Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bašir je už definitívne minulosťou: Prvý vládny kabinet po jeho zosadení zložil prísahu

Umar Bašír
Umar Bašír (Zdroj: SITA/AP Photo/Shiraaz Mohamed, File)

CHARTÚM - Prvý sudánsky vládny kabinet od zosadenia dlhoročného vodcu Umara Bašíra zložil v nedeľu prísahu, informovala agentúra AFP. Jeho vytvorenie je významným krokom pri prechode k civilnej vláde po tom, ako v apríli armáda zvrhla šéfa desaťročia trvajúceho autoritárskeho režimu.

Osemnásťčlenný kabinet pod vedením premiéra Abdallu Hamdúka, v ktorom sú aj štyri ženy vrátane historicky prvej sudánskej ministerky zahraničných vecí Asmy Muhammadovej Abdallovej, zložil prísahu v prezidentom paláci v Chartúme. Každodenné záležitosti Sudánu by mal riadiť počas prechodného obdobia stanoveného na 39 mesiacov.

"Musíme vynaložiť množstvo úsilia, aby sme splnili požiadavky ľudí," povedal novinárom minister informácií Fajsal Muhammad Sálih. "Svet nás sleduje. Čaká, ako dokážeme vyriešiť naše problémy," citovala ho AFP. Vzniku kabinetu predchádzalo augustové podpísanie dohody o deľbe moci medzi protestným hnutím, ktoré stálo na čele niekoľkomesačných protestov proti Bašírovi a následnej vojenskej vláde, a generálmi. Na prechod k opätovnej civilnej vláde bude dohliadať tzv. zvrchovaná rada, ktorá zložila prísahu v auguste a ktorej šéf generál Abdal Fattáh Burhán bude hlavou štátu.

"Začíname novú éru. Najvyššou prioritou tejto prechodnej vlády je ukončiť vojnu a nastoliť udržateľný mier," vyhlásil pri štvrtkovom predstavení svojho kabinetu nový premiér Hamdúk, ktorý si vybudoval kariéru v afrických a medzinárodných organizáciách vrátane OSN. Hamdúk, ktorého nominovalo protestné hnutie, predtým zdôraznil, že si v novom kabinete želá technokratov schopných previesť Sudán cez neľahké prekážky vrátane ukončenia vnútorných rozbrojov.

Povstalecké skupiny z marginalizovaných regiónov ako Dárfúr, Modrý Níl či Južný Kordofán dlhodobo viedli vojnu proti Bašírovým silám. Hamdúkov kabinet si zároveň kladie za úlohu bojovať proti korupcii a rozložiť islamistickú povahu štátu vytvorenú počas Bašírovho 30-ročného vládnutia.

Viac o téme: VládaPrísahaSudánChartúmUmar BašírVládny kabinet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu