Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Anglická polícia našla v kamióne 39 mŕtvych

V kamióne našli niekoľko tiel Zobraziť galériu (6)
V kamióne našli niekoľko tiel (Zdroj: SITA/UK Pool via AP/Stefan Rousseau/PA)

LONDÝN - Britskí vyšetrovatelia sa domnievajú, že náves kamiónu, v ktorom bolo nájdených 39 ľudských tiel, sa do Anglicka dostal v noci na dnes z belgického prístavu Zeebrugge. Dnes popoludní to uviedla polícia východoanglického grófstva Essex, podľa ktorej pôvodnej teórie celý kamión dorazil na britskú pevninu cez waleský prístav Holyhead. Vyšetrovatelia tiež teraz majú za to, že ťahač prišiel do Anglicka zo Severného Írska.

Polícia začala vyšetrovanie vraždy po tom, čo bolo nájdené nákladné vozidlo v priemyselnom parku Waterglade v Grays ráno okolo 1.40 h. (2.40 h. SELČ). Podľa niektorých informácií sa v aute nachádzalo 38 dospelých a jeden tínedžer. Pre podozrenie z vraždy zatkli 25-ročného muža zo Severného Írska.

V kamióne našli niekoľko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/UK Pool via AP)

„Toto je tragická udalosť, pri ktorej veľa ľudí prišlo o život. Stále zisťujeme, čo sa stalo. Sme v procese identifikácie obetí, ale predpokladám, že by to mohol byť zdĺhavý proces. Predpokladáme, že nákladné auto pochádza z Bulharska a vstúpilo do krajiny v Holyheade v sobotu 19. októbra. Úzko spolupracujeme s našimi partnermi pri vyšetrovaní," uviedol podľa essexskej polície hlavný superintendant Andrew Mariner.

„V súvislosti s incidentom sme zatkli vodiča nákladného automobilu, ktorý zostáva v policajnej väzbe, kým prebieha vyšetrovanie," dodal.

V kamióne našli niekoľko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/UK Pool via AP)

Podľa prvotných informácií od polície kamión do Británie smeroval z Bulharska, bulharská vláda ale uviedla, že v krajine nebol už dva roky. Bulharské úrady dodali, že podľa vyšetrovateľov je "veľmi nepravdepodobné", že mŕtvymi sú bulharskí občania.

Britská polícia popoludní plánovala vozidlo presunúť na bezpečnejšie miesto. "Ťahač a náves budú presunuté na bezpečné miesto v prístave Tilbury, aby sme mohli telá zabezpečiť a zároveň zachovať dôstojnosť obetí," citoval spravodajský web BBC policajný hovorca Pippu Millsovú. Telá teda zatiaľ neboli identifikované.

"Zdesenie" nad nálezom v Essexe vyjadril aj premiér Boris Johnson. Vyhlásil, že je v myšlienkach s tými, ktorí zomreli, aj s ich blízkymi. Zároveň uviedol, že ministerstvo vnútra ho o prípade pravidelne informuje a že chce spolupracovať s políciou pri objasnení tragédie.

Britská ministerka vnútra Priti Patelová uviedla, že je tragickým incidentom "šokovaná a zarmútená". "Essexská polícia zatkla jedinca a my jej teraz musíme dať priestor pre vyšetrovanie," dodala ministerka.

MIMORIADNE Anglická polícia našla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/UK Pool via AP)

Konzervatívna poslankyňa Jackie Doyleová-Priceová, ktorá zastupuje v parlamente obvod, v ktorom mesto Grays leží, označila správy o smrti 39 ľudí za "odporné". "Obchodovanie s ľuďmi je ohavný a nebezpečný biznis... Dúfajme, že polícia dostane vrahov pred súd," uviedla.

Zástupca severoírskej Asociácie pre nákladnú dopravu (FTA) Seamus Leheny agentúre Reuters povedal, že trasa, ktorú si na ceste z Bulharska do Británie kamión zvolil, je veľmi "neortodoxná". Musel totiž zjavne prísť najprv do Írska a potom prejsť trajektom do britského prístavu Holyhead. Výber trasy mohli podľa Lehenyho ovplyvniť zvýšené kontroly v prístavoch Dover na juhovýchode Anglicka a vo francúzskom Calais.

MIMORIADNE Anglická polícia našla
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Stefan Rousseau/PA)

"Mohli si myslieť, že bude jednoduchšie dostať sa sem z Cherbourgu alebo Roscoffu cez Rosslare a potom po ceste do Dublinu," uviedol Leheny. Cherbourg a Roscoff sú francúzske prístavy, Rosslare leží na juhovýchode Írska. "Je to veľká okľuka a pridá deň cesty navyše," dodal zástupca FTA.

Spravodajská stanica BBC upozornila, že dnešný prípad pripomína kauzu z roku 2000, kedy colníci pri kontrole holandského kamiónu v prístave Dover našli telá 58 udusených Číňanov. Pokus o ilegálne prekonanie hraníc prežili vtedy len dvaja migranti. V roku 2015 sa v Rakúsku v odstavenom chladiarenskom voze, ktorý prišiel z Maďarska, našlo 71 mŕtvych utečencov.

Viac o téme: KamiónVraždaTeláNákladné autoEssex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu