Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krvavé boje v Sýrii napriek prímeriu neskončili: Turecké nálety zabili piatich civilistov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

BEJRÚT - Sporadické boje medzi tureckými silami a kurdskými bojovníkmi pokračujú v severosýrskom pohraničnom meste Ras al-Ajn aj v piatok napriek tomu, že Spojené štáty a Turecko sa vo štvrtok dohodli na päťdňovom prímerí. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), píše agentúra AFP.

"Dochádza k sporadickej delostreleckej paľbe a v meste Ras al-Ajn je počuť aj streľbu (z ručných zbraní)," uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Mesto Ras al-Ajn bolo hlavným cieľom tureckej ofenzívy, avšak kurdskí bojovníci kládli tureckým jednotkám silný odpor. Turecko spustilo vojenskú operáciu proti Kurdom v severovýchodnej Sýrii 9. októbra - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" pre návrat sýrskych utečencov.

Krvavé boje v Sýrii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako sýrski Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Krvavé boje v Sýrii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare. Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak bude odsun, ktorý sa podľa Pencea už začal, zavŕšený, turecká operácia bude ukončená.

Pri náletoch tureckých síl zahynuli najmenej piati civilisti

Najmenej piati civilisti prišli v piatok o život a 14 ďalších utrpelo zranenia pri náletoch tureckých síl v dedine ležiacej neďaleko pohraničného severosýrskeho mesta Ras al-Ajn, v ktorom aj napriek prímeriu uzavretému medzi Spojenými štátmi a Tureckom pokračujú boje. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Pri tureckých náletoch na dedinu Báb al-Chajr, východne od mesta Ras al-Ajn, bolo zabitých päť civilistov," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, ktorého citovala agentúra AFP. To, že Turecko porušuje uzavretú dohodu o päťdňovom prímerí, uviedol aj hovorca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Mustafá Balí. Turecko svojimi náletmi podľa jeho slov mieri na pozície bojovníkov, dediny, v ktorých žijú civilisti, i na nemocnice.

Viac o téme: BojePrímerieNáletyTureckoSýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu