Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Silný tajfún Hagibis zasiahol oblasť Tokia: Vyžiadal si už 11 obetí

Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú tajfún Hagibis.
Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú tajfún Hagibis. (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

TOKIO - Japonsko nasadilo desaťtisíce vojakov a záchranárov po tom, ako sa krajinou prehnal jeden z najsilnejších tajfúnov za desaťročia. Tajfún Hagibis si vyžiadal najmenej 26 mŕtvych a 175 zranených. Nezvestných ostáva minimálne 18 ľudí. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Mimoriadne silný tajfún Hagibis zasiahol v sobotu oblasť Tokia na hlavnom japonskom ostrove Honšu, spôsobil mohutné záplavy, a následne smeroval na sever, kým sa znova presunul nad more. Na záchranných operáciách sa podieľa celkovo 27.000 vojakov a príslušníkov záchranných zložiek. Krajinu sužujú najhoršie záplavy v nedávnej histórii. Armáda pomáha vyťahovať uviaznutých civilistov zo zatopených budov a aut.

Živel so sebou priniesol rekordný objem zrážok a ochromil hlavné mesto Tokio, informovala verejnoprávna televízia NHK. Bez prúdu je takmer pol milióna obyvateľov. V strednom a severovýchodnom Japonsku sa rozvodnilo desať riek, zo svojich korýt sa povylievali aj desiatky ďalších, uviedla vláda s tým, že tento stav komplikuje záchranné práce. Obyvatelia sa zhromaždili v evakuačných strediskách. Niektorí zahynuli cestou do bezpečia.

Medzi najviac poškodené patrí mesto Nagano v strednom Japonsku, kde rieka Čikuma zatopila širokú oblasť. Ľudí z domovov pomáhali dostávať vojenské vrtuľníky. Hoci sa v nedeľu ráno sila búrky výrazne oslabila, škody sú podľa hovorcu japonskej vlády značné. Meteorológovia už pred príchodom Hagibisu varovali, že to bude zrejme najhorší tajfún, aký zasiahol Japonsko za 60 rokov.

Viac o téme: Zosuv pôdyTokioMŕtvíTajfún Hagibis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu