Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea vystrelila dve rakety: Pchjongjang chce posilniť svoju rokovaciu pozíciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Severná Kórea vystrelila v utorok dve rakety krátkeho doletu nad Japonské more pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Podľa juhokórejskej armády strely preleteli zhruba 330 kilometrov, informovala tlačová agentúra Jonhap.

Rakety boli vystrelené smerom na východ z oblasti mesta Kečchon, ktoré leží v západnej časti KĽDR, približne 80 kilometrov severne od metropoly Pchjongjang. Obe strely preleteli zhruba 330 kilometrov. O aký typ rakiet išlo, zatiaľ analyzujú juhokórejské a americké tajné služby.

"Naša armáda monitoruje celú situáciu pre prípad, že by došlo k ďalším odpáleniam, a udržuje sa v stave pohotovosti," uviedol vo vyhlásení zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl. Zároveň vyzval Severnú Kóreu, aby nerobila takéto kroky, ktoré len prispievajú k zvyšovaniu napätia v regióne. Južná Kórea v reakcii na utorkové odpálenia zvolala mimoriadne zasadnutie národnej bezpečnostnej rady.

Správa o vystrelení rakiet prišla len niekoľko hodín po tom, ako Severná Kórea vyjadrila ochotu obnoviť koncom septembra rokovania s USA o denuklearizácii Kórejského polostrova. Súčasne pohrozila ukončením rozhovorov v prípade, ak americká strana nepríde s návrhmi prijateľnými pre KĽDR.

Podľa agentúry Jonhap chce Pchjongjang odpálením rakiet zrejme posilniť svoju rokovaciu pozíciu pred možným obnovením rozhovorov s Washingtonom, ktoré sú zablokované už od februára. Od začiatku tohto roka Severná Kórea odpálila rakety už desiatykrát, píše Jonhap.

Viac o téme: ArmádaRaketySeverná KóreaJaponské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu