Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stretnutie mocných v Ankare: Erdogan, Rúhání a Putin na jednom mieste

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - V tureckej Ankare sa v pondelok stretnú prezidenti Turecka, Iránu a Ruska - Recep Tayyip Erdogan, Hasan Rúhání a Vladimir Putin -, aby prediskutovali aktuálnu situáciu v Sýrii, píše agentúra AP.

Hlavným bodom rozhovorov bude nepokojná situácia v provincii Idlib v severozápadnej Sýrii, ktorá je poslednou baštou povstalcov. Prezidenti tiež budú rokovať o politickom riešení sýrskeho konfliktu. V Idlibe sa v súčasnosti relatívne darí udržiavať prímerie, ktoré po štvormesačnej ofenzíve vládnych vojsk vstúpilo do platnosti koncom augusta.

V prípade vypuknutia rozsiahlejších bojov na severozápade Sýrie by hrozil masový útek civilného obyvateľstva smerom k tureckým hraniciam. Ankara už pritom na svojom území hostí 3,6 milióna utečencov zo Sýrie. Pondelkový summit v Ankare je už piatou trilaterálnou schôdzkou predstaviteľov trojice mocností, ktoré v tomto konflikte stoja na rozdielnych stranách. Rusko a Irán sú spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Turecko podporuje sýrskych povstalcov bojujúcich voči Damasku.

Viac o téme: Vladimir PutinRecep Tayyip ErdoganHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu