Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump chce dráždiť stúpencov Daeš: Zvažuje zverejniť video zo smrti vodcu Baghdádího

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Donald Trump v pondelok oznámil, že by mohol zverejniť časť videozáznamu zachytávajúceho operáciu amerických špeciálnych síl, pri ktorej zahynul vodca extrémistickej organizácie Daeš abú Bakr Baghdádí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Mohli by sme zobrať časť videozáznamu a zverejniť ju," povedal Trump pred odchodom na konferenciu Medzinárodného združenia policajných šéfov (IACP) v americkom Chicagu, kde má mať príhovor. Šéf Bieleho domu neskôr v Chicagu uviedol, že Baghdádí bol "chorý a zvrátený muž", pričom dodal, že vodca Daeš je "definitívne mŕtvy a nezomrel hrdinsky".

Baghdádí zahynul počas nedeľňajšej operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti. Americký prezident prirovnal ešte v nedeľu sledovanie operácie pri ktorej Baghdádí zahynul, k "pozeraniu filmu" a povedal, že zábery by mali byť zverejnené, aby stúpenci Daeš videli, ako zomrel ich líder.

abú Bakra Baghdádího
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Al-Furqan media via AP, File)

Agentúra AFP medzitým s odvolaním sa na anonymný zdroj z prostredia americkej administratívy informovala o tom, že zástupcovia viac ako 30 krajín, ktoré sú členmi koalície bojujúcej proti Daeš, sa 14. novembra stretnú vo Washingtone.

Cieľom stretnutia má byť podľa tohto zdroja "prediskutovanie ďalších krokov s cieľom posilniť prítomnosť koalície na severovýchode Sýrie". Za zvolanie núdzového stretnutia krajín koalície proti Daeš sa pôvodne vyslovil šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian po tom, ako Trump ešte na začiatku mesiaca oznámil, že Spojené štáty stiahnu z daného regiónu svoje sily.

Pri operácii zajali dvoch mužov

Pri špeciálnej operácii v Sýrii, ktorá vyústila do smrti vodcu džihádistickej organizácie Daeš abú Bakra Baghdádího, zajali americké sily dvoch mužov. Informáciu poskytol v pondelok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov Mark Milley.

"Pri operácii boli zajatí dvaja dospelí muži, živí," uviedol Milley na tlačovom brífingu v sídle amerického ministerstva obrany. "Nachádzajú sa vo väzbe a v dobre stráženom zariadení," dodal Milley podľa tlačovej agentúry AFP.

Vodcu džihádistickej organizácie Daeš, abú Bakra Baghdádího, ktorý zahynul cez víkend pri špeciálnej operácii amerických síl v Sýrii, už pochovali. Informáciu poskytol v pondelok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov Mark Milley. Nechcel však potvrdiť správy, že Baghdádího pochovali do mora.

Viac o téme: VideoDonald TrumpAbú Bakr BaghdádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu