Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump poslal do Saudskej Arábie vojakov: Irán dvíha varovný prst, obavy narastajú

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Šéf Bieleho domu Donald Trump schválil vyslanie amerických vojakov do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Misia bude zameraná predovšetkým na vzdušnú a protiraketovú obranu po útokoch dronmi na saudskoarabské ropné zariadenia, z ktorých Spojené štáty vinia Irán, uviedla dnes agentúra AP. Šéf iránskych revolučných gárd dnes varoval, že krajina nenechá bez odpovede ani obmedzený útok.

Ropné zariadenia Abkajk a Churajs minulú sobotu zachvátil požiar po tom, čo ich zasiahlo niekoľko striel vypálených z bezpilotných lietadiel. K zodpovednosti za akciu sa prihlásili jemenskí povstalci z radov husítov, ktorých spojencom je Irán. Saudskoarabské ministerstvo zahraničia ale uviedlo, že podľa prvého vyšetrovania boli pri útoku použili iránske zbrane. Washington priamo obvinil Iráncov. Teherán akékoľvek zapojenie do incidentu odmieta.

Saudskoarabské ropné zariadenie zasiahli rakety vypálené z Iránu

Pentagon oznámil, že k posilneniu saudskoarabskej obrany bude nasadený "stredne veľký počet vojakov". Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Joseph Dunford vyhlásil, že počet nasadených vojakov nebude siahať do tisícoviek, konkrétnejšie vyjadrenie ale odmietol. Zatiaľ tiež nie je jasné, aké vojenské vybavenie USA do oblasti Perzského zálivu pošlú.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

Vojenský útok zatiaľ nehrozí

Americké ministerstvo obrany prezidentovi Donaldovi Trumpovi v piatok predložilo návrh vojenských opatrení, ktorými by vláda USA mohla na útok proti saudským ropným zariadeniam reagovať. Vojenský úder na Irán Pentagon medzi návrhmi nezaradil, napísala agentúra Reuters. Podľa šéfa Pentagónu Marka Espera je rozmiestnenie vojenských posíl na Blízkom východe prvým krokom. Minister obrany nevylúčil, že by mohli byť prijaté ešte dodatočné opatrenia.

Irán opäť prilieva olej do ohňa: Veľavravný odkaz hlavným oponentom, hrozba totálnej vojny

Generálmajor iránskych revolučných gárd Husajn Salámí tvrdí, že v prípade útoku Irán agresora potrestá "až do jeho úplného zničenia". Veliteľ vzdušných síl revolučných gárd Amír Alí Hadžízádeh podľa agentúry IRNA vyhlásil, že akékoľvek útoky na Irán vyvolajú "zdrvujúcu reakciu". Hadžízádeh sa tak vyjadril počas prehliadky, na ktorej boli predvedené trosky dronov, zostrelených nad Iránom, a iránsky systém protivzdušnej obrany, ktorý v júni zneškodnil americké vojenské bezpilotné zariadenie.

Trump poslal do Saudskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Cielený kybernetický útok

Na sociálnych sieťach sa dnes objavili informácie o tom, že mnoho iránskych serverov a internetových stránok sa stala terčom kyberútoku. Napadnuté vraj boli aj niektoré petrochemické firmy. Podľa odborníkov je útok obmedzený a bežní Iránci uviedli, že s prístupom na internet nemajú problémy.

Viac o téme: VojaciDonald TrumpIránSaudská ArábiaVojenská pomocSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu