Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z Dunaja sa stáva stoka: Obyvatelia Rakúska upozorňujú na výkaly z lodí. Ako chráni rieku Slovensko?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB/F. X. D.)

KREMS – Obyvateľ mesta Krems Franz Xaver Doppler založil minulý rok občiansku iniciatívu, aby ukázal, že rieka so širokým využitím sa často využíva na nezákonnú likvidáciu odpadu. Dunajský riečny dozor po niekoľkých výzvach zaviedol prísne kontroly, ktoré však ešte nemajú stopercentný účinok.

Kontrola stavu vody v Dolnom Rakúsku a kontrola lodnej dopravy sa podľa rakúskeho denníka Kurier.at medzitým sprísnila, ale v súčasnosti nezistili vypúšťanie odpadových vôd do Dunaja.

Podľa ministerstva dopravy však dôsledné monitorovanie viedlo v minulom roku k hláseniu troch znečisťovateľov pre jasné dôkazné bremeno. Okrem toho sa zistilo, že porušovanie zásad ochrany prírody zo strany prevádzkovateľov lodnej dopravy v poslednom čase výrazne vzrástlo.

Z Dunaja sa stáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/A. Z.)

Doppler je rád, že fekálie a priemyselná voda už boli v mnohých prípadoch správne zneškodnené, ale „nanešťastie sa znovu objavili nové prípady vypúšťania fekálií do Dunaja, najmä v oblasti Hollenburg pri Kremse.“ Doppler má množstvo svedkov, ktorí to videli osobne. O niečom podobnom vie aj obyvateľ Stefan Kastner z obce Traismauer, ktorý odfotografoval hnedý film na vodnej hladine Dunaja.

„Biela vrstva peny pochádza z umývacieho prostriedku na riad, jemne premiešaného s výkalmi,“ hovorí Kastner. Je zdesený, že niektorí ľudia sú stále takí bezohľadní voči životnému prostrediu.

Občianska iniciatíva spoločnosti Krems bojuje za čistý Dunaj od decembra 2018 a poukazuje na všetky problémy. Keďže sťažnosti týkajúce sa znečistenia dunajskej vody sa vo Wachau zvýšili, existuje úzko prepojený merací systém, ktorý kontroluje kvalitu vody na jedenástich rôznych miestach v Dolnom Rakúsku.

Z Dunaja sa stáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/F. X. D.)

Pred dvoma dňami odobrali vodohospodárski odborníci vzorky vody z niekoľkých postihnutých oblastí. „Boli tam nálezy. Okamžite sme skontrolovali všetky lode, ktoré boli v tom čase v okolí. Nič nezvyčajné sa nenašlo,“ hovorí Vera Hofbauerová, vedúca lodného dozoru na ministerstve dopravy.

 „Nebol nameraný žiadny prietok odpadových vôd,“ uvádza Martin Angelmaier, vedúci oddelenia vodného hospodárstva dolnorakúskej vlády. Pripúšťa však, že určité kontaminanty je možné zistiť iba v úzkom časovom okne. „Doteraz vieme, že nejde o systematický problém, ale môžu sa vyskytnúť ojedinelé prípady,“ hovorí Angelmaier. Kvalita vody je typická pre stredoeurópsku rieku.

Z Dunaja sa stáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/F. X. D.)

Čísla čerpacieho systému v Melku tiež ukazujú, že kapitáni sa stali opatrnejšími. „V minulom roku bolo zneškodnených 6 200 metrov kubických odpadu,“ uvádza sa v štatistike lodnej dopravy. Číslo je približne 20-krát vyššie ako v predchádzajúcom roku. Pretože sú tri existujúce čerpacie stanice veľmi využívané, Melk plánuje do konca roka postaviť štvrtý závod.

Ako je to s čistotou veľrieky na Slovensku?

O odpoveď sme požiadali poslankyňu Národnej rady Slovenskej republiky RNDr. Annu Zemanovú.

„Dunaj preteká desiatimi krajinami a každá si nesie zodpovednosť za svoj podiel znečistenia. Na Slovensku sa kvalita vody pravidelne monitoruje. Oproti minulosti sa vďaka opatreniam v Rakúsku, ale i na Slovensku kvalita vody výrazne zlepšila. Avšak stále pretrvávajú nedostatky, až dve tretiny vzoriek nespĺňajú požiadavky na kvalitu. Ide najmä o znečistenie dusičnanmi a prítomnosť koliformných baktérií a črevných enterokokov. Keďže mestá na Dunaji sú už odkanalizované, zdroj znečistenia môže pochádzať z nekontrolovaných zdrojov, ako sú výletné lode plaviace sa po Dunaji a na Slovensku, aj nezákonne postavené hausbóty. Odhaleniu znečisťovateľov by sa mala venovať väčšia pozornosť na celom toku Dunaja, veď napokon ten sa vlieva do Čierneho mora. Množstvo dusičnanov spôsobuje premnoženie rias, ktoré odčerpávajú v delte Dunaja kyslík dôležitý pre život rýb.“

Z Dunaja sa stáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/A. Z.)

RNDr. Anna Zemanová je slovenská environmentalistka a poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky, kde je členkou Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie SR. Je podpredsedníčkou poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita. V SaS pôsobí od roku 2009 ako tímlíderka pre životné prostredie.

Viac o téme: RiešenieLodePolícia FekálieKontrola SlovenskoDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu