Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obrovské nepokoje v Indii: Hlásia mŕtvych a zranených, útočili aj na novinárov

Nepokoje v Indii.
Nepokoje v Indii. (Zdroj: SITA/AP Photo)

NAÍ DILLÍ - Na najmenej 13 mŕtvych a 150 zranených sa v utorok zvýšil počet obetí jedných z najhorších sektárskych nepokojov, aké v ostatných rokoch zažilo indické hlavné mesto Naí Dillí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že rozhnevaní demonštranti zapaľovali v rôznych častiach metropoly budovy aj autá a útočili na novinárov.

K nepokojom, ktoré zapríčinila kontroverzná legislatíva o občianstve, došlo práve v čase, keď je v Indii na návšteve americký prezident Donald Trump, ktorý sa v utorok v Naí Dillí stretol s indickým premiérom Naréndrom Módím. Protesty v hlavnom meste podnietil sporný zákon, ktorý vstúpil do platnosti v januári a uľahčuje získanie občianstva imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Kritici ho považujú za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov. Menšie demonštrácie sa konali v indickej metropole už v nedeľu. Nasledujúce dva dni na severovýchode Naí Dillí prerástli do násilných potýčok hinduistov s moslimami, pričom jednotliví výtržníci boli ozbrojení kameňmi, mečmi či dokonca strelnými zbraňami.

"Momentálne môžem potvrdiť 13 úmrtí. Najmenej 150 ľudí do našej nemocnice prišlo so zraneniami," uviedol v utorok večer predstaviteľ jednej z veľkých nemocníc v Naí Dillí. Dodal, že v kritickom stave je približne desať ľudí. "Stále prijímame ďalších ľudí so zraneniami, dnes prevažne strelnými," dodal. Policajti postavili v nepokojných oblastiach hlavného mesta zátarasy a z dvoch štvrtí na severovýchode Naí Dillí demonštrantov už vyhnali, uviedla AFP s odvolaním sa na vyjadrenie jedného z policajných veliteľov. Polícia zároveň obyvateľov vyzvala, aby "nebrali zákon do vlastných rúk". Indický minister vnútra Amit Šáh rokoval s vedením mesta a prisľúbil, že ak to bude potrebné, nasadí do nepokojných oblastí viac policajtov.

Viac o téme: NepokojeDemonštrácieIndiaNaí Dillí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu