Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záhadná smrť ostro sledovaného miliardára vo väzení, lekári si protirečia: Epsteina mohli aj zavraždiť

Jeffrey Epstein Zobraziť galériu (2)
Jeffrey Epstein (Zdroj: SITA/AP/New York State Sex Offender Registry)

NEW YORK – Finančník Jeffrey Epstein, ktorý bol v base kvôli obvineniu zo závažných sexuálnych zločinov, sa podľa americkej súdnej patologičky Barbary Sampsonovej obesil za múrmi väznice. Sampsonová odmietla špekulácie patológa Michaela Badena najatého Epsteinovou rodinou, podľa ktorého niektoré dôkazy naznačujú, že v Epsteinovom prípade išlo o vraždu.

Podľa patológa Michaela Badena utrpel Epstein okrem iného poškodenie hrtana a fraktúru jazylky, čo je „pri samovraždách obesením extrémne neobvyklé“ a vyskytuje sa skôr pri „vraždách uškrtením“. „Sú tu dôkazy ukazujúce na vraždu, ktoré by mali byť prešetrené, aby sa odhalilo, či to vražda bola, alebo nebola,“ dodal Baden, ktorý bol v 70. rokoch hlavným newyorským patológom.


Čítajte aj: Mŕtvy miliardár namočený v sexuálnom škandále: Cesty po celom svete, návšteva aj na Slovensku 


Na jeho tvrdenie ale ihneď reagovala terajšia hlavná súdna patologička mesta New York Barbara Sampsonová. Ako povedala, „pevne si stojí“ za svojimi zisteniami, ktoré uviedla v správe o augustovej pitve. Podľa nej Epstein spáchal samovraždu obesením.

Jeffrey Epstein
Zobraziť galériu (2)
Jeffrey Epstein  (Zdroj: TASR (AP Photo/Palm Beach Sheriff's Office, File))

Epstein (66) bol nájdený mŕtvy vo svojej cele na začiatku augusta. Jeho smrť vyvolala množstvo otázok. Médiá si predovšetkým kládli otázku, ako je možné, že takto ostro sledovaný väzeň nebol lepšie strážený. Kvôli jeho niekdajším väzbám na vplyvné osobnosti sa Epsteinova smrť okamžite stala predmetom konšpiračných teórií.


Ďalší článok: Pohľad do Epsteinovej vily neresti: Policajná razia odhalila sexuálne úlety a FOTO mladých dievčat


Vo väzbe bol Epstein od 23. júla pod sprísneným dohľadom, pretože bol vo svojej cele nájdený takmer v bezvedomí s poraneniami na krku. Kvôli obavám, že má v úmysle spáchať samovraždu, sa na neho vzťahoval zvláštny režim, ten bol ale podľa agentúry AP ukončený koncom júla. 

Finančník čelil obvineniam z obchodu so sexom a zo zločineckého spolčenia. Podľa prokurátorov v rokoch 2002 až 2005 vo svojich rezidenciách v New Yorku a na Floride platil za sexuálne služby desiatkam maloletých dievčat, z ktorých niektoré mali údajne len 14 rokov. Epstein všetky obvinenia odmietal.

Viac o téme: VäzenieSmrťJeffrey Epstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu