Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Tragická nehoda školského autobusu: Hlásia mŕtvych a 21 zranených

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Repro foto Focus.de)

EISENACH - Autobus s viac ako 20 školákmi mal vo štvrtok ráno v okrese Wartburg v Nemecku vážnu nehodu. Dve deti zomreli, 20 ďalších študentov a vodič autobusu sa zranili. Informoval o tom nemecký portál Bild.

Vážna nehoda sa stala vo štvrtok okolo 07:30 v Berke pred Hainichom neďaleko Eisenachu. Informoval o tom nemecký portál Bild. Havaroval tam školský autobus, ktorý smeroval do základnej školy. Nehodu neprežili dve deti. Dve desiatky ďalších školákov bolo zranených vrátane vodiča autobusu. Ako uvádza nemecká polícia, za nehodu, pri ktorej skončil autobus v priekope, mohla pravepodobne zľatovatelá cesta a hmla.

Policajná hovorkyňa Alexandra Hoodtová uviedla, že „podľa predchádzajúcich informácií bolo niekoľko detí vážne zranených.“ Krátko nato okresný úrad okresu Wartburg potvrdil, že dve deti zomreli. Dvadsať ďalších chlapcov a dievčat a tiež vodič autobusu sú zranení. Podľa informácií nemeckej televízie MDR malo byť aj jedno dieťa uväznené pod autobusom.

Na mieste sú všetky záchranné zložky aj krízový zásahový tím. Podľa najnovších informácií mali obete nehody iba 8 rokov, sú nimi chlapec a dievča, ktorí chodili do druhej triedy základnej školy. Zranené deti boli vo veku od 8 do 11 rokov.

K tragickej nehode sa vyjadril na Twitteri aj durínsky premiér Bodo Ramelow. Ľavicový politik vyjadril sústrasť pozostalým a zraneným praje rýchle uzdravenie. Na mieste sú aj primátor Eisenachu Katja Wolf a nemecký minister vnútra Georg Maier. Nemecký minister školstva Helmut Holter prišiel na postihnutú základnú školu, ktorú navštevovali žiaci.

V súčasnosti na miesto činu prichádzajú aj rodičia, pričom už všetci by mali byť o nehode informovaní. Cestu nehody zablokovala polícia. 

Podrobnosti o nehode

O priebehu tlačovej konferencie, ktorú zorganizovali nemecké úrady, informoval portál Focus.de. Najprv minister vnútra Georg Maier vyjadril úprimnú sústrasť a poďakoval všetkým pohotovostným službám. "Na mieste bolo 8 hasičských vozidiel, políciu zastupovalo 25 pohotovostných služieb." Podľa jeho slov teraz podrobne analyzujú priebeh nehody. "Psychosociálna starostlivosť všetkých zúčastnených, najmä rodičov a príbuzných, je v súčasnosti mimoriadne dôležitá," dodáva.

MIMORIADNE Tragická nehoda školského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Repro foto Focus.de)

Nemecký minister školstva Helmut Holter prezradil ďalšie podrobnosti. Práve sa vrátil zo školy, do ktorej patria študenti, ktorí sedeli v osudnom autobuse. "Žiaľ, dvaja z 22 študentov v autobuse boli pri nehode usmrtení. Všetky ostatné deti, ktoré boli v autobuse, by teraz mali byť vyšetrené v nemocniciach," vyhlásil s tým, že "všetci rodičia sú informovaní, rovnako aj všetci riaditelia škôl v tejto oblasti." Podľa neho je tiež dôležité zaručiť starostlivosť prostredníctvom školských psychológov.

Vedúci operácie Lierhammer vyhlásil, že "autobus sa kĺzal po šmykľavej ceste, niekoľkokrát sa prevrátil, než sa zastavil. Päť detí bolo vážne zranených a sú v nemocniciach," pričom dodal, že všetci ostatní sú mierne zranení a tiež je o ne postarané. Deti dostávajú psychologickú starostlivosť. Priebeh nehody tiež nebol každodennou udalosťou pre políciu a pohľad na scenériu na mieste vyžadoval od pohotovostných služieb všetko. Polícia zatiaľ nemá žiadny dôkaz o technickej príčine alebo nesprávnom riadení vodiča.

Pohotovostné služby hasičského zboru boli varované o 7,40 hod, prezradil hovorca hasičského zboru J. Claus s tým, že okamžite boli všetky zložky mobilizované. Všetci vyjadrujú úprimnú sústrasť dotknutým rodinám.

Ďalšia nehoda autobusu

Ako informuje nemecký portál, dnes ráno sa stala aj iná nehoda školského autobusu. Tá sa udiala v Bavorsku a zranilo sa pri nej deväť detí. "Autobus opustil vozovku medzi obcami Schnaitsee a Frabertsham v okrese Traunstein okolo 7:00 a narazil do stromu," konkretizuje Bild s tým, že dôvody, prečo autobus zišiel z cesty, nie sú známe.

Vodič školského autobusu bol vážne zranený. Na kliniku previezli aj všetkých deväť detí, ktoré utrpeli ľahké až stredne ťažké zranenia. Našťastie podľa polície im nehrozí smrteľné nebezpečenstvo.

Viac o téme: NehodaAutobusNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu