Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Príčina smrti bývalého diktátora: Mugabe zomrel na rakovinu

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP Photo/Themba Hadebe, FILE)

HARARE - Niekdajší zimbabwiansky prezident Robert Mugabe mal pokročilé štádium rakoviny, keď 6. septembra zomrel v singapurskej nemocnici vo veku 95 rokov. Oznámili to v pondelok tamojšie médiá, ktoré cituje agentúra AFP.

Mugabe, bývalý povstalecký vodca, sa dostal k moci v roku 1980 po získaní nezávislosti Zimbabwe od Británie a na čele krajiny stál nasledujúcich 37 rokov a sedem mesiacov. Zosadili ho v novembri 2017 počas armádou podporovaného prevratu, čím sa skončila jeho autoritárska vláda poznačená politickým prenasledovaním a ekonomickým úpadkom.

Prezidentov zdravotný stav sa prudko zhoršil po jeho zvrhnutí a pravidelne navštevoval Singapur, kde ho liečili. "Mugabe trpel pokročilým štádiom rakoviny a vzhľadom na svoj vysoký vek a rozsah choroby mu nepomáhala ani chemoterapia," napísal zimbabwiansky denník The Herald.

Mugabeho rodina predtým bagatelizovala jeho časté návštevy Singapuru s tým, že má problémy so zrakom. V roku 2011 webová platforma WikiLeaks, ktorá sa špecializuje na uniknuté tajné dokumenty, zverejnila diplomatickú korešpondenciu zmieňujúcu sa o Mugabeho rakovine prostaty. Predmetné depeše amerického veľvyslanectva v Harare z roku 2008 ďalej obsahujú informáciu, že bývalému zimbabwianskemu prezidentovi zostávalo vtedy päť rokov života.

Očakáva sa, že Mugabeho pochovajú v októbri v pamätníku národných hrdinov v metropole Harare. Mugabe vládol v Zimbabwe najskôr ako premiér a od roku 1987 ako prezident. Neskôr sa čoraz viac uchyľoval k totalitným praktikám a postupne priviedol Zimbabwe k diktatúre.

Štátna rozlúčková ceremónia sa uskutoční na Národnom futbalovom štadióne v Harare, kde sa očakáva prítomnosť zahraničných lídrov — medzi inými čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, bývalého kubánskeho lídra Raúla Castra a približne desiatich afrických prezidentov.

Viac o téme: úmrtieRakovinaZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu