Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Opozičného politika Jašina prepustili z väzenia: Odpykával si trest za účasť na proteste

Iľja Jašin
Iľja Jašin (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruského opozičného politika a nezaregistrovaného kandidáta vo voľbách do Moskovskej mestskej dumy Ilju Jašina prepustili v stredu z väzenia po odpykaní piatich desaťdňových trestov. Informovala o tom agentúra Interfax.

Jašin novinárom zhromaždeným pred väznicou v moskovskom okrese Krasnoseľskij podľa denníka Novaja gazeta povedal, že sa má dobre a v nedeľu sa zúčastní na voľbách. Vyjadril nádej, že voliči v nich budú hlasovať "múdro". Jašina prvýkrát zadržali 29. júla a odsúdili na desaťdňový trest za účasť na nepovolenom zhromaždení na podporu nezávislých kandidátov, ktoré sa konalo dva dni predtým. Nasledujúci deň ho zatkli znova a odsúdili za organizovanie zhromaždenia zo 14. júla. Tento scenár sa zopakoval aj 8., 20. a 29. augusta.

Jašinov právnik Vadim Prochorov na súde uviedol, že trestné stíhanie poslanca má povahu politickej pomsty. Z formálneho hľadiska nie je viacnásobné zatknutie v rozpore so zákonom, ale problém je v tom, že súdy môžu prijať viacero nespravodlivých verdiktov po sebe, zdôraznil Prochorov citovaný portálom vedomosti.ru.

Jašin bol jedným z viacerých nezávislých či opozičných kandidátov, ktorých úrady odmietli zaregistrovať do nedeľňajších komunálnych volieb v Moskve údajne preto, že nenazbierali dostatočný počet podpisov občanov na podporu svojej kandidatúry. Úrady mnohých vylúčených kandidátov obviňovali z príliš veľkého počtu neplatných podpisov.

Opozícia v reakcii na ich vylúčenie zorganizovala od 14. júla v Moskve niekoľko masových protestov a žiadala slobodné voľby. Išlo o najväčšie demonštrácie od protestov proti návratu prezidenta Vladimira Putina do Kremľa v roku 2011 po skončení jeho funkčného obdobia vo funkcii premiéra.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieOpozíciaRuskoMoskvaIľja Jašin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu