Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Francúzsko zasiahlo zemetrasenie: Hlásia štyroch zranených, ľudia vybiehali v panike do ulíc

Otrasy udreli pred poludním
Otrasy udreli pred poludním (Zdroj: quakes.globalincidentmap.com/)

PARÍŽ - Štyroch zranených, z toho jedného vážne, si vyžiadalo neobvyklé zemetrasenie s magnitúdou 5,4, ktoré v pondelok zasiahlo juhovýchod Francúzska. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

Jedna osoba utrpela podľa vyhlásenia úradu prefekta departementu Drôme vážne zranenia následkom zrútenia lešenia. Tri ďalšie osoby v susednom regióne Ardéche sa zranili ľahko. "Opierala som sa o pec v maminej pekárni, keď som pocítila otrasy," uviedla pre agentúru Victoria Brielleová, obyvateľka mestečka Privas, ktoré sa nachádza približne 25 kilometrov od epicentra zemetrasenia. "Zákazníkovi sa prevrátil porcelánový servis a všetko sa rozbilo," dodala.

Iný obyvateľ daného regiónu, Didier Levy, ktorý žije na hrade z 15. storočia, pre AFP povedal, že "lustre sa kývali" ešte niekoľko minút po zemetrasení. "Nikdy som nič také nezažil, otrasy som cítil aj cez meter hrubé steny," zdôraznil Levy, podľa slov ktorého pes začal štekať ešte pred tým, ako ľudia pocítili prvé otrasy.

Podľa informácií francúzskeho seizmologického inštitútu v Štrasburgu došlo k otrasom v odľahlej časti departementu Drôme - medzi mestami Lyon a Marseille. Inštitút dodal, že zemetrasenie nastalo tesne pred poludním a jeho epicentrum bolo neďaleko mesta Montélimar v administratívnom regióne Auvergne-Rhône-Alpes na juhovýchode krajiny. Slabé otrasy cítili v mestách Montpellier, Lyon, Saint-Étienne, Grenoble, Avignon a Marseille, vyplýva zo správ zverejnených na sociálnych sieťach.

Poškodené sú stovky budov, vežiam dvoch kostolov hrozí zrútenie

Starosta mesta Teil Olivier Peverell povedal stanici France Info, že zemetrasenie poškodilo stovky domov; väčšinou sa na nich objavili trhliny. Vežiam dvoch kostolov hrozí podľa starostu zrútenie. V najvyššom poschodí radničnej budovy sa podľa Pévérelliho dokonca zrútili stropy. Pre obyvateľov, ktorí nemôžu alebo nechcú stráviť dnešnú noc vo svojich domovoch, otvorilo vedenie mesta tri športové haly, kde môžu prespať. "Mali sme pocit, ako by v záhrade niečo vybuchlo," opísala obyvateľka Teil zemetrasenie.

Hovorca jadrovej elektrárne Tricastin, ktorá leží asi dvadsaťpäť kilometrov južne od Montélimar, uviedol, že zemetrasenie na elektrárni nespôsobilo žiadne škody. To isté najprv tvrdil tiež zástupca jadrovej elektrárne Cruas, ktorá leží necelých desať kilometrov severne od Montélimar. Neskôr ale štátna energetická firma EDF oznámila dočasné zastavenie prevádzky troch zo štyroch reaktorov, aby mohli byť skontrolované. Štvrtý reaktor je kvôli údržbe už dlhšiu dobu mimo prevádzky.

"Prvotná inšpekcie v jadrovej elektrárni Cruas-Meysse nepreukázala žiadne zjavné poškodenia. Avšak zaznamenané otrasy vyžadujú vykonanie dodatočných preventívnych testov," uviedla EDF vo vyhlásení. Podľa prefekta departementu Drôme Hugues Moutouha budú reaktory mimo prevádzky "niekoľko hodín".

"Trvalo to päť sekúnd, všetko sa okolo mňa triaslo, nábytok, steny," povedal AFP svedok otrasov Kevin CUERO, ktorý žije vo štvrtom poschodí domu v Montélimar. "Všetci po tých otrasoch vyšli na ulicu, ľudia mali veľký strach," dodal.

Podľa agentúry AFP bolo dnešné zemetrasenie najsilnejšie v kontinentálnej časti Francúzska od roku 2003. V roku 2011 zaznamenali seismologové zemetrasenie o sile 5,5 stupňa, epicentrum vtedy však ležalo v mori, asi 100 kilometrov ďaleko od ostrova Korzika.

Viac o téme: Zemetrasenie Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu