Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politici vo Francúzsku sú pobúrení: Konanie radikálov z radov žltých viest sa im nepozdáva

Demonštranti z francúzskeho hnutia tzv. žltých viest zorganizovali ďalšie zo série protestov v Paríži.
Demonštranti z francúzskeho hnutia tzv. žltých viest zorganizovali ďalšie zo série protestov v Paríži. (Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzske ministerstvo vnútra v nedeľu informovalo, že na sobotňajších protestoch hnutia žltých viest sa v celej krajine zúčastnilo 28.000 ľudí, z nich 4700 demonštrovalo v Paríži. Žlté vesty uviedli vyššiu bilanciu - 44.000 účastníkov.

Ako informoval spravodajský portál France Info, pre narušenie verejného poriadku, výtržnosti a ničenie majetku bolo v sobotu na rôznych miestach Francúzska zadržaných 264 ľudí, z toho 173 v Paríži. Parížska prokuratúra v nedeľu uviedla, že o 10.00 h SEČ bolo vo väzbe ešte stále 155 zadržaných osôb, a to vrátane ôsmich maloletých.

Dejiskom najväčších násilností boli v sobotu dve parížske námestia - Place d'Italie a Place de la Bastille -, kde sa k žltým vestách pridali aj ultraľavicoví radikáli a maskovaní výtržníci z hnutia Black Blocs, ktorí ničili a podpaľovali mestský mobiliár, prevracali a zapaľovali zaparkované autá a rozbíjali výklady obchodov a bánk. Útočili dokonca aj na zasahujúcich hasičov.

Polícia proti týmto radikálom nasadila slzotvorný plyn aj vodné delá. Demonštranti počas svojho vyčíňania v Paríži poškodili i pamätník maršalovi Alphonsovi Juinovi, ktorý v roku 1941 velil francúzskym jednotkám v severnej Afrike a v Taliansku a je vo Francúzsku považovaný za symbol boja proti nacizmu. Tento vandalský čin vyvolal pobúrenie naprieč celým politickým spektrom, pričom politici odsúdili barbarstvo jeho páchateľov.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v nedeľu vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 kritizoval toto "hrubé" a "násilnícke" správanie sa časti účastníkov zhromaždení usporiadaných v sobotu - v deň prvého výročia vzniku hnutia žltých viest. Žlté vesty avizovali svoje ďalšie zhromaždenia a pochody aj na nedeľu. Podľa agentúry Reuters parížska polícia od nedele rána zadržala 20 osôb a vykonala takmer 700 preventívnych kontrol u náhodne vytipovaných ľudí, ktorí mali v úmysle zapojiť sa do akcií žltých viest.

V dôsledku avizovaných akcií žltých viest parížsky dopravný podnik RATP upozornil na zatvorenie niekoľkých staníc metra a rýchlovlakov triedy RER. Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny palív nezvýšila, ale protestujúci prišli s ďalšími požiadavkami vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Prezident Macron v polovici decembra zareagoval balíkom daňových úľav a mzdových príplatkov. Takisto sľúbil — a aj uskutočnil - veľké celonárodné diskusie a konzultácie. Aj keď požiadavky žltých viest pred rokom podporovala väčšina obyvateľov Francúzska, mnohí z nich si už neželajú pokračovanie protestov a opätovnú "mobilizáciu".

Žlté vesty obsadili chrám konzumu, obchodný dom Galeries Lafayette

Vedenie obchodného domu  Galeries Lafayette v parížskej štvrti Opéra nariadilo v nedeľu popoludní evakuáciu svojich návštevníkov a zamestnancov. Dôvodom bola krátka protestná akcia, ktorú tam usporiadala skupina sympatizantov protivládneho hnutia "žlté vesty", informovala agentúra AFP.

Žlté vesty prenikli na tretie podlažie obchodného domu, hádzali odtiaľ konfety a pod kupolou budovy rozvinuli transparent s nápisom "Všetci spoločne zničme to, čo nás ničí". Vykrikovali tiež slogany proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorého politiku a reformy odmietajú. Na oslavu prvého výročia vzniku svojho hnutia spievali aj tradičnú narodeninovú pieseň a skandovali i svoj slogan "Dri, míňaj a sklapni", ktorým kritizujú konzumný prístup v živote i v politike.

Ako informovali francúzske médiá, akcia žltých viest v tomto "chráme konzumu" trvala len niekoľko minút. Podľa spravodajského portálu 20minutes.fr bezpečnostná služba demonštrantov pomerne rýchlo spacifikovala a vyviedla z budovy, z ktorej medzičasom evakuovali aj zákazníkov a personál.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraDemonštrantiFrancúzskoŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu