Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Povstalci sa búria v severozápadnej časti Sýrie: Armáda útočí, hlásia piatich mŕtvych

Povstalci obsadzujú dedinu v severozápadnej časti Sýrie.
Povstalci obsadzujú dedinu v severozápadnej časti Sýrie. (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

DAMASK - Päť ľudí zahynulo v nedeľu pri nálete na povstalcami obsadenú dedinu v severozápadnej časti Sýrie, tvrdia podľa agentúry AP sýrski opoziční aktivisti.

Medzi obeťami sú aj tri ženy, uviedli svorne predstavitelia Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii a dobrovoľníckej organizácie Biele prilby (SCD). Nálet zasiahol dedinu Malladža v provincii Idlib - poslednej významnejšej vzbúreneckej bašte, ktoré v Sýrii ešte zostali.

Sýrsky prezident Bašár Asad tento týždeň vyhlásil, že jeho vojská Idlib čoskoro dobyjú. V jednom interview uviedol, že momentálne dávajú čas civilnému obyvateľstvu, aby mohlo z tejto oblasti ovládanej militantmi napojenými na al-Káidu včas odísť.

Sýrska armáda podnikla v priebehu tohto roka už jednu ofenzívu na dobytie Idlibu. Trvala štyri mesiace a prinútila utiecť z domovov stovky tisíce civilných obyvateľov. Operácia vládneho vojska bola koncom augusta ukončená neveľmi stabilným prímerím. V ozbrojenom konflikte v Sýrii zahynulo od jeho začiatku v roku 2011 už 370.000 ľudí a milióny ďalších ľudí prišli o strechu nad hlavou a boli vysídlené, sumarizuje agentúra AFP.

Viac o téme: PovstalciSýriaOpoziční aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu