Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini na návšteve v Moskve: Vyžaduje si ešte opateru lekárov, Rusku prináša nový návrh

Peter Pellegrini počas stretnutia v rámci pracovnej návštevy Ruskej federácie. Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini počas stretnutia v rámci pracovnej návštevy Ruskej federácie. (Zdroj: SITA/Luboš Bilačič/Úrad vlády SR)

MOSKVA – Dodávky a preprava zemného plynu a taktiež problematika ukladania jadrového odpadu patrili medzi hlavné body stredajšieho rokovania slovenského premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) s jeho ruským partnerom Michailom Mišustinom v Moskve. Ako zdôraznil Pellegrini, bol vôbec prvým zahraničným predstaviteľom, ktorého prijal nový ruský premiér od nástupu do funkcie v polovici januára. Návšteva sa konala na pozvanie predsedu ruskej vlády.

V nadväznosti na Pellegriniho rokovanie s bývalým ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom vlani v júni šéfovia vlád Ruska a Slovenska v stredu hovorili o dodávkach jadrového paliva z Ruska a tiež povinnosti vybudovať hlbinné úložisko jadrového paliva, ktoré má podľa Pellegriniho stáť niekoľko miliárd eur.

Peter Pellegrini počas stretnutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Luboš Bilačič/Úrad vlády SR)

"Krajina ako Slovensko pravdepodobne nebude schopná urobiť niečo také sama na svojom území," uviedol Pellegrini a dodal, že to zrejme nebude ani v kapacitách ČR či Maďarska. Mišustinovi preto navrhol uvažovať nad spoločným projektom viacerých krajín odoberajúcich jadrové palivo z Ruska, pričom úložisko odpadu by sa nachádzalo v Rusku.

Pellegrini ruského partnera taktiež informoval, že Slovensko pokračuje v diverzifikácii svojej tranzitnej plynovodnej siete, ktorá bude môcť vďaka viacerým prepojeniam slúžiť aj na prepravu ruského plynu aj po dobudovaní plynovodu Severný prúd 2. Na zasadnutí rady plynárenského koncernu Gazprom o niekoľko dní sa bude podľa Pellegriniho rokovať o tom, aby sa slovenské zásobníky plynu, ktoré sa v súčasnosti využívajú v rámci krátkodobých kontraktov, nestali súčasťou dlhodobej spolupráce medzi Slovenskom a Gazpromom.

Peter Pellegrini počas stretnutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Luboš Bilačič/Úrad vlády SR)

Sankcie proti Rusku povzbudzujú jeho vnútornú ekonomiku

SR má jasné proeurópske a proatlantické smerovanie, avšak zachováva si vyvážený prístup aj k Rusku. Po rokovaní s ruským premiérom Michailom Mišustinom v stredu v Moskve to pred novinármi vyhlásil predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Slovensko, ktoré podľa Pellegriniho zachováva voči Moskve "triezvu hlavu", dáva vždy jasne najavo, čo si myslí o protiruských sankciách:"Že neprinášajú žiadny efekt, že vzťahy s Ruskou federáciou nie sú o nič lepšie, práve naopak – Ruskú federáciu to motivuje v mnohých oblastiach nachádzať vlastné riešenia a povzbudzuje ich vnútornú ekonomiku."

Peter Pellegrini počas stretnutia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Luboš Bilačič/Úrad vlády SR)

Po voľbách sa chceme k rodinným prídavkom vrátiť

Počas pracovnej cesty v Moskve vyjadril premiér ľútosť, že sa v parlamente nepodarilo presadiť zdvojnásobenie prídavkov na deti po tom, čo zákonodarný zbor v utorok schválil trináste dôchodky. Zároveň však verí, že parlament sa po voľbách k téme prídavkov vráti.

"Pevne verím, že po voľbách sa k tomu budeme môcť veľmi rýchlo vrátiť a ešte ten legislatívny proces stihnúť tak, aby od 1. 1. 2021 rodiny s deťmi takéto zdvojnásobené rodinné prídavky mohli dostať," povedal Pellegrini.

Parlament na poslednej schôdzi pred sobotňajšími voľbami nebol ani na druhý pokus uznášaniaschopný, aby odsúhlasil skrátené legislatívne konanie na schválenie zdvojnásobenia prídavkov na deti. Poslanci následne odhlasovali ukončenie schôdze. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a predseda strany Smer-SD Robert Fico ešte v utorok večer avizovali, že zasadnutie by už nemalo pokračovať počas volebného moratória, ktoré začína vo štvrtok.

Predseda vlády SR Peter
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ostáva v opatere lekárov

Premiér SR Peter Pellegrini informoval novinárov, že po hospitalizácii počas predchádzajúcich dní sa už cíti "trochu lepšie", avšak ostáva v opatere lekárov. "Vyžaduje si to ešte stále nejaké doliečenie, ktoré ešte bude trvať niekoľko dní," konštatoval. Ako pripomenul, stredajšia cesta do Moskvy zrejme nebola preňho poslednou vo funkcii predsedu súčasnej vlády.

Predseda vlády SR Peter
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Po sobotňajších voľbách má na programe ešte summit Vyšehradskej štvorky s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom pravdepodobne v Budapešti a summit EÚ k rozpočtu tohto zoskupenia. "Nemyslím, že hneď do niekoľkých dní sa po voľbách sformuje vláda a ja by som spolu s terajšou vládou musel podať demisiu," vysvetlil.

Viac o téme: StretnutieRokovanie Peter PellegriniMichail Mišustin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu