa zvýšil o ďalších 25. Podľa ministerstva zdravotníctva sa potvrdené prípady týkajú deviatich ľudí z Dolnosliezskeho vojvodstva (Vroclav a Wałbrzych), päť ľudí z Mazowieckeho vojvodstva (Varšava), traja z Veľkopoľského vojvodstva (Kalisz a Poznań), dvaja ľudia z vojvodstva Opole (Opole), dvaja zo Sliezska (Cieszyn, Tychy), dvaja ľudia z Podkarpatského vojvodstva a dvaja ľudia z vojvodstva Lodž (Lodž). Iba jedna osoba je vo vážnom stave. Celkovo je v Poľsku infikovaných 150 ľudí, hlásia tri úmrtia.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

9:10 Česká Vysočina má štyri nové potvrdené prípady. Tri ženy a muž boli na hasičských oslavách v obci Kynice na Havlíčkobrodsku. Ich stav je dobrý, majú len mierne ťažkosti a sú v domácej karanténe. Oslava dobrovoľných hasičov sa podľa starostky Jaroslavy Smetanovej konala 7. marca. Jeden z účastníkov oslavy z Prahy zrejme prišiel už s nákazou. Všetkých účastníkov oslavy sa teraz snažia dostať do karantény.

9:06 Taliansko v nedeľu informovalo, že za uplynulých 24 hodín zomrel na následky ochorenia  na koronavírus rekordne vysoký počet ľudí, spolu 368. Informovala o tom agentúra AFP. V regióne Lombardsko, ktorý je pandémiou koronavírusu zasiahnutý najviac, zaznamenali až 252 úmrtí za jeden deň. ​Celkovo bolo v Taliansku od vypuknutia nákazy zaznamenaných 1 809 obetí.

8:56 V Rakúsku zomrela žena († 76) zo Štajerska nakazená koronavírusom. Žena bola hospitalizovaná a mala niekoľko chronických ochorení. V Rakúsku je to už tretia obeť.
Pacientka bola prijatá v piatok. Predtým sa o ňu starali v opatrovateľskom dome v Hartbergu. Dom má 162 lôžok a cez víkend ho dali do karantény. V krajine sa ochromil život, školáci zostávajú doma. Fiat Chrysler úplne prerušil výrobu. Pozitívna správa je, že všetky tri pobočky AT&S v Číne opäť začali pracovať. Číňania sa však obávajú, že koronavírus k nim opäť prinesú Európania.

8:49 Českí hygienici dnes skoro ráno uzavreli 21 obcí na Olomoucku vrátane Uničova, Červenky a Litovle, aby zabránili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Ľudia nemôžu územie miest a a obcí opustiť minimálne na dobu 14 dní. Opatrenie sa týka aj dopravy, na diaľnici D35 sú od dnešného rána uzavreté zjazdy a nájazdy 248 a 253 na diaľnici pri Litovli, uviedlo Národné dopravné informačné centrum. Na Litovelsku a Uničovsku bolo v nedeľu evidovaných 25 prípadov koronavírusu, v celom Olomouckom kraji 32. 

8:39 Krásna ruská modelka a herečka Olga Kurylenko, jedna z Bondových dievčin bola pozitívne testovaná na koronavírus. Asi týždeň sa necítila dobre, bola unavená a slabá a mala zvýšenú teplotu. Teraz je v karanténe. Všetkým svojim fanúšikom odkazuje, aby dodržiavali všetky nariadenia vlád a lekárov a chránili sa. 

8:00  Libanonská vláda v nedeľu rozhodla o zavedení celoštátneho stavu núdze a mobilizácii s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA. S platnosťou do 29. marca budú v krajine podľa slov libanonskej ministerky informácií Manal Abd as-Samadovej uzatvorené všetky verejné aj súkromné inštitúcie s výnimkou nemocníc, lekární a pekární. "Sme teraz v stave zdravotnej núdze," uviedol po stretnutí s libanonským prezidentom Michelom Aúnom premiér tejto blízkovýchodnej krajiny Hasan Dijáb.

7:45 Španielsko v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu nasadí v postihnutých oblastiach príslušníkov armády, informovali denníky El Nacional a El País. Budú rozmiestnené v oblastiach považovaných za ohniská nákazy. Patrí medzi ne hlavné mesto Madrid, ale aj mestá Sevilla, Valencia, Zaragoza, León a dva z Kanárskych Ostrovov. Španielska vláda vyhlásila v sobotu - v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v krajine - zákaz vychádzania.

7:30 Južná Kórea rozšírila v nedeľu o polnoci mimoriadne opatrenia na letiskách na všetky štáty Európy. Dôvodom sú prípady osôb, ktoré sa vírusom infikovali v zahraničí, ako aj stúpajúci počet nových nakazených v Európe, informovala agentúra Jonhap. Špeciálne skríningy zdravotného stavu na letiskách doteraz platili pre šesť európskych krajín - Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Britániu a Holandsko. Podobné opatrenia už Kórea predtým zaviedla pre ľudí cestujúcich z Číny, Japonska, Iránu, Hongkongu a Macau.

07:20 Česko má 298 prípadov koronavírusu, takmer polovica nepozná miesto nákazy

Česko má 298 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Od nedeľnej polnoci pribudlo päť chorých, v nedeľu ráno bolo nakazených 214. U takmer polovice prípadov (46 percent) hygienici nepoznajú miesto nákazy, tretina sa nakazila v zahraničí, pätina v Česku. Dáta zverejnilo ministerstvo zdravotníctva dnes k 7:00 na špeciálnej stránke ku koronavírusu.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO) na nočnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády zmienil, že sa hygienici stále snažia vyhľadávať kontakty nakazených. Medzi krajinami, v ktorých sa Česi nakazili, naďalej podľa dát ministerstva prevažuje Taliansko so 76 prípadmi, nasleduje Rakúsko s 13 prípadmi. Testovaných bolo zatiaľ vyše 5000 ľudí.

Český minister zdravotníctva Adam
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

06:50 Hygienici kvôli koronavírusu uzavreli Litovel, Uničov a Červenku

Hygienici dnes skoro ráno uzavreli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Ľudia nemôžu tieto dve mestá a obec s celkom 24.000 obyvateľmi opustiť, zakázaný je vstup. Zásobovanie potravinami a ďalším potrebným tovarom je zachované a nijako sa nemení, oznámil dnes na webe Uničova starosta Radek Vincour (ODS). Na Litovelsku a Uničovsku bolo v nedeľu večer evidovaných 25 prípadov koronavírusu, v celom Olomouckom kraji ich bolo 32.

06:44 New York aj Los Angeles zatvárajú všetky bary a reštaurácie

Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že obmedzuje prevádzku približne 27-tisíc reštaurácií, barov a kaviarní na donášky a konzumáciu mimo týchto zariadení počnúc od utorka. Zatvorené budú tiež nočné kluby, kiná, divadlá a koncertné haly. Starosta Los Angeles Eric Garcetti vydal v nedeľu príkaz na zatvorenie barov, nočných klubov, zábavných centier a posilňovní najmenej do 31. marca.

Reštaurácie budú pre verejnosť rovnako zatvorené s výnimkami ako v New Yorku. Obchody s potravinami ostávajú otvorené. Pravidlá budú platiť v celej Kalifornii. K podobným opatreniam týkajúcim sa barov a reštaurácií pristúpili aj v ďalších štátoch ako Illinois, Ohio, Massachusetts či Washington. Posledný menovaný je najviac zasiahnutým americkým štátom s viac než 40 obeťami koronavírusu. V Spojených štátoch sa ním celkovo nakazilo už takmer 3 800 osôb a 69 ochoreniu podľahlo.

Žena má na tvári
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/AP/Mark Lennihan)

06:42 Srbsko vyhlásilo pre koronavírus núdzový stav

Srbský prezident Aleksandar Vučič vyhlásil v nedeľu v krajine núdzový stav s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Opatrenie povedie k uzavretiu mnohých verejných priestorov a nasadeniu vojakov na stráženie dôležitých objektov, ako sú nemocnice, informujú agentúry AFP a APA.

"Od zajtra (pondelka) nebudú otvorené školy, škôlky, univerzity, všetko sa zatvorí, žiaden tréning, športy... Uzavrieme sa, aby sme zachránili naše životy, zachránili našich rodičov, zachránili našich seniorov," citovala Vučiča AFP. Vučič sa na tlačovej konferencii obrátil najmä na ľudí vo veku nad 65 rokov, ktorých vláda podľa neho vyzýva, aby najbližších 30 dní zostali doma. Ide o jediný spôsob, ako prežiť, vyhlásil prezident.

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

06:33 Vakcínu proti koronavírusu začnú testovať v pondelok, tvrdí vládny zdroj USA

Prvý účastník skúšky dostane experimentálnu vakcínu v pondelok, uviedol predstaviteľ pod podmienkou anonymity, keďže testovanie zatiaľ nebolo verejne oznámené. Dodal, že skúšku financuje Národný zdravotnícky inštitút (NIH), pričom sa koná vo výskumnom ústave v meste Seattle. Americkí zdravotnícki predstavitelia uvádzajú, že úplné overenie potenciálnej vakcíny potrvá rok až rok pol.

Testovanie sa má začať na skupine 45 mladých, zdravých dobrovoľníkov s rôznymi dávkami očkovacej látky, ktorú spoločne vyvinuli NIH a spoločnosť Moderna Inc. Účastníci sa nemôžu nakaziť, pretože injekcie, ktoré dostanú, neobsahujú samotný vírus. Cieľom je výlučne overiť, že tieto vakcíny nepreukazujú znepokojujúce vedľajšie účinky, čo by umožnilo uskutočniť väčšie testy.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/Julian Stratenschulte/dpa)

06:28 Účasť na komunálnych voľbách bola v čase šírenia koronavírusu nízka

Rekordne nízka účasť poznačila v nedeľu komunálne voľby vo Francúzsku, keď milióny voličov nešli v prvom kole hlasovať pre obavy z nového koronavírusu. Objavili sa aj výzvy na zrušenie druhého kola o týždeň v čase úsilia zastaviť šírenie nákazy, píše agentúra AFP. Inštitúty pre prieskum verejnej mienky odhadli mieru neúčasti na 54 až 56 percent, čo je o 20 percentuálnych bodov viac než predošlý "rekord" z komunálnych volieb spred šiestich rokov.

Premiér Édouard Philippe, ktorý kandiduje na starostu normandského prístavného mesta Le Havre, uviedol, že s vedcami prekonzultuje konanie druhého kola volieb budúcu nedeľu. "Vysoká miera neúčasti demonštruje rastúce obavy našich občanov z tejto krízy," povedal Philippe v televíznom vystúpení po zatvorení volebných miestností.

Komunálne voľby sa vo
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole, Jean-Francois Badias)

06:24 V Rakúsku začínajú platiť nové obmedzenia, Kurz avizuje rozsiahly stop letov

Letecká doprava z Rakúska a do tejto krajiny sa "takmer zastaví", vyhlásil spolkový kancelár Sebastian Kurz v nedeľu večer. V osobitnom programe verejnoprávnej televízie ORF o koronavírusovej kríze vyzval Rakúšanov v zahraničí, aby sa "neodkladne" vydali na cestu domov alebo kontaktovali ministerstvo zahraničných vecí, aby ich doviezli do vlasti. 

Rakúska vláda medzitým zverejnila v úradnom vestníku nové prísne nariadenia pre boj proti šíreniu ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Rozsiahle obmedzenie pohybu ľudí vo verejnom priestore, ako aj značné uzavretie obchodov a reštaurácií, tak od pondelka aj oficiálne nadobudlo účinnosť. Od pondelka musia obyvatelia Rakúska zostať z veľkej časti vo svojich domovoch.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ronald Zak)

06:20 Čína hlási 16 nových prípadov nákazy koronavírusom a 14 úmrtí

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Číne zostáva podľa pondelkových oficiálnych údajov na nízkej úrovni. V krajine však rastú obavy z chorých ľudí, ktorí pricestujú zo zahraničia. Za uplynulý deň nahlásili v Číne 14 ďalších úmrtí a 16 nových infikovaných, z ktorých dvanástim zistili ochorenie pri príchode do krajiny a sú tak v oficiálnej štatistike vedení ako "importované prípady". Viac než 65.000 ľudí sa v Číne vyliečilo, z nich 838 za posledných 24 hodín. Peking dosiaľ hlásil spolu 123 tzv. dovezených prípadov.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/Tao Ming/Xinhua via AP)

06:16 Nemecko zavádza kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s piatimi krajinami

Nemecko od pondelkového rána zavedie rozsiahle kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom. Takéto ďalšie opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu oznámil v nedeľu večer nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

"Šírenie koronavírusu postupuje rýchlo a agresívne... jedným z najdôležitejších opatrení bude prerušiť reťazec infekcie," citovala z vyjadrenia Seehofera pred novinármi agentúra AFP. Nové opatrenie nadobudne účinnosť v pondelok o 8.00 h SEČ, týkať sa nebude pohybu tovaru a ľudí dochádzajúcich cez hranicu do práce.

Uzatvorený hraničný priechod medzi
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/Robert Michael/dpa via AP)

06:12 Trump vyzval Američanov, aby hromadne nevykupovali potraviny

Americký prezident Donald Trump v nedeľu v súvislosti s novým koronavírusom vyzval občanov, aby prestali hromadne vykupovať potraviny a iné základné potreby a "upokojili sa". Jeho apel prišiel v čase, keď ľudia vyprázdnili regály mnohých supermarketov a robia si zásoby konzerv či toaletného papiera, píše agentúra AP.

Trump na brífingu v Bielom dome povedal, že obchody sa usilujú držať krok s dopytom. "Nemusíte toľko nakupovať. Neponáhľajte sa. Jednoducho sa upokojte," vyhlásil s tým, že "všetko to prejde". A následne zdôraznil: "Môžete, prosím, nakupovať trocha menej?" 

Donald Trump
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

06:00 Česká vláda zakázala od polnoci voľný pohyb ľudí v celej krajine

Česká vláda zakázala od nedeľňajšej polnoci voľný pohyb ľudí v celej Českej republike. Opatrenie bude platiť do 24. marca s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nového druhu koronavírusu. Výnimkou budú cesty do zamestnania alebo nevyhnutné nákupy. Po rokovaní vlády o zavedení celoštátnej karantény to večer oznámil premiér Andrej Babiš, informovali české médiá.

V Česku aktuálne evidujú 293 ľudí nakazených koronavírusom, nárast ich počtu za nedeľu dosiahol 33 percent, ako uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Zákaz voľného pohybu sa nevzťahuje okrem ciest do zamestnania tiež nevyhnutných ciest za rodinou, nákupu základných životných potrieb alebo ciest do zdravotníckych zariadení, píšu Novinky.cz.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Test na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 u amerického prezidenta Donalda Trumpa bol podľa jeho osobného lekára negatívny, informovala agentúra AP. Biely dom zverejnil výsledky testu v sobotu večer po tom, ako Trump pár hodín predtým novinárom oznámil, že si dal urobiť test na koronavírus.  

Trump na sobotňajšom brífingu v Bielom dome povedal, že krátko predtým ako vstúpil do miestnosti, aby diskutoval o úsilí vlády zastaviť šírenie koronavírusu, si odmeral teplotu a bola "úplne normálna". Novým koronavírusom sa v USA nakazilo už viac ako 2200 ľudí a spôsobil najmenej 50 úmrtí.

Donald Trump hovorí k
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Španielsko pre koronavírus zakázalo občanom opúšťať svoje domovy​

Španielska vláda v sobotu v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu zakázala obyvateľom opúšťať svoje domovy s výnimkou chodenia do zamestnania alebo nakupovania základných zásob.
Premiér Pedro Sánchez ohlásil obmedzenie pohybu po tom, ako došlo v 46-miliónovom Španielsku k prudkému nárastu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na vyše 5700.

Španielsko len od piatka potvrdilo viac než 1500 nových prípadov nákazy koronavírusom. Prípadov infekcie má krajina celkovo 5753, čo je po Taliansku druhý najvyšší počet v Európe. V madridskej oblasti boli už predtým zatvorené všetky bary a reštaurácie so zámerom zamedziť šíreniu nákazy. Väčšinu prípadov infekcie dosiaľ zaznamenalo hlavné mesto Madrid.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

Doterajšia bilancia koronavírusu

V dôsledku nového koronavírusu zomrelo vo svete už 5043 ľudí, vyliečilo sa takmer 70.000 pacientov. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, počet vyliečených uvádza Univerzita Johna Hopkinsa v americkom Baltimore.

Vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa nakazilo už viac ako 135.000 ľudí v 121 krajinách.

Na ochorenie COVID-19 zomrelo 3176 ľudí v pevninskej Číne, 1016 v Taliansku a 514 v Iráne. Väčšina vyliečených (64.152) pochádza z Číny, 3529 nakazených sa vyliečilo v Iráne a 1258 v Taliansku.

Podľa denníka South China Morning Post, ktorý odkazuje na zatiaľ nezverejnený materiál čínskej vlády, sa nový koronavírus po prvýkrát objavil v čínskej provincii Chu-pej vlani v novembri.

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

KORONAVÍRUS ONLINE: Európska únia
Zobraziť galériu (38)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Deň potom, čo sa z nariadenia vlády vo Francúzsku zatvorili postrádateľné obchody, kaviarne a reštaurácie, začali miestnym žiakom a študentom prázdniny vynútené pandémiou nového typu koronavírusy. K platným obmedzením by sa mohla čoskoro pridať povinná domácej izolácie pre všetkých obyvateľov, ktorú dnes podľa médií prerokuje francúzska bezpečnostná rada. Otázniky sa vznášajú aj nad druhým kolom komunálnych volieb naplánovaným na budúci víkend, v nedeľňajšom prvom kole neprišla k urnám viac ako polovica oprávnených voličov.

 

Viac o téme: SvetPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu