Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Útok v Kábule si vyžiadal desiatky životov: Prihlásil sa k nemu Daeš

Výbuch v Kábule si vyžiadal najmenej troch mŕtvych a 30 zranených Zobraziť galériu (2)
Výbuch v Kábule si vyžiadal najmenej troch mŕtvych a 30 zranených (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - K útoku ozbrojencov v afganskej metropole Kábul, ktorý pripravil v piatok o život najmenej 32 ľudí a 81 ďalších pri ňom utrpelo zranenia, sa prihlásil Daeš. Streľba vypukla na spomienkovej slávnosti za šiitského politického lídra. Na ceremónii bolo prítomných viacero prominentných afganských predstaviteľov, medzi nimi aj premiér Abdulláh Abdulláh, ktorý vyviazol bez zranení.

Oboch útočníkov, ktorí sa ukryli v blízkej nedostavanej budove, polícia po piatich hodinách obliehania zastrelila. V prípade všetkých obetí išlo o civilistov, uviedol hovorca ministerstva vnútra Nasrat Rahímí. Útok sa odohral len niekoľko dní po tom, čo Spojené štáty a miestne militantné hnutie Taliban podpísali mierovú dohodu, ktorá má vydláždiť cestu odchodu amerických síl z krajiny.

Samovražedný útoku v Kábule.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Taliban zodpovednosť za piatkový útok odmietol. Daeš útočil na šiitov v Afganistane, ktorých považuje považuje za odpadlíkov od viery, už aj v minulosti. Američania podmieňujú svoj odchod z krajiny prísľubom, že Taliban bude bojovať proti terorizmu, a teda aj Islamskému štátu. Piatková spomienka sa konala pri príležitosti 25. výročia úmrtia Abdula Alího Mazárího, bývalého lídra šiitskej etnickej menšiny Hazarov. O život ho pripravil v roku 1995 Taliban.

Viac o téme: útok KábulAfganistanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu