Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Rakúsku potvrdili už deväť prípadov nákazy koronavírusom, Čína hlási ďalších 47 úmrtí

Koronavírus je naďalej hrozbou pre celý svet Zobraziť galériu (11)
Koronavírus je naďalej hrozbou pre celý svet (Zdroj: SITA/Ryu Young-suk/Yonhap via AP)

VIEDEŇ - Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Rakúsku v sobotu zvýšil na deväť po tom, ako testy ešte počas noci potvrdili infekciu u manželského páru v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Oznámili to predpoludním miestni predstavitelia, informovali agentúra APA a televízia ORF.

Manželia z dolnorakúskeho okresu Korneuburg sú prvými osobami v tejto spolkovej krajine, u ktorých diagnostikovali vírus SARS-CoV-2. Ženu umiestnili s vysokou horúčkou do viedenskej Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na podobné vírusové ochorenia, muž sa nachádza v domácej karanténe, keďže príznaky ochorenie sú uňho len mierne. U ich troch detí boli testy negatívne.

Obaja manželia - tridsiatnici boli minulú nedeľu v kontakte s viedenským manželským párom, ktorý s pozitívnym testom na koronavírus hospitalizovali v rovnakej nemocnici v rakúskej metropole. Prvé príznaky sa u manželov z Korneuburgu objavili vo štvrtok.

Koronavírus je naďalej hrozbou
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Ryu Young-suk/Yonhap via AP)

V piatok popoludní potvrdili testy nákazu aj u syna manželov z Viedne, nie však u ich dcéry. Celá rodina bola na dovolenke v talianskom regióne Lombardsko, ktorý je najhoršie postihnutým v Európe. Mladík z Viedne je študentom arcibiskupského gymnázia v dolnorakúskom Hollabrunne, kde okresné úrady umiestnili štyroch učiteľov a 23 žiakov do domácej karantény do 11. marca.

Úrady v spolkovej krajine Štajersko medzitým oznámili, že siedmym prípadom nákazy v Rakúsku potvrdeným v piatok neskoro večer je približne 50-ročná Štajerčanka, ktorá sa vrátila z rizikovej oblasti v severnom Taliansku.

Pacientku s miernym priebehom ochorenia prijali do nešpecifikovanej nemocnice a všetky osoby, s ktorými bola v kontakte, vyzvali, aby zostali doma. V Rakúsku do sobotňajšieho rána vykonali testy na koronavírus SARS-CoV-2 u celkovo 1649 osôb, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. V Dolnom Rakúsku boli dosiaľ testy 200 ľudí negatívne.

Vojaci juhokórejskej armády, ktorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, File)

USA varujú občanov pred cestou do Talianska

Spojené štáty v noci na sobotu vystríhali svojich občanov pred cestovaním do Talianska, ktoré je obľúbenou destináciou turistov z USA. Toto varovanie súvisí s tým, že v Taliansku stúpa počet potvrdených prípadov nakazenia novým typom koronavírusu SARS-CoV-2.  

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vo svojom vyhlásení odporúča, aby cestovatelia z USA odložili svoju cestu do Talianska, ktoré nie je momentálne nevyhnutná. CDC tiež upozornilo, že v postihnutých oblastiach Talianska je obmedzený prístup k primeranej lekárskej starostlivosti.

Ministerstvo zahraničných vecí USA tiež apelovalo na amerických občanov, aby zvážili svoje cesty do Talianska, pričom poukázalo na pretrvávajúce šírenie vírusu spôsobujúceho akútne respiračné ochorenie pomenované COVID-19.

Na snímke pasažieri počas
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FOTO TASR – František Iván)

Taliansky minister zahraničných veci Luigi Di Maio pritom vo štvrtok odkázal turistom znepokojeným šírením nového typu koronavírusu, aby sa do Talianska nebáli cestovať a nerušili svoje plánované zájazdy. Počet nakazených dosiahol v piatok v Taliansku 821 ľudí.

Toto číslo zahŕňa aj približne 45 osôb, ktoré boli infikované, ale došlo u nich k úplnému uzdraveniu. Približne 64 pacientov je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najvyšší počet nakazených, 400, sa nachádza v Lombardsku. Taliansko má najvyšší počet úmrtí i nakazených zo všetkých európskych krajín.

V Kalifornii evidujú 2. prípad nákazy koronavírusom

Úrad verejného zdravotníctva amerického štátu Kalifornia v sobotu potvrdil druhý prípad nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2 bez zjavnej väzby na ostatné prípady vírusovej infekcie v Spojených štátoch. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o osobu, ktorá v nedávnej minulosti necestovala do krajiny, kde sa vírus vyskytuje, a nebola ani v kontakte s nikým, kto by bol chorý, uviedla Sara Codyová, riaditeľka odboru verejného zdravotníctva v okrese Santa Clara ležiacom neďaleko San Francisca. Spresnila, že ide o dospelú ženu, ktorá je hospitalizovaná v miestnej nemocnici.

Koronavírus sa šíri po
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Andy Wong, File)

V Spojených štátoch v súčasnosti evidujú 15 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, z toho deväť v štáte Kalifornia, dva v Illinois a po jednom v štátoch Massachusetts, Washington, Arizona a Wisconsin. V Illinois a v Kalifornii bol zaznamenaný prenos vírusu z človeka na človeka. Do USA priviezli aj 43 ľudí, ktorí sa nakazili na palube výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama, a troch občanov infikovaných v Číne.

Spojené štáty pre nový koronavírus odložili summit 

Spojené štáty americké sa rozhodli pre odklad summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý sa mal konať v marci v meste Las Vegas. Príčinou odkladu sú obavy z nového typu koronavírusu, uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný predstaviteľ americkej vlády.

Vojaci juhokórejskej armády, ktorí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/ Kim Hyun-tai/Yonhap via AP)

V čase, keď medzinárodné spoločenstvo spolupracuje v boji proti novému koronavírusu, Spojené štáty po konzultácii s partnermi z ASEAN prijali "ťažké rozhodnutie" o odložení stretnutia vedúcich predstaviteľov ASEAN, uviedol zdroj. Lídri združenia ASEAN mali byť hosťami prezidenta Donalda Trumpa na summite zvolanom do Las Vegas na 14. marca.

Americké úrady hlásia v poradí tretí prípad

Americké úrady hlásia v poradí tretí prípad, keď sa novým koronavírusom SARS-CoV-2 nakazila osoba, ktorá necestovala do zahraničia, ani neprišla do styku s chorým na akútne respiračné ochorenie COVID-19. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, podľa ktorej z tejto situácie vyplýva, že infekčná choroba sa šíri na území USA. AFP spresnila, že nakazeným je človek žijúci v štáte Oregon na západe USA. Ide o dospelého, ktorý bol hospitalizovaný. Je tiež známe, že bol v kontakte s inými osobami v základnej škole.  

Čína i Južná Kórea hlásia ďalšie prípady

Čína v sobotu oznámila ďalších 47 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím sa počet jeho obetí v krajine zvýšil na 2835 osôb. Stav viac ako 7660 infikovaných ľudí považujú lekári za kritický. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Čínska Národná zdravotnícka komisia tiež zaevidovala 427 nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu, čo je oproti predchádzajúcemu dňu ďalší nárast. Počet infikovaných v Číne sa tak zvýšil na 79.251.

Koronavírus je naďalej hrozbou
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Ryu Young-suk/Yonhap via AP)

Z akútneho vírusového ochorenia sa na celom území Číny podľa komisie doteraz vyliečilo 39.002 pacientov. Najviac nakazených a chorých je naďalej v provincii Chu-pej, odkiaľ sa vírus koncom roku 2019 postupne rozšíril a odkiaľ v sobotu hlásili 423 z celkovo 427 nových infikovaných. Južná Kórea v sobotu nahlásila 594 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 2931. Ide o doteraz najväčší nárast počtu nakazených v tejto krajine, kde vírusu za posledných 24 hodín podľahli ďalší traja ľudia.

Väčšina - až 90 percent - z celkového počtu nakazených sa koncentruje v meste Tegu na juhovýchode krajiny a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei. Úrady štvrtého najväčšieho mesta Južnej Kórey - s populáciou okolo 2,5 milióna - vyzývajú verejnosť na ohľaduplnosť a apelujú, aby ktokoľvek s horúčkou alebo respiračnými problémami nevychádzal von a radšej zostal doma.

Príslušníci bezpečnostnej služby zakazujú
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Úrady zatiaľ neuvažujú o vyhlásení karantény, ako to pred časom urobili v čínskom meste Wu-chan, kde sa nový typ koronavírusu objavil prvýkrát. Juhokórejská vláda však občanov v sobotu vyzvala, aby sa nezúčastňovali na verejných podujatiach vrátane bohoslužieb. Očakáva sa, že počet nakazených v Južnej Kórei sa ešte zvýši, keďže aktuálne je na vírus testovaných 210.000 členov náboženského hnutia Sinčchondži, ktorého bohoslužby navštevovala aj 61-ročná žena považovaná za tzv. superprenášačku.

Približne polovica zo všetkých prípadov nákazy v krajine súvisí práve s návštevou kostolov. Infikovaná žena dostala horúčku 10. februára, avšak ešte predtým, než jej diagnostikovali koronavírus, sa zúčastnila na najmenej štyroch bohoslužbách v Tegu.

Národné agentúry vyzývajú na zvýšenú opatrnosť

Národné agentúry Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC) a Slovenský inštitút mládeže (Iuventa), ktoré koordinujú program Erasmus+, vyzývajú na zvýšenú opatrnosť. Dôvodom je šíriaci sa koronavírus, ktorý zasiahol už aj európske krajiny, predovšetkým Taliansko. Informovala o tom Iuventa na svojej webovej stránke.

„V nadväznosti na aktuálnu situáciu so šíriacim sa koronavírusom (2019-nCoV) národné agentúry upozorňujú na potrebu zvýšenej opatrnosti pri plánovaní ciest do postihnutých oblastí,“ informuje Iuventa. Na základe stanoviska Európskej komisie (EK) z 31. januára a 25. februára je na rozhodnutí účastníckych organizácií v programe i individuálnych účastníkoch, akým spôsobom budú postupovať pri plánovaných aktivitách, prípadne by mali zvážiť presunutie ciest do oblastí, ktoré sú postihnuté týmto ochorením. Agentúry programu Erasmus+ preto vydali viacero odporúčaní, ktoré majú pomôcť účastníkom a realizátorom.

V Rakúsku potvrdili už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Profimedia)

Účastníci a realizátori by mali monitorovať cestovné odporúčania Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ). Kontinuálne sledovať vývoj situácie aj prostredníctvom komunikácie s partnerskou organizáciou a v prípade potreby v dostatočnom predstihu prijať vhodné opatrenia, napríklad zmenou termínu vycestovania do postihnutej oblasti. Ďalej by mali zabezpečiť primerané cestovné poistenie účastníkom mobilít, informovať účastníkov projektových aktivít o opatreniach na ochranu zdravia, vrátane cestovných odporúčaní, ako sa chrániť, či zistiť kontaktné údaje na slovenský zastupiteľský úrad v danej krajine.

„Národná agentúra môže uplatniť inštitút vyššej moci pre mobility plánované a realizované do a z oblastí, ktoré by indikovali výskyt koronavírusu. Takéto žiadosti budú posudzované individuálne. Z tohto dôvodu národné agentúry odporúčajú, aby ich príjemcovia bezodkladne informovali o akýchkoľvek zmenách v projekte v tejto súvislosti a aby starostlivo odkladali všetky súvisiace informácie a dokumentáciu,“ uvádza Iuventa a upozorňuje, že národné agentúry nemajú žiadne kompetencie vyjadrovať sa k stupňu rizika nákazy alebo ohrozenia v jednotlivých krajinách. Tieto informácie si môžu účastníci programov nájsť na stránkach MZVaEZ SR, Európskej únie, WHO - Svetovej zdravotníckej organizácie, ECDC - Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu osôb.

V Dolnom Rakúsku potvrdili prvé 2 prípady nákazy

Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Rakúsku v sobotu zvýšil na deväť po tom, ako testy ešte počas noci potvrdili infekciu u manželského páru v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Oznámili to predpoludním miestni predstavitelia, informovali agentúra APA a televízia ORF.

Manželia z dolnorakúskeho okresu Korneuburg sú prvými osobami v tejto spolkovej krajine, u ktorých diagnostikovali vírus SARS-CoV-2. Ženu umiestnili s vysokou horúčkou do viedenskej Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na podobné vírusové ochorenia, muž sa nachádza v domácej karanténe, keďže príznaky ochorenie sú uňho len mierne. U ich troch detí boli testy negatívne.

Obaja manželia - tridsiatnici boli minulú nedeľu v kontakte s viedenským manželským párom, ktorý s pozitívnym testom na koronavírus hospitalizovali v rovnakej nemocnici v rakúskej metropole. Prvé príznaky sa u manželov z Korneuburgu objavili vo štvrtok.

Irán odmietol "fámy" o vyššom počte obetí

Irán v sobotu odmietol ako "fámy" správu, podľa ktorej nový druh koronavírusu zabil v krajine už viac ako 200 ľudí. Islamská republika patrí k najviac zasiahnutým krajinám a medzi infikovanými sú aj viacerí jej vysokopostavení predstavitelia, píše agentúra AFP. Od oznámenia prvého úmrtia na koronavírus v krajine sa Irán naliehavo snaží zamedziť šíreniu ochorenia, k prijatým opatreniam patrí uzavretie škôl, zrušenie alebo odloženie kultúrnych a športových podujatí či pozastavenie zasadnutí vlády a parlamentu.

V Rakúsku potvrdili už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Iránske ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo deväť ďalších úmrtí a 53-percentný nárast počtu infikovaných za uplynulých 24 hodín, čím sa celková bilancia zvýšila na 43 mŕtvych a 593 prípadov nákazy. Celkovo 205 nových prípadov infekcie je najvyšším počtom za jeden deň, odkedy Irán 19. februára hlásil prvé dve úmrtia v šiitskom pútnickom meste Kom.

Perzské vysielanie stanice BBC v piatok s odvolaním sa na zdroje z iránskeho zdravotníctva uviedlo, že na ochorenie COVID-19 vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo v Iráne už najmenej 210 ľudí, väčšina z nich v metropole Teherán a v meste Kom. Hovorca ministerstva zdravotníctva Kjánúš Džahánpúr pri sobotňajšom oznamovaní nových údajov obvinil zahraničné médiá zo šírenia dezinformácií o epidémii.

V Rakúsku potvrdili už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Vzhľadom na fámy a nepravdivý a protichodný obsah, ktorý môže byť zverejnený satelitnými televíziami alebo médiami, ktoré nemajú dobré úmysly voči Iráncom, musím povedať, že to, čo zverejňujeme ako konečnú štatistiku, sa zakladá na najnovších definitívnych výsledkoch laboratórnych testov," zdôraznil Džahánpúr na tlačovej konferencii vysielanej v televízii.

Viac o téme: ObčaniaNakazenieUSAČínaTalianskoRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu