Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Talibanský líder utiekol z väzenia: Oprávnil útok na dievča, ktoré chcelo chodiť do školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ISLAMABAD - Vysokopostavený pakistanský predstaviteľ fundamentalistického hnutia Taliban Ehsanulláh Ehsán, ktorý oprávnil útok na mladú aktivistku Malálu Júsafzajovú z roku 2012, utiekol z väzby. Potvrdil to v pondelok pakistanský minister vnútra Idžáz Šáh, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

Ehsánovi, bývalému hovorcovi Talibanu, sa podarilo uniknúť z väznice s maximálnym stupňom stráženia a dostať sa z Pakistanu do Turecka. Podľa jeho vlastných slov sa vzdal pakistanskej armáde na základe dohody a utiekol až po tom, ako ju armáda prestala rešpektovať. Po tom, ako sa Ehsán v roku 2017 vzdal, miestna stanica Geo News TV odvysielala rozhovor, ktorý poskytol vo väzbe a tvrdil, že bojovníkov Talibanu podporujú a vyzbrojujú tajné služby Indie - úhlavného rivala Pakistanu. Pakistanská armáda prisľúbila, že začne s Ehsánom súdny proces, ale nedošlo k tomu.

Útoky Talibanu v Pakistane v uplynulých mesiacoch zoslabli; armáda vykonala niekoľko operácií zameraných proti baštám využívaným islamistickými skupinami v oblastiach nepoznajúcich zákon pozdĺž hraníc s Afganistanom. Júsafzajovú - vtedy 15-ročnú - postrelil talibanský militant v reakcii na jej úsilie presadzovať právo dievčat chodiť do školy. S vážnymi zraneniami ju liečili v nemocnici v anglickom Birminghame, potom v tomto meste pokračovala v ďalšom vzdelávaní a udelili jej Nobelovu cenu za mier. Mladá aktivistka medzičasom získala študijné miesto na Oxfordskej univerzite v Anglicku.

Viac o téme: útekVäzeniePakistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu