Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Demokratický kandidát Bloomberg sa po prvýkrát zúčastnil na debate strany

Demokratický kandidát Michael Bloomberg
Demokratický kandidát Michael Bloomberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Osorio)

LAS VEGAS - V nevadskom meste Las Vegas sa v noci na štvrtok konala v poradí deviata televízna debata šiestich uchádzačov o prezidentskú nomináciu americkej Demokratickej strany. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na debate sa zúčastnili bývalý viceprezident Joe Biden, senátor Bernie Sanders, senátorky Elizabeth Warrenová a Amy Klobucharová, ako aj bývalý starosta mesta South Bend v štáte Indiana Pete Buttigieg. Do debaty sa prvýkrát zapojil aj bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Išlo o prvú Bloombergovu debatu od vlaňajšieho novembra, odkedy vstúpil do súboja o prezidentskú kandidatúru demokratov. Jeho víťaz sa v novembrových prezidentských voľbách postaví súčasnému republikánskemu šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi. Práve samotný Bloomberg, ktorý sa do stredajšej debaty v Las Vegas kvalifikoval vďaka vysokej podpore verejnosti, sa stal hlavným terčom ostrej kritiky zo strany ostatných diskutérov.

"Kandidujeme proti miliardárovi, ktorý nazýva ženy tlstými babami a lesbami s konskými tvárami. A to nehovorím o Donaldovi Trumpovi, ale o starostovi Bloombergovi," povedala senátorka Warrenová. Buttigieg svoje útoky zacielil na Bloomberga aj Sandersa: "Nemali by sme si vybrať medzi jedným kandidátom, ktorý chce túto (demokratickú) stranu zničiť, a iným kandidátom, ktorý si chce túto stranu kúpiť."

Biden v rámci svojho útoku na Bloomberga pripomenul, že newyorskí policajti sa počas jeho éry neprimerane viac zameriavali na obyvateľov inej farby pleti. Klobucharová a Sanders zasa Michaela Bloomberga prirovnali k realitnému magnátovi a boháčovi Trumpovi, ktorý nečakane zvíťazil v posledných prezidentských voľbách v roku 2016.

Bloomberg na svoju obhajobu povedal, že je filantrop, ktorý svoje peniaze nezdedil, ale si ich zarobil. "Tieto peniaze míňam, aby som sa zbavil Donalda Trumpa - najhoršieho prezidenta, akého sme kedy mali."
      

Viac o téme: Donald TrumpMichael BloombergDemokratická stranaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu