Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvé FOTO vodiča (25) z kamióna smrti: Príšerný koniec 39 Číňanov! Mrazivé detaily posledných chvíľ

Či Mo Robinson vedel, čo v návese vezie, je predmetom vyšetrovania. Zobraziť galériu (6)
Či Mo Robinson vedel, čo v návese vezie, je predmetom vyšetrovania. (Zdroj: profimedia.sk, SITA/AP/Alastair Grant)

LONDÝN - Po stredajšom náleze 39 ľudských tiel v kamióne na juhovýchode Anglicka podnikla britská polícia v noci na dnes domové prehliadky na dvoch miestach severoírskeho grófstva Armagh. Zo Severného Írska pochádza 25-ročný vodič nákladného vozidla Mo Robinson, v ktorého prívese sa telá našli. Polícia chce vo štvrtok pokračovať v jeho výsluchu. Mŕtvi sú čínski občania. Zatiaľ nie je presne známe, ako zomreli. Je však možné, že chladiarensky kontajner bol pri ilegálnom prevoze zapnutý. V tom prípade mohla teplota vo vnútri klesnúť až na -25 stupňov Celzia.

MIMORIADNE Anglická polícia našla v kamióne 39 mŕtvych

Policajti prehľadali v noci na dnes dve nehnuteľnosti v Severnom Írsku. Vodičom nákladného vozidla, ktorého polícia zadržala, je podľa miestnej tlače Mo Robinson z mesta Portadown, ktoré leží necelých 40 kilometrov juhozápadne od Belfastu. Muž čelí obvineniu z vraždy.

Mo Robinson
Zobraziť galériu (6)
Mo Robinson  (Zdroj: profimedia.sk)

Okrem vyšetrovania smrti polícia grófstva Essex, kde sa v stredu kamión s telami našiel, začala tiež ďalšie vyšetrovanie. Jeho cieľom je zistiť, či čin nejako súvisí s organizovaným zločinom. Tamojšie médiá informovali, že mŕtvymi sú čínski občania, v Británii sa všeobecne predpokladá, že ide o migrantov, ktorí doplatili na pokus dostať sa do krajiny nelegálne. Denník The Guardian upozornil, že v poslednom čase rastie aktivita sietí pašerákov ľudí.

Prvé FOTO vodiča (25)
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Nejasné zostáva to, ako 39 ľudí zomrelo. Podľa britských médií je možné, že zamrzli, lebo sa ich telá našli v chladiarenskom kontajneri.

Britská polícia dnes spresnila, že všetky obete boli dospelé, jedna žena bola ale veľmi mladá. "Telo každého z 39 ľudí musí byť úradne ohliadnuté, aby sa zistila príčina smrti, než sa posunieme k pokusu o zistenie totožnosti každého jednotlivca z návesu," uviedla polícia. Podľa nej bude identifikácia zložitý proces, ktorého dĺžka sa teraz nedá odhadnúť.

Prvé FOTO vodiča (25)
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/UK Pool via AP)

Ťahač, na ktorom sa kontajner nachádzal, bol zaregistrovaný v roku 2017 v Bulharsku na firmu írskeho majiteľa. Podľa premiéra Bojka Borisova ale ihneď po registrácii krajinu opustil a už sa nevrátil. Kontajner sa na juhovýchod Anglicka dostal v noci na stredu z belgického prístavu Zeebrugge. Podľa vyšetrovateľov bol zrejme ihneď potom naložený na severoírsky ťahač. Či o ľuďoch v kontajneri v tom okamihu jeho vodič vedel, nie je jasné.

"V súčasnosti vôbec netušíme, ako dlho bol príves v Belgicku, mohli to byť hodiny alebo dni, skrátka nevieme," uviedol hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Duyse.

Prvé FOTO vodiča (25)
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Stefan Rousseau/PA)

Kamión s 39 mŕtvymi sa v stredu našiel v priemyselnej zóne v meste Grays ležiacom na ľavom brehu Temže východne od Londýna. Hrozný nález vyvolal zdesenie u verejnosti i politikov. Podobná tragédia sa v krajine stala naposledy v roku 2000, keď colníci pri kontrole holandského kamióna v prístave Dover našli telá 58 udusených Číňanov.

Viac o téme: ObeteKamiónTeláAnglickoEssexMo Robinson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu