Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demisia ruskej vlády: Prezident Putin už navrhol nového premiéra

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev oznámil, že vláda rezignuje. Vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako prezident Vladimir Putin zverejnil svoju výročnú správu o stave štátu.

Putin podľa denníka Russia Today prijal rezignáciu a požiadal ministrov, aby fungovali ako dočasná vláda, kým sa nevytvorí nová. Medvedevovi sa poďakoval za jeho prácu, ale poznamenal, že vláde sa nepodarilo splniť všetky stanovené ciele. Podľa agentúry AP prezident Medvedeva vymenuje za podpredsedu Rady bezpečnosti.

Medvedev bol premiérom od roku 2012, v rokoch 2008 - 2012 bol prezidentom Ruskej federácie. Demisiu podal krátko po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav pred poslancami Federálneho zhromaždenia. Navrhol v ňom zmeny v ústave, ktoré majú viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády. Medvedev podľa agentúry AFP uviedol, že navrhované zmeny by zásadne zmenili deľbu moci v Rusku, a preto "vláda vo svojej súčasnej podobe odstupuje".

Dmitry Medvedev a Vladimir
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prezident si podľa Putina musí zachovať právo odvolať predsedu vlády a ministrov a mal by si zachovať aj priamu kontrolu nad ozbrojenými silami a všetkými zložkami na presadzovanie práva.

Putin však navrhol delegovať Štátnej dume právo schváliť kandidatúru predsedu vlády a celej vlády, pričom prezident nebude mať právo odmietnuť ich. Otázku dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období hlavy štátu, ktoré sú zakotvené v terajšej ústave, Putin nepovažuje za principiálnu, ale súhlasí s tým, že prezident Ruskej federácie by nemal zastávať tento post viac než dve funkčné obdobia.

Novým premiérom by mohol byť Mišutin

Ruský prezident Vladimir Putin predstavil v stredu Štátnej dume kandidatúru šéfa Federálnej daňovej služby Ruska Michaila Mišustina na post predsedu vlády. Informovala o tom agentúra TASS.

"Ruský prezident Vladimir Putin usporiadal pracovné stretnutie s Michailom Mišustinom (53) a ponúkol mu, aby sa ujal funkcie predsedu vlády. Po získaní jeho súhlasu predložil kandidatúru Mišustina na pozíciu predsedu vlády na zváženie Štátnej dume," cituje TASS tlačové oddelenie Kremľa. Podľa ruských médií prezident Medvedeva vymenuje za podpredsedu Rady bezpečnosti.

Putin požiadal Medvedevov kabinet, aby zotrval vo funkcii, kým nebude sformovaná nová vláda. Medvedev bol premiérom od roku 2012, v rokoch 2008 - 2012 bol prezidentom Ruskej federácie. Demisiu podal krátko po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav pred poslancami Federálneho zhromaždenia. Navrhol v ňom zmeny v ústave, ktoré majú viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády. Medvedev uviedol, že navrhované zmeny by zásadne zmenili deľbu moci v Rusku a preto "vláda vo svojej súčasnej podobe odstupuje".
 

Viac o téme: Vladimir PutinDmitrij Medvedev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu