Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Záchranári stále hľadajú obete ničivého zemetrasenia: Počet mŕtvych stúpa

Na najmenej 38 mŕtvych a 1600 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo východ Turecka Zobraziť galériu (4)
Na najmenej 38 mŕtvych a 1600 zranených stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré postihlo východ Turecka (Zdroj: SITA/DHA via AP)

ANKARA - Na najmenej 38 mŕtvych a vyše 1600 zranených vzrástol v nedeľu počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v piatok večer postihlo východ Turecka. Spod trosiek zrútených budov sa podarilo vyslobodiť už minimálne 45 ľudí, pričom záchranári stále pátrajú po ďalších. Nádej na ich prežitie však znižuje mrazivé počasie panujúce v oblasti, informovala agentúra AP.

Medzi zachránenými je 35-ročná matka s dvojročnou dcérou, ktoré sa po zhruba 28 hodinách podarilo vyslobodiť z trosiek zrútenej bytovky v otrasmi najviac postihnutom meste Elazig. Podľa tureckého ministra vnútra Süleymana Soylua sa pod troskami podarilo lokalizovať šiestich ľudí, informovala agentúra Reuters.

VIDEO Záchranári stále hľadajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/IHA)

V zasiahnutej oblasti, ktorej teploty počas noci na nedeľu poklesli na približne mínus päť stupňov Celzia, operuje viac ako 3500 členov pátracích a záchranných tímov. Obyvateľom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, rozdali desaťtisíce provizórnych lôžok, diek a stanov, keďže teploty v oblasti klesajú v noci na mínus päť až mínus osem stupňov Celzia.

Na najmenej 20 mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/IHA via AP)

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 nastalo v piatok o 20.55 h miestneho času (18.55 h SEČ) a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig, ležiacej zhruba 500 kilometrov východne od Ankary. Otrasy pocítilo najmenej 20 miliónov ľudí nielen v samotnom v Turecku, ale aj v Izraeli, Iraku a Sýrii. Po zemetrasení nasledovalo viac ako 780 dotrasov rôznej intenzity.

VIDEO Záchranári stále hľadajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Celkovo bolo zničených 76 budov a vyše 1000 bolo poškodených. Otrasy poškodili aj viacero miestnych väzníc, takže stovky trestancov museli previezť do väzení v okolitých regiónoch. V nemocniciach stále zostáva minimálne 104 zranených, z ktorých 13 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Turecká vláda prisľúbila finančnú pomoc pre postihnutých obyvateľov. Väčšinu mŕtvych evidujú v provincii Elazig.

Viac o téme: ObeteMŕtvyZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu