Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Nemecku vrazilo auto do karnevalového sprievodu, muž (29) zranil 30 ľudí

Svedkovia však opísali, že vodič v pondelok okolo 14:30 obchádzal bariéru a potom sa rozbehol na plný plyn smerom k davu Zobraziť galériu (14)
Svedkovia však opísali, že vodič v pondelok okolo 14:30 obchádzal bariéru a potom sa rozbehol na plný plyn smerom k davu (Zdroj: Repro foto YouTube/Fun Videos)

KASSEL - Šok a zmätok počas karnevalu. Najmenej 30 ľudí vrátane detí utrpelo zranenia v pondelok v nemeckom meste Volksmarsen neďaleko Kasselu v spolkovej krajine Hesensko, keď do karnevalového sprievodu vrazil vodič osobného automobilu.

Auto vrazilo do davu ľudí v nemeckom meste Volksmarsen neďaleko Kasselu v Nemecku. Vodič podľa polície konal zrejme zámerne. Nemecké ministerstvo vnútra nevylúčilo, že mohlo ísť o útok. Informácie priniesol denník Die Welt. "Predpokladáme, že išlo o úmyselný čin," povedal hovorca polície, podľa ktorého zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o politicky motivovaný čin. 

Šéf polície vo Frankfurte nad Mohanom Gerhard Bereswill uviedol, že zranenia utrpelo 30 ľudí. Siedmi z nich sú ťažko zranení, dodal. Vodiča polícia ihneď zatkla. Polícia tvrdí, že zatiaľ nedostala hlásenie o úmrtiach a nemá ani presný počet zranených. Na určenie príčiny udalosti je podľa nej tiež ešte skoro.

V Nemecku vrazilo auto
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Fun Videos)

K incidentu, pri ktorom boli zranené aj malé deti, došlo zhruba o 14.30 h. Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na bezpečnostné kruhy, sedel za volantom mercedesu kombi 29-ročný občan Nemecka. Po incidente boli z dôvodu zvýšenej opatrnosti zrušené všetky karnevalové sprievody v Hesensku. Informovalo o tom hesenské policajné prezídium, ktoré citoval denník Süddeutsche Zeitung.

Svedkovia však opísali, že vodič v pondelok okolo 14:30 obchádzal bariéru a potom sa rozbehol na plný plyn smerom k davu. Svedkovia tiež mali dojem, že vodič sa zameral predovšetkým na deti, to sa však ešte nepotvrdilo.

Na mieste nehody sú starosta mesta Volkmarsen, Hartmut Linnekugel a okresný správca Dr. Reinhard Kubat. V areáli sa nachádzajú desiatky záchranárov a pohotovostných lekárov, hasiči, pričom pribúda stále viac a viac pohotovostných vozidiel. Na mieste pristál aj vrtuľník. 

Svedok povedal pre Bild, že nahnevaní ľudia bežali smerom k vodičovi so zdvihnutými päsťami a polícia ho musela chrániť. Ako doplnila agentúra Reuters, oslavy karnevalu sú mimoriadne obľúbené v častiach západného Nemecka, najmä v Kolíne nad Rýnom, Düsseldorfe či v Mainzi. Na pouličných sprievodoch sa zúčastňujú desiatky tisíc ľudí.

Presné pozadie incidentu nateraz nie je jasné. Severohesenská polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli špekuláciám o príčine incidentu na sociálnych médiách. Volkmarsen je malé mesto s približne 6800 obyvateľmi nachádzajúce sa v okrese Waldeck-Frankenberg. Od Kasselu je vzdialené zhruba 30 kilometrov.

Nemcovi, ktorý autom vrazil do ľudí, hrozí obvinenie z pokusu o zabitie

Nemecká generálna prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok uviedla, že muž, ktorý autom vrazil do ľudí počas karnevalového sprievodu v meste Volkmarsen, bude čeliť obvineniam z pokusu o zabitie. Informovala o tom agentúra AFP. Dvadsaťdeväťročný Nemec, ktorý sám pochádza z mesta Volkmarsen v spolkovej krajine Hesensko, zranil 30 ľudí, z ktorých sedem utrpelo vážne zranenia. Niekoľkí z nich sú v ohrození života.

Hovorca frankfurtskej prokuratúry Alexander Badle podľa agentúry AP uviedol, že zhruba 30 ľudí vrátane detí bolo prevezených do neďalekých nemocníc. Dodal, že zranený bol aj samotný podozrivý. Vyšetrovanie podľa slov hovorcu prebieha "vo všetkých smeroch". Motív činu zatiaľ zverejnený nebol. Polícia podľa svojich prvých vyjadrení predpokladá, že išlo o zámerný čin, ktorý však nemusel mať politický motív.

Podľa očitých svedkov muž autom prerazil zátarasy a plnou rýchlosťou úmyselne vrazil do davu ľudí, pričom prešiel asi 30 metrov, kým auto zastavilo. Video z miesta činu zachytáva strieborný mercedes s miestnou poznávacou značkou, ktorý po incidente stojí na chodníku s rozbitým predným sklom, preliačenou kapotou a blikajúcimi výstražnými svetlami. Týždenník Spiegel citujúc zdroje z vyšetrovacích kruhov napísal, že vodič zjavne vypil veľké množstvo alkoholu.

Auto vrazilo do davu
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/Uwe Zucchi/dpa via AP)

Premiér spolkovej krajiny Hesensko Volker Bouffier uviedol, že je "šokovaný z hrozného činu" a verejnosť vyzval, aby nerobila predčasné závery. Na karnevalom sprievode sa podľa Christiana Disteho, predsedu miestnej karnevalovej spoločnosti, zúčastňovalo 700 ľudí, ktorí boli rozdelení do 27 skupín.

Viac o téme: AutoKarnevalNárazNemeckoVolksmarsen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu