Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Iránsky vodca s upozornením: Teherán si trúfa, chce znova porušiť jadrovú dohodu

Alí Chameneí
Alí Chameneí (Zdroj: twitter.com/Twitter Moments)

ŽENEVA - Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí v stredu avizoval, že Teherán má v úmysle porušiť ďalšie záväzky vyplývajúce z dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu z roku 2015.

"Budeme pokračovať v redukovaní záväzkov," vyhlásil Chameneí podľa agentúry Reuters na stretnutí s veliteľmi elitných revolučných gárd. Podľa neho bude proces obmedzovania plnenia dohody prebiehať "precíznym, úplným a komplexným spôsobom", ktorý bude pokračovať, až pokým sa nedosiahne "želaný výsledok", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Chameneího oficiálnej webovej stránke.

Celý proces bude usmerňovať Iránska agentúra pre atómovú energiu (AEOI), dodal Chameneí. Jadrová dohoda medzi Iránom a svetovými veľmocami — USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom — zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Irán tento rok pozastavil plnenie niektorých záväzkov zo spomínanej dohody a pohrozil, že od nej úplne odstúpi. Začal napríklad obohacovať urán nad úroveň, ktorú mu táto dohoda povoľuje. Reagoval tým na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v roku 2018 od dohody odstúpili a zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Medzi oboma krajinami sa následne opäť začalo zvyšovať napätie. Zvyšní signatári sa dohodu stále pokúšajú zachrániť.
      

Viac o téme: DohodaTeheránAlí ChameneíIránsky vodca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu