Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brazílsky exprezident Lula da Silva je na slobode: Bol odsúdený za korupciu

Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.
Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. (Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner)

BRAZÍLIA - Brazílsky exprezident Luiz Inacio Lula da Silva bol v piatok prepustený na slobodu z väznice v meste Curitiba, v ktorej si odpykával trest odňatia slobody za korupciu a pranie špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra AFP.

O tom, že Lula da Silva môže byť "okamžite prepustený" na slobodu, rozhodol predtým sudca federálneho trestného súdu v Curitibe. K vyneseniu tohto verdiktu došlo po tom, ako brazílsky Najvyšší súd vo štvrtok prijal rozhodnutie, podľa ktorého sa malo dostať na slobodu takmer 5000 väzňov odvolávajúcich sa voči rozsudku, vrátane bývalého prezidenta.

Pred väznicou v Curitibe sa už vo štvrtok po zverejnení rozhodnutia Najvyššieho súdu zišli stovky exprezidentových priaznivcov, ktorí čakali na jeho prepustenie z väzenia, kde strávil 580 dní. V piatok ráno sa k týmto demonštrantom pridala aj exprezidentova družka Rosangela da Silva. Takéto zhromaždenia na exprezidentovu podporu sa v blízkosti väznice konali každé ráno o 09.00 h, od dňa, keď tam bol uväznený.

V roku 2017 uznali - v súčasnosti 74-ročného - Lulu da Silvu za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili ho na deväť a pol roka väzenia. Trest mu neskôr zvýšili na 12 rokov a jeden mesiac, v apríli 2019 mu ho však zase znížili na osem rokov a desať mesiacov.

Korupčný škandál súvisiaci so štátnou ropnou spoločnosťou Petrobras je najväčším v histórii krajiny, pričom sa dotkol desiatok politikov. Ľavičiar Lula da Silva akékoľvek pochybenia odmieta. Tvrdí, že ide o politicky motivované obvinenia s cieľom zabrániť mu kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa konali vlani a ktoré vyhral krajne pravicový kandidát Jair Bolsonaro.

Viac o téme: ExprezidentOdsúdenieSlobodaKorupciaBrazíliaLuiz Inacio Lula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu