Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko urobí všetko preto, aby svet nezostal bez dohôd o kontrole zbraní

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok vyhlásil, že "kľúčovým destabilizujúcim faktorom na medzinárodnej scéne sú agresívne kroky viacerých západných štátov, predovšetkým Spojených štátov". Šéf ruskej diplomacie súčasne vyhlásil, že Rusko urobí všetko, aby svet nezostal bez dohôd o kontrole zbraní.

Informovala o tom agentúra TASS, ktorá dodala, že tento Lavrovov výrok zaznel na tlačovej konferencii bilancujúcej dianie v zahraničnej politike v roku 2019. Šéf ruskej diplomacie vyhlásil, že Rusko sa bude "tvrdo usilovať" o to, aby "náš svet nezostal bez dohôd, ktoré nejako zdržiavajú, kontrolujú zbrane, (a to) najmä jadrové".

Avizoval, že Moskva má tento rok v úmysle pracovať na podpore globálnej bezpečnosti a strategickej stability - vrátane rokovaní o nedopustení pretekov v zbrojení vo vesmíre a o neprípustnosti militarizácie kyperpriestoru. Lavrov svojim americkým "kolegom" vytkol "ničenie medzinárodnoprávnej bezpečnostnej (zmluvnej) architektúry a nahradenie medzinárodného práva vlastným vymysleným svetovým poriadkom".

Kritizoval odstúpenie Washingtonu od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) i jeho postoj k predĺženiu platnosti Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (START). Poukázal aj na zvyšovanie napätia v regióne Perzského zálivu a spochybňovanie základov urovnania situácie na Blízkom východe. Lavrov Západu opäť vytkol i posilňovanie vojenskej činnosti NATO v blízkosti ruských hraníc.

Pokiaľ ide o najnovšiu polemiku týkajúcu sa dejín druhej svetovej vojny, Lavrov vyhlásil, že Moskva bude aj naďalej "odolávať pokusom o prepísanie" jej výsledkov. "Budeme naďalej robiť všetko potrebné na to, aby sme zabránili falšovaniu dejín, chránili dobré meno vojakov - víťazov a nepripustili revíziu medzinárodne uznaných výsledkov porážky nacizmu," uviedol Lavrov.

Poznamenal, že na obranu historickej pamäti sa spolu s Ruskom postavilo aj "mnoho zodpovedných štátov sveta". Ocenil v tejto súvislosti aj angažovanosť Rusov žijúcich v zahraničí. Vyhlásil tiež, že "čakáme našich zahraničných partnerov na oslavách v Moskve 9. mája", ktorý je v Rusku Dňom víťazstva nad fašizmom.

Viac o téme: ZbraneDohodyRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu