Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Obrovská tragédia v Česku! Pri požiari zahynulo osem nevinných ľudí, dvaja bojujú o život

Na mieste sú všetky záchranné zložky. Zobraziť galériu (2)
Na mieste sú všetky záchranné zložky. (Zdroj: tn.nova.cz)

PRAHA - Osem ľudí zahynulo pri požiari, ktorý v nedeľu ráno vypukol v domove pre zdravotne postihnutých v českom meste Vejprty v okrese Chomutov. Z miesta hlásia aj tri desiatky zranených. Plamene mali vypuknúť v jednej z izieb, potom sa rozšírili do ďalších troch. Správu priebežne aktualizujeme.

- o život prišlo osem ľudí

- medzi obeťami nie je žiaden zo zamestnancov domova

- 30 ľudí utrpelo zranenia

- príčina požiaru zatiaľ nie je známa

- na miesto dorazil premiér Andrej Babiš

Horieť začalo v skorých ranných hodinách

O tragédii informovali internetové spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu záchrannej služby Ústeckého kraja Prokopa Voleníka.

Na mieste sú všetky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: tn.nova.cz)

Spočiatku sa hovorilo o tom, že plamene zasiahli domov dôchodcov. Český Deník N ale neskôr upresnil, že ide o domov pre osoby s mentálnym alebo kombinovaným postihnutím Kavkaz. Horieť začalo skoro ráno. Na operačné stredisko udalosť nahlásili o 04:49.

Vrtuľník sa na miesto nedostal

Pre nepriaznivé počasie nemohol na miesto nešťastia vzlietnuť vrtuľník. Zasahovalo tu sedem zdravotníckych posádok vrátane dvoch nemeckých - Vejprty totiž ležia na hraniciach s Nemeckom.

Pomáhali tiež zdravotníci z Karlovarského kraja. Záchranná služba vyhlásila mimoriadny stav. Podľa TV Nova malo zranenia utrpieť 30 ľudí. Z toho štyri sú zranené ťažko. Dve doslova bojujú o život. Väčšina zranených sa nadýchala dymu, niektorí majú aj popáleniny.

Plamene sa po ôsmej podarilo lokalizovať. Príčiny nešťastia zatiaľ známe nie sú. Podľa doterajších správ z českých médií mal požiar vypuknúť v jednej z izieb a potom sa rozšíriť do ďalších troch. 

"Príčinu zisťujú hasiči, podľa mojich informácií je požiar už dohasený. Budova zvonku nevyzerá poškodená," povedal pre Českú televíziu krátko po deviatej Viktor Koláček, riaditeľ Mestskej správy sociálnych služieb Vejprty. Český minister vnútra Jan Hamáček uistil, že príčiny nešťastia budú riadne vyšetrené. Prípad je v rukách polície, ktorá je aj naďalej na mieste.

Medzi obeťami nie je personál

Nešťastie sa malo odohrať na oddelení mužov. Medzi obeťami nemá byť žiaden zo zamestnancov domova. V čase tragédie bolo podľa starostky Jitky Gavdunovej v budove 35 klientov a traja zamestnanci. V nemocnici skončil aj jeden policajt, ktorý sa nadýchal splodín.

Ako uviedol riaditeľ Mestskej správy sociálnych služieb Vejprty Viktor Koláček pre ČT, niektorí klienti sa po drobnom ošetrení v nemocnici už vrátili do Vejprt. 

Na miesto smeroval Babiš

Po tragédii pribúdajú aj reakcie českých politikov. Na miesto dorazil už aj premiér Andrej Babiš. O pol dvanástej zasadla bezpečnostná rada kraja, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Vláda bude rokovať o pomoci.

"Strašné. Dnešná obrovská tragédia vo Vejprtech ma ťažko zasiahla. Dúfam, že sa hasičom a záchranárom v ťažkých podmienkach podarí situáciu čo najrýchlejšie zvládnuť a obete nebudú pribúdať. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," napísala na sociálnej sieti Jana Maláčová, česká ministerka práce a sociálnych vecí.

Viac o téme: PožiarObeteDomov dôchodcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu