Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Významný deň pre Japonsko: Cisár Naruhito oficiálne zasadol na trón, SR zastupovala Čaputová

Cisár Naruhito oficiálne zasadol na trón Zobraziť galériu (8)
Cisár Naruhito oficiálne zasadol na trón (Zdroj: SITA/AP/Issei Kato)

TOKIO - Japonský cisár Naruhito oficiálne zasadol na tzv. chryzantémový trón. Japonská vláda pri tejto príležitosti vyhlásila na 22. októbra mimoriadny štátny sviatok. Utorok bol v Tokiu pre Japoncov nielen voľným dňom, ale aj upršaným. Napriek tomu malé skupinky ľudí už od rána čakali pred hlavnou bránou Cisárskeho paláca. S japonskými vlajkami vítali cisára Naruhita, ktorý prišiel do paláca hneď ráno kývajúc im z pootvoreného okna auta.

Cisár Naruhito počas ceremónie oficiálne potvrdil, že si v súlade s japonskou ústavou prevzal moc. Taktiež sa zaviazal, že "v súlade s japonskými zákonmi prevezme svoju zodpovednosť ako symbol štátu a jednoty japonského ľudu". Ako prvý cisárovi zablahoželal japonský premiér Šinzó Abe.

Svoj deň zahájil v jednej z troch svätýň v areáli paláca, kde v bielych šatách oboznámil svojich cisárskych predkov o svojej intronizácii. Popri tom ho sledovali ďalší členovia cisárskej rodiny, ženy odeté v dlhých pastelových šatách a poprední politici. Medzi nimi nechýbal ani japonský premiér Šinzó Abe.

Pri príležitosti intronizácie japonského cisára polícia uzavrela centrum hlavného mesta, predovšetkým okolie Cisárskeho paláca. Na bezpečnosť dozerali tisíce policajtov. K palácu sa dostali iba pozvaní hostia a akreditované médiá. Tie však na samotnú ceremóniu prístup nemali. Doprava bola riadená policajtmi, autá sa do centra ani nedostali.

Milosti pre odsúdených

Po oficiálnej ceremónii sú hostia pozvaní na večerný banket v paláci. Pripravený je pre nich tradičný hudobný a tanečný program. V stredu (23. októbra) bude japonský premiér s manželkou hostiť približne 900 hostí na ďalšom bankete. Pri príležitosti intronizácie japonská vláda v piatok (18. 10.) schválila udelenie milosti približne 550.000 ľuďom odsúdeným za prečiny.

V Japonsku sa koná
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Po oficiálnej intronizácii nového japonského cisára Naruhita mal nasledovať slávnostný sprievod. Japonsko nakoniec 4,6 km dlhý sprievod odložilo na 10. novembra. Úrady sa ho rozhodli odložiť po tom, čo Japonsko cez predchádzajúci víkend zasiahol ničivý tajfún Hagibis, ktorý si vyžiadal takmer 80 obetí na životoch.

Cisár Naruhito oficiálne zasadol
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Issei Kato)

Cisár Naruhito je 126. japonským cisárom. Na tróne vystriedal 1. mája 2019 svojho otca Akihita, ktorý abdikoval 30. apríla 2019. Vzhľadom na to, že súčasný cisár má dcéru, princeznú Aiko, ďalším v poradí, teda 127. cisárom, by mal byť jeho mladší brat princ Akišino, resp. jeho 13-ročný syn Hisahito. Dynastia japonských cisárov je najdlhšie vládnucou dynastiou na svete. Cisári z tohto rodu vládnu krajine už najmenej 1500 rokov.

Slovensko zastupovala Čaputová

Japonské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že pozvanie prijali zástupcovia 183 krajín. Na intronizáciu Naruhitovho otca Akihita v roku 1990 prišli predstavitelia zo 160 krajín. Japonská vláda pozvala taktiež zástupcov OSN či EÚ.

Slovenskú republiku na podujatí zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, Českú republiku premiér Andrej Babiš. Medzi ďalšími hosťami sú napríklad britský princ Charles, rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, španielsky kráľ Filip VI., maďarský prezident János Áder, bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier či palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Medzi účastníkmi mal byť aj americký viceprezident Mike Pence, ten však nakoniec svoju účasť odvolal z pracovných dôvodov. Významných japonských predstaviteľov z rôznych spoločenských oblastí by malo byť asi 2000. Intronizácie sa zúčastňuje taktiež japonský premiér Šinzó Abe. Na ceremóniu prišlo asi 450 novinárov z vyše 70 krajín sveta.

Šinzó Abe a Zuzana
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa po utorkovej oficiálnej ceremónii intronizácie japonského cisára Naruhita zúčastní na večernom bankete v Cisárskom paláci v Tokiu. Práve na ňom novému cisárovi zablahoželá v mene Slovenska.

"Dnes je pre Japonsko historický deň. Som veľmi rada, že som dostala pozvanie zúčastniť sa intronizácie. Cez deň prebehla tá hlavná ceremónia, teraz smerujem na banket, kde budem mať príležitosť osobne za Slovensko poblahoželať novému cisárovi a samozrejme, že mám aj príležitosť stretnúť sa tam s viacerými hlavami štátov z celého sveta," konštatovala prezidentka. Intronizáciu označila za veľmi zaujímavú a tradičnú. "Bolo to nesmierne zaujímavé. Bol to veľmi tradičný, typický japonský proces. Bolo to naozaj veľmi inšpirujúce, na veľmi vysokej úrovni, za účasti mnohých kráľov a prezidentov z celého sveta," opísala Čaputová.

Viac o téme: JaponskoCisárZuzana ČaputováNaruhito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu