Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Demonštrácie v Hongkongu: Protestujúci žiadajú Veľkú Britániu o pomoc s dodržaním autonómie

Demonštrácie v Hongkongu
Demonštrácie v Hongkongu (Zdroj: SITA/ AP Photo/Vincent Yu)

HONGKONG - Stovky protestujúcich ľudí sa zišli pred britským konzulátom v Hongkongu, kde kričali heslá ako "Británia zachráni Hongkong" alebo "Boh ochraňuj kráľovnú". Chcú tak získať väčšiu podporu zo zahraničia a žiadajú bývalú koloniálnu mocnosť, aby im pomohla dodržať autonómiu mesta.

Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny. Do roku 2047 má podľa týchto zmlúv fungovať na princípe "jedna krajina, dva systémy", čo by mu malo v tomto časovom rámci zaručovať slobodu v otázkach politického systému a spravovania spoločnosti. Čína však podľa hongkonského prodemokratického tábora túto dohodu porušuje a už teraz vnucuje Hongkongu svoje predstavy o jeho fungovaní.

Aj v centre Hongkongu sa opäť zišli tisíce ľudí, pričom dav je dlhý viac ako dva kilometre. Aj tam niektorí mávajú americkými a britskými vlajkami. Iní zas držia plagáty volajúce po demokratických reformách. Polícia zakázala dnešný protest, no ľudia aj napriek tomu vyšli do ulíc, čo zapríčinilo aj zatvorenie obchodov. Niektorí protestujúci stavajú v uliciach barikády. Polícia ich upozornila, že ich konanie je protizákonné a postavila barikády pred vládnymi budovami, kde sú tiež vodné delá.

Po protestnom pochode v centre znova vypuklo násilie

Poriadková polícia v Hongkongu použila v nedeľu slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie protestujúcich, ktorí na jej príslušníkov hádzali kamene a zápalné fľaše. Násilie vypuklo pred vládnym komplexom po tom, ako tisíce protivládnych demonštrantov napriek policajnému zákazu pochodovali centrom mesta. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Dav "tvrdého jadra" protestujúcich v čiernom oblečení s maskami pochodoval asi dva kilometre ulicami centra, čo viedlo k narušeniu dopravy a zatvoreniu mnohých obchodov. Protestujúci pálili čínske vlajky a strhávali plagáty gratulujúce čínskej vládnucej komunistickej strane, ktorá 1. októbra oslávi 70. výročie nástupu k moci. Objavili sa aj prípady rozbíjania okien a bezpečnostných kamier pri východoch z metra.

Stovky protestujúcich sa neskôr zamerali na komplex vládnych úradov, pred ktorými cez policajné bariéry hádzali tehly či zápalné fľaše. Polícia reagovala záplavou slzotvorného plynu a nasadili aj vodné delá. Neskoro popoludní miestneho času sa jej príslušníci dostávali tiež do zrážok s menšími skupinami radikálnych protestujúcich.

Protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Lamová jeho oficiálne stiahnutie oznámila v stredu 4. septembra.

Demonštrantom to však nestačí a medzičasom požadujú aj jej rezignáciu, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, odvolanie obvinenia zo "vzbury", ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby.

Viac o téme: PomocProtestyAutonómiaHongkongVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu