Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlé správy! Najhorší výhľad rastu ekonomiky od finančnej krízy: Svetová recesia potvrdená

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

PARÍŽ - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Ako hlavný dôvod uviedla eskaláciu obchodných sporov, ktoré prudké spomalili tempo expanzie na najnižšie úrovne za 10 rokov, čiže od globálnej ekonomickej krízy z rokov 2008-2009.

Hrozí ďalšia veľká hospodárska kríza: Odborníci varujú, najhoršie sociálne dopady za 50 rokov

OECD aktuálne počíta v tomto roku s expanziou o 2,9 % a v roku 2020 o 3 %. To znamená, že rast by mal byť tento rok najslabší od finančnej a hospodárskej krízy z rokov 2008/2009. Ešte v máji očakáva nárast o 3,2 % respektíve o 3,4 %. Vlani globálna ekonomika expandovala o 3,6 %.

Podľa OECD existuje riziko, že globálna ekonomika vstúpi do novej fázy dlhodobého pomalého rastu, ak budú vlády naďalej váhať s tým, ako majú reagovať na aktuálny vývoj.

Zlé správy! Najhorší výhľad
Zobraziť galériu (4)

Obchodné spory

"To, čo pôvodne vyzeralo ako dočasné obchodné napätie, sa zmenilo na dlhodobú novú situáciu v obchodných vzťahoch," uviedla hlavná ekonómka OECD Laurence Booneová v rozhovore pre Reuters. "Globálny poriadok, ktorý reguloval obchod, skončil a teraz sa nachádzame v novej ére charakterizovanej menšou istotou, viac bilaterálnymi a niekedy až agresívnymi obchodnými vzťahmi," dodala.

Booneová upozornila, že rast obchodu, ktorý bol motorom globálneho zotavenia po poslednej finančnej kríze, aktuálne padol z 5 % v roku 2017 do negatívneho teritória. Obchodné spory majú tiež negatívny vplyv na podnikateľskú dôveru, čo spôsobilo pokles tempa rastu investícií zo 4 % pred dvoma rokmi na 1 %.

Podľa Booneovej už existujú signály, že obchodné spory brzdia ekonomiku USA. OECD zhoršila prognózu rastu najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku na 2,4 % a v roku 2020 na 2 % z 2,8 % respektíve 2,3 %.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou

Negatívny vplyv obchodnej vojny medzi USA a Čínou takisto pocíti aj druhá najväčšia svetová ekonomika. Podľa OECD čínsky hrubý domáci produkt (HDP) stúpne o 6,1 % (májová prognóza: +6,2 %) respektíve o 5,7 % (+6 %).

OECD varovala, že pokračujúci pokles čínskeho domáceho dopytu môže mať výrazný vplyv na celú globálnu ekonomiku, a to predovšetkým v prípade, ak by ho sprevádzalo ešte zhoršenie finančných podmienok a nárast neistoty.

Zlé správy! Najhorší výhľad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ahn Young-joon)

Technická recesia Nemecka

Predpoveď rastu ekonomiky eurozóny v tomto aj budúcom roku skresala OECD na 1 % (+1,2 % respektíve +1,4 %). Hlavným dôvodom je spomalenie najväčšej európskej ekonomiky, Nemecka, ktoré sa zrejme nachádza v technickej recesii.

Brexit

Prípadný brexit bez dohody by ešte viac spomalil expanziu eurozóny. Takýto scenár by znamenal zníženie HDP regiónu v rokoch 2020/2021 o pol percentuálneho bodu.

Zlé správy! Najhorší výhľad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Britský HDP sa podľa OECD zvýši o 1 % (+1,2 %), respektíve o 0,9 % (+1 %), ale len v prípade, ak krajina opustí Európsku úniu (EÚ) s dohodou. Prípadný brexit bez dohody skreše HDP v rokoch 2020/2021 o 2 %, a to aj v prípade relatívne hladkého odchodu z Únie.

Viac o téme: Ekonomická krízaEkonomický rastSpomalenieHospodárska krízaOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu