Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Britský kamión smrti: Polícia pátra po kľúčových postavách, vyzýva ich, aby sa sami prihlásili

Kamión smrti Zobraziť galériu (3)
Kamión smrti (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

BELFAST - Britská polícia vyzvala v piatok dvoch bratov zo Severného Írska, po ktorých pátra v súvislosti s minulotýždňovým nálezom 39 tiel v návese kamióna, aby sa jej sami prihlásili. Informovala o tom agentúra Reuters.

Polica tvrdí, že bratia Ronan Hughes (40) a Christopher Hughes (34) sú pre vyšetrovanie kľúčovými postavami. Oboch mužov hľadajú v súvislosti s podozrením so zabitia a obchodovania s ľuďmi. Policajný inšpektor Daniel Stoten, ktorý vedie vyšetrovanie prípadu, uviedol, že polícia nedávno telefonovala s Ronanom Hughesom. S oboma bratmi však podľa jeho slov potrebuje hovoriť osobne, pričom on sám im adresoval priamu výzvu, aby sa prihlásili.

"Ronan a Christopher vydajte sa do rúk polície v Severnom Írsku... Potrebujeme, aby ste sa obaja prihlásili a pomohli nám pri tomto vyšetrovaní," povedal na tlačovej konferencii. Britská televízna stanica Sky News krátko po tomto oznámení informovala, že v súvislosti s prípadom zadržali v Dubline 23-ročného muža Eamona Harrisona, na ktorého bol vydaný európsky zatykač a ktorého v piatok predviedli pred tamojší súd. Dve osoby zadržali medzičasom v súvislosti s touto kauzou aj vo Vietname, bližšie podrobnosti však známe nie sú.

Britský kamión smrti: Polícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Telá 39 osôb objavili minulú stredu vo vychladenom kontajnerovom návese kamióna v priemyselnom parku Waterglade v meste Grays v grófstve Essex, neďaleko Londýna. Vodiča kamióna, 25-ročného Mauricea Robinsona zo Severného Írska, obvinili v súvislosti s kauzou zo zabitia v 39 prípadoch, zo sprisahania s cieľom obchodovania s ľuďmi, zo sprisahania s cieľom napomáhať nelegálnej migrácii a z prania špinavých peňazí.

Na Robinsona zároveň uvalili väzbu do 25. novembra, keď je v pláne pojednávanie na londýnskom trestnom súde Old Bailey. Miestna polícia najprv vyhlásila, že všetky obete sú čínski občania. Neskôr však britské médiá priniesli informáciu, že prinajmenšom tri obete — dve ženy a jeden muž — by mohli pochádzať z Vietnamu. U mnohých obetí sa nenašli doklady totožnosti, čo sťažuje ich identifikáciu.

Zatkli ďalších troch ľudí

Dve osoby podozrivé z organizovania prevádzačskej operácie vo Vietname zatkli v tamojšej provincii Ha Tinh, informovala televízia VTV. Stalo sa tak po tom, čo desať rodín nahlásilo nezvestných príbuzných. Námestník náčelníka provinčnej polície sa vyjadril, že podozriví boli priamo zapojení do prípadu, keď ľudia, o ktorých sa predpokladá, že by mohli patriť k obetiam z kamióna, platili prevádzačom, aby ich vzali do Anglicka. Dvojica podľa polície v oblasti organizovala pašovanie ľudí niekoľko rokov.

Britský kamión smrti: Polícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/UK Pool via AP)

V Írsku zase policajti zatkli 22-ročného muža. Stalo sa tak základe európskeho zatykača, ktorý naň vydala polícia v anglickom grófstve Essex. Tá už aj začala konanie v súvislosti s jeho vydaním, aby ho vo Veľkej Británii mohli obviniť zo zabitia. Hovorca vyššieho súdu v Dubline uviedol, že Eamon Harrison, ktorý pochádza zo severoírskeho Newry, sa v piatok postavil aj pred súd a ten nariadil jeho zadržanie do ďalšieho konania naplánovaného na 11. novembra.

Viac o téme: ObeteKamiónPátraniePolícia Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu