Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Československého agenta ŠtB odsúdili v USA na doživotie: Superšpión sa infiltroval do CIA, prišiel zvrat

Karel Köcher Zobraziť galériu (3)
Karel Köcher (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Karel Köcher, ktorý 21. septembra oslávi 85. narodeniny, bol takmer štvrť storočie agentom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Vyše 20 rokov žil v USA, kde viac než 12 rokov pôsobil vo vnútri americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), odkiaľ odovzdával informácie ako Prahe, tak sovietskej tajnej službe KGB. V USA bol však odhalený a odsúdený na doživotie. Vo februári 1986 ho spolu s manželkou Hanou a tromi ďalšími agentmi vymenili na berlínskom Glienickom moste za sovietskeho disidenta Anatolija Ščaranského a ďalších šesť osôb.

Podvod v Československu! Tajná dezinformačná akcia ŠtB, šokujúci obsah debien vylovených z jazera

"Za Köchera by sme vymenili aj päť Ščaranských," povedal k tomu neskorší šéf KGB Vladimir Krjučkov. Sovietsky matematik a disident židovského pôvodu Ščaranský mal vtedy len 37 rokov, v ZSSR bol ale odsúdený za údajnú vlastizradu na 13 rokov väzenia. Vtedy mal za sebou deväť rokov z trestu, ktorý strávil v deviatich väzniciach.

Ďalšie osudy oboch hlavných postáv výmeny boli rozdielne. Köcher v Československu pracoval najprv na ministerstve vnútra a potom až do roku 1990 v Prognostickom ústave ČSAV. Po nežnej revolúcii ale jeho verejné pôsobenie skončilo. Ščaranský odišiel do Izraela, prijal meno Natan a stal sa úspešným politikom.

Československého agenta ŠtB odsúdili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Karel Köcher sa narodil v septembri 1934 v Bratislave v rodine českého poštového úradníka, jeho matka bola židovka. V roku 1958 vyštudoval Matematicko-fyzikálnu fakultu a neskôr aj Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej. Potom pracoval ako vysokoškolský učiteľ.

Členom Komunistickej strany Československa sa stal v roku 1958 a v roku 1962 začal spolupracovať s ŠtB pod krycím menom Pedro. "Hovorte tomu mladícka nerozvážnosť, ale ja som naozaj chcel režim rozložiť zvnútra," povedal Köcher v knihe novinára Vladimíra Ševela Český krtek v CIA, ktorú ale Köcher neautorizoval.

V roku 1965 dostal úlohu infiltrovať sa ako falošný emigrant do amerických tajných služieb. Preto s manželkou Hanou "emigrovali" v decembri 1965 cez Rakúsko do USA. Köcher vtedy v USA tvrdil, že emigroval preto, že mu čs. režim nedovolil sa realizovať a profesijne a odborne rásť. V roku 1971 dostali manželia americké občianstvo a Köcher o rok neskôr doštudoval Kolumbijskú univerzitu, kde získal doktorát z filozofie. Nastúpil k CIA na miesto v analytickom oddelení, kde vyhodnocoval odpočúvanie sovietskych diplomatov či obchodníkov. V roku 1982 sa ale FBI dozvedela, že Köcher pracuje pre československú rozviedku, a začala manželov odpočúvať. V novembri 1984 ich zatkla, Köcher strávil rok vo väzení a odsúdili ho na doživotie.

Československého agenta ŠtB odsúdili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vymenený bol vo februári 1986 na preslávenom berlínskom "moste špiónov". Celkovo bolo vtedy vymenených deväť osôb. Západným smerom putoval Ščaranský a občania NDR Wolf-Georg Frohn a Dietrich Nistroy a tiež Čech Jaroslav Javorský, syn tenistu Jiřího Javorského. Sovietsky zväz získal okrem manželov Köcherovcov aj ruského občana Jevgenija Semljakova, Poliaka Jerzyho Kaczmarka a Nemca Detlefa Scharfenortha. Po výmene boli Köcherci zbavení občianstva USA.

Viac o téme: ŠtBKarel KöcherStBAget
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu