Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezident Erdogan to už nevydržal: Turecko vojensky zasiahne v severnej Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ISTANBUL - Turecko uskutoční v najbližšom čase pozemnú aj vzdušnú operáciu v severovýchodnej Sýrii východne od rieky Eufrat, ktorú majú pod kontrolou prevažne Kurdi a kde Turecko a USA chcú zriadiť bezpečnostnú zónu. Oznámil to v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

"Uskutočnili sme prípravy, dokončili sme operačné plány, vydali potrebné pokyny," povedal Erdogan podľa agentúry Reuters v Ankare pred členmi svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Dodal, že letecké a pozemné akcie sa môžu začať "už dnes alebo zajtra". V spomínanej oblasti pôsobia kurdské Oddiely ľudovej obrany (YPG), podporované Spojenými štátmi, ktoré sú súčasťou Sýrskych demokratických síl (SDF). Pre Washington sú rozhodujúcim partnerom v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS), podľa Ankary sú však len odnožou kurdských separatistov pôsobiacich na území Turecka.

Kurdi už avizovali, že prípadnej tureckej ofenzíve sa postavia na odpor. "Nebudeme váhať a premeníme akýkoľvek nevyprovokovaný útok Turecka na úplnú vojnu pozdĺž celej hranice, aby sme brániť seba a náš ľud," napísal na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí. Erdogan zdôvodnil plánovanú ofenzívu bezpečnostnými záujmami Turecka. Do pripravovanej zóny chce Ankara navyše presunúť Sýrčanov, ktorí utiekli do Turecka pred občianskou vojnou zúriacou od roku 2011. 

Erdogan nedávno avizoval, že do zóny by mali byť presunuté dva milióny z celkového počtu 3,6 milióna sýrskych utečencov. Presun utečencov by však mohol naraziť na odpor spojencov Ankary, ktorí sú proti zmene demografickej rovnováhy v oblasti. Kurdskí predstavitelia obvinili Turecko zo snahy presídliť do oblasti najmä arabských Sýrčanov, čo Ankara popiera.

Turecko a Spojené štáty, ktorí sú spojencami v NATO, sa v auguste dohodli na zriadení nárazníkovej zóny na severe Sýrie, aby zaistili, že sýrski kurdskí militanti nebudú operovať v blízkosti hranice s Tureckom. Obe krajiny tam doteraz uskutočnili niekoľko spoločných pozemných a leteckých hliadok — poslednú v piatok.

Podľa Turecka, ktoré mieni nad zónou prevziať kontrolu, však jej zriaďovanie prebieha pomaly. Ankara chce, aby sa zóna rozprestierala do hĺbky 30 kilometrov sýrskeho územia a opustili ju bojovníci YPG. Erdogan opakovane pohrozil, že uskutoční v Sýrii jednostrannú operáciu proti YPG, ak sa bude vznik nárazníkovej zóny odkladať.

Viac o téme: Vojenský zásahTureckoSýriaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu