Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová navštívi prvýkrát od nástupu do úradu koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová plánuje čoskoro navštíviť nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Pôjde o jej prvú cestu do tohto bývalého vyhladzovacieho zariadenia z čias druhej svetovej vojny, odkedy sa pred 14 rokmi stala kancelárkou. Informoval o tom vo štvrtok denník Süddeutsche Zeitung.

Podľa správ týchto novín vydávaných v Mníchove Merkelová prijala pozvanie na podujatie pri príležitosti desiateho výročia založenia nadácie Auschwitz-Birkenau Foundation. Akcia sa uskutoční 6. decembra.

Merkelovej kancelária plánovanú cestu do Poľska potvrdila. Presný termín návštevy bývalého tábora nešpecifikovala s tým, že jej harmonogram návštev a stretnutí sa zvyčajne zverejňuje iba s týždňovým predstihom.

Svetový židovský kongres (WJC) udelil Merkelovej v októbri Cenu Theodora Herzla. Merkelová najvýznamnejšie židovské ocenenie dostala za svoje prívetivé správanie voči Židom v Nemecku a za podporu Izraelského štátu. Podľa historikov zahynulo v táborovom komplexe Auschwitz-Birkenau v období druhej svetovej vojny 1,1-1,5 milióna ľudí. Väčšina obetí bola židovského pôvodu.

Viac o téme: Návšteva Koncentračný táborAngela MerkelováAuschwitz-Birkenau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu