Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Ďalšia letecká tragédia: V Afganistane padlo lietadlo

Na snímke trosky amerického lietadla typu Bombardier E-11A Zobraziť galériu (6)
Na snímke trosky amerického lietadla typu Bombardier E-11A (Zdroj: TASR/AP/Saifullah Maftoon)

KÁBUL - Na východe Afganistanu sa v pondelok zrútilo dopravné lietadlo. Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News mohlo byť na palube lietadla 110 ľudí. Úrady bezprostredne neposkytli údaje o prípadných obetiach.

Nešťastie sa stalo v provincii Ghazní na východe krajiny. Boeing 737-400 na letu FG507 sa zrútil okolo 13:15 miestneho času (9:45 SEČ). Pôvodné informácie hovorili o tom, že stroj patril spoločnosti Ariana Afghan Airlines. Šéf leteckej spoločnosti Ariana ale poprel, že lietadlo patrilo týmto aerolinkám. "Stala sa letecká nehoda, ale to lietadlo nepatrí spoločnosti Ariana. Obe jej dnešné lety - z Herát do Kábulu a z Herát do Dillí - sú v poriadku," citovala riaditeľa agentúra Reuters.

Na snímke trosky amerického
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Saifullah Maftoon)

Lietadlo spadlo do odľahlej horskej oblasti, ktorú ovláda radikálne hnutie Taliban. Protichodné tvrdenia sa týkajú aj počtu osôb na palube či príčiny havárie. Podľa afganskej spravodajskej stanice Ariana News mohlo byť na palube lietadla 110 ľudí. Tlačová agentúra TASS uvádza, že lietadlo smerovalo z mesta Herát do metropoly Kábul. Iné správy naznačujú, že lietadlo malo namierené do indického Naí Dillí. BBC uvádza, že sa lietadlo zrútilo a začalo horieť. Nie je teda stále jasné, aký stroj a s koľkými ľuďmi havaroval.

Stroj sa zrútil v okrese Deh Yak na východe provincie Ghazni. Správy o páde lietadla potvrdili afganské ministerstvo vnútra, viceprezident Sarwar Danish aj hovorca guvernéra. Zatiaľ sa podľa neho nevie, či išlo o civilné alebo vojenské lietadlo a nepozná presný počet cestujúcich ani ich zdravotný stav. Jeden z miestnych úradníkov Chalikdad Akbari dodal, že požiadal vládu o pomoc.

Lietadlo sa zrútilo zrejme pre technické problémy a po páde ho zachvátili plamene. Novinár Bilal Sarwary na Twitteri napísal, že po havárii nastal na mieste veľký ohlušujúci zvuk a príslušníci Talibanu sa snažili oheň uhasiť. Informovali o tom noviny Mirror. Afganské špeciálne sily smerujú na miesto nehody, informovali TOLO News.

Lietadlo má patriť americkej armáde

Americká armáda oznámila, že vyšetruje správy o leteckej havárii, ku ktorej došlo v pondelok v oblasti kontrolovanej radikálnym hnutím Taliban na východe Afganistanu. Podľa hovorkyne Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) Beth Riordanovej je stále nejasné, koho lietadlo figuruje v tomto incidente. Riordanová odmietla bezprostredne komentovať ďalšie podrobnosti.

Na snímke trosky amerického
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Saifullah Maftoon)

Ako však informovala tlačová agentúra AP, zábery zverejnené na sociálnych sieťach z údajného miesta havárie ukazujú, že by mohlo ísť o zvyšky lietadla Bombardier E-11A, ktoré armáda USA používa na elektronický prieskum územia Afganistanu. Podľa novinára napojeného na Taliban patrí havarované lietadlo americkej armáde, píše AP. Daný zdroj ďalej uviedol, že lietadlo je výrazne poškodené.

Taliban tvrdí, že zostrelil americké špionážne lietadlo

Militantné hnutie Taliban v pondelok vyhlásilo, že jeho bojovníci zostrelili na juhovýchode Afganistanu americké špionážne lietadlo, informovali agentúry DPA a Reuters. Podľa Talibanu pri zostrelení lietadla zahynulo viacero pracovníkov amerických tajných služieb. "Lietadlo, ktoré vykonávalo prieskumný let, bolo zostrelené v oblasti Sado Chel v okrese Dih Jak v provincii Ghazní," uviedol hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Na snímke trosky lietadla,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Tariq Ghazniwal )

Mudžáhid neposkytol podrobnejšie informácie o tom, ako bojovníci lietadlo zostrelili. Medzi členmi posádky lietadla podľa neho boli aj vysokopostavení pracovníci tajných služieb. Príslušníci americkej armády a ani NATO sa k zrúteniu lietadla ani k tvrdeniam Talibanu zatiaľ konkrétnejšie nevyjadrili. Pentagón uviedol, že správy o o leteckej havárii, ku ktorej došlo v oblasti kontrolovanej Talibanom, vyšetruje.

Hornatá provincia Ghazní sa nachádza na úpätí pohoria Hindúkuš a v zimnom období tam panujú veľmi nehostinné podmienky. Taliban momentálne ovláda približne polovicu územia tejto provincie.

Letectvo USA priznalo, že sa v Afganistane zrútilo americké lietadlo

Spojené štáty v pondelok potvrdili, že lietadlo, ktoré sa predtým zrútilo v Afganistane patrilo americkým vzdušným silám. Informoval o tom denník Stars and Stripes. Náčelník generálneho štábu amerického vojenského letectva generál David Goldfein uviedol, že išlo o americké prieskumné lietadlo typu Bombardier E-11A. "Zdá sa, že sme stratili lietadlo. O osude posádky nič nevieme," povedal Goldfein na tlačovej konferencii vo Washingtone.

Na snímke trosky amerického
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Saifullah Maftoon)

Viac o téme: NehodaAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu