Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čech Daniel (21) zostal uväznený v čínskom Wu-chane: FOTO Aktuálnu situáciu porovnáva s vojnovým stavom

Daniel P. Zobraziť galériu (4)
Daniel P. (Zdroj: FB/Daniel P. )

WU-CHAN/OSTRAVA – Dvadsaťjedenročný Daniel z Česka je uväznený v jedenásťmiliónovom čínskom meste Wu-chan, ktoré je epicentrum výskytu nového koronavírusu. Mesto je odrezané od sveta. Rodičia majú o syna obrovský strach.

Vo Wu-chane sa šíri koronavírus, na ktorý doposiaľ zomrelo už 17 ľudí a takmer 600 sa nakazilo. V čínskom meste žije jedenásť miliónov obyvateľov, nachádza sa tam aj 21-ročný Daniel z Ostravy. S redakciou českej Novy sa spojili jeho rodičia, ktorí majú o svojho syna veľký strach. Daniel vo Wu-Chane študuje softwarové inžinierstvo. „Nie je akýkoľvek spôsob, ako sa odtiaľ dostať,“ povedal mladík.

Čech Daniel (vpravo), ktorý študuje vo Wu-chane
Zobraziť galériu (4)
Čech Daniel (vpravo), ktorý študuje vo Wu-chane  (Zdroj: FB/Daniel P. )

Študent aktuálnu situáciu v meste porovnáva s vojnovým stavom. „Stav v obchodoch, čo som od Číňanov počul, tak ľudí videli kradnúť v obchodoch, veľa tam toho nie je. Dosť supermarketov je zatvorených a tovar je vypredaný. Ceny produktov šli výrazne hore. Zohnať rúško je veľký problém,“ porozprával študent.   

Čítajte aj: Smrtiaci vírus: Dvadsať miliónov ľudí v karanténe, scény ako z apokalypsy! Panika, chaos a strach

Čech Daniel (21) zostal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Úrady včera zakázali obyvateľom Wu-chanu opustiť mesto, úplne ho uzavreli a prístupové cesty zablokovala armáda. Od desiatej dopoludnia dnešného dňa bola úplne zastavená hromadná doprava (metro, trajekty atď.), uzatvorené boli aj vlaková stanica a letisko. Termín ich opätovného otvorenia oznámený nebol.  

Vírus sa mal objaviť na trhu s morskými plodmi, kde prebieha nezákonný obchod s voľne žijúcimi zvieratami. Trh je od začiatku roka uzatvorený. Čo je zdrojom nákazy, stále zostáva záhadou. Na povrch vyplávala aj znepokojujúca informácia o tom, že vírus začal mutovať, čo sťažuje snahy tamojších úradov o zabránenie šíreniu epidémie.       

Vírus, ktorý vyvoláva príznaky podobné zápalu pľúc, hlásili už aj v Japonsku, na Filipínach, v Južnej Kórei, na Taiwane, v Thajsku a Spojených štátoch.

Viac o téme: ČínaWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu