Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šok! VIDEO Jedna z najväčších cestoviek sveta skrachovala, 600-tisíc dovolenkárov uviazlo v zahraničí

Krach firmy v pondelok oznámil britský úrad pre civilné letectvo
Krach firmy v pondelok oznámil britský úrad pre civilné letectvo (Zdroj: SITA/Peter Byrne/PA via AP)

LONDÝN - Zadlžená britská cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala. Informoval o tom v pondelok ráno britský úrad pre civilné letectvo, podľa ktorého firma oznámila bankrot. Na dovolenke v zahraničí sa aktuálne nachádza zhruba 600-tisíc jej klientov, z toho je asi 150-tisíc britských občanov.

"Thomas Cook prestala fungovať, takže sú zrušené všetky lety tejto spoločnosti," oznámil dnes britský úrad pre civilné letectvo (CAA). Tento úrad tiež uviedol, že už začal operáciu, počas ktorej dopraví čo najskôr domov okolo 150-tisíc britských turistov, ktorí sú teraz s cestovnou kanceláriou na dovolenke. Podľa BBC pôjde o najväčšiu operáciu svojho druhu v mierovej histórii krajiny. O prácu príde 21-tisíc zamestnancov v 16 krajinách sveta vrátane 9000 v Británii.

CAA predpokladá, že repatriácia britských občanov potrvá zhruba dva týždne. Britský minister dopravy Grant Shapps uviedol, že úrady k repatriácii najali desiatky lietadiel. "Je to enormná úloha, najväčšia repatriácia v čase mieru v histórii Británie. Takže sa pravdepodobne objavia problémy a prieťahy," dodal.

Vedenie firmy Thomas Cook oznámilo, že vstúpilo do "nútenej likvidácie". "Je nám veľmi ľúto, že sme neboli úspešní," uviedol dnes šéf spoločnosti Peter Fankhauser. Firma požiadala minulý týždeň o pomoc aj vládu v Londýne a počas posledných dní viedla horúčkovité rokovania s veriteľmi aj britskou vládou o finančnej pomoci.

Turistov v Tunisku nechceli pustiť z hotela. Majitelia sa obávali, že nedostanú zaplatené.

Jedna z najstarších a najväčších cestovných kancelárií sveta, ktorá bola založená v roku 1841, v sobotu požiadala o štátnu pomoc. K tomuto kroku pristúpila pod tlakom veriteľských bánk vrátane peňažných ústavov RBS a Lloyds, ktoré trvajú na tom, že firma musí nájsť 200 mil. libier pre prípad, že by potrebovala dodatočné peniaze počas zimného obdobia.

V júli spoločnosť Thomas Cook vypracovala podnikateľský plán, podľa ktorého potrebovala 900 mil. libier. Mala ich dostať od čínskej spoločnosti Fosun, skupiny veriteľov a niektorých ďalších investorov. Skupina veriteľských bánk si však potom objednala nezávislé preskúmanie a jej finančný poradca uviedol, že Thomas Cook bude potrebovať dodatočných 200 mil. libier nad rámec už doteraz požadovaných 900 miliónov.

Služby spoločnosti Thomas Cook Group využívalo asi 19 miliónov klientov ročne. Súčasťou skupiny je napríklad nemecká letecká spoločnosť Condor, Thomas Cook má ale aj vlastnú hotelovú sieť. Vlani firma utŕžila desať miliárd libier, čistá strata ale predstavovala 163 miliónov libier (cca 185 miliónov eur).

Vláda firmu nezachránila

Premiér Boris Johnson označil za správne, že sa vláda rozhodla firmu nezachraňovat. Vládna záchrana spoločnosti Thomas Cook by podľa neho mohla viesť k tomu, že v budúcnosti by aj ďalšie podniky očakávali podobné zaobchádzanie.

Britský odborový zväz TSSA tak robí vládu zodpovednou za krach podniku. "Vláda mala rad príležitostí firme Thomas Cook pomôcť. Rozhodla sa však pre ideologickú dogmu miesto záchrany tisícov pracovných miest," uviedol šéf odborového zväzu Manuel Cortes. Vyhlásil tiež, že záchrana podniku by bola lacnejšia než repatriácia klientov.

Podľa premiéra by cestovné kancelárie mali vynakladať väčšie úsilie na ochranu svojich aktivít pred prípadným kolapsom. "Musíme preskúmať spôsoby, akými sa cestovné kancelárie môžu pred takými bankrotmi chrániť," uviedol britský premiér. "Človeka to vedie k zamysleniu, či sú riaditelia týchto podnikov riadne motivovaní k tomu, aby takéto záležitosti riešili," dodal.

Viac o téme: Cestovná kanceláriaKrachThomas Cook
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu