Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump prejavil Bolsonarovi plnú podporu krajiny: Je smerovaná na požiare v Amazónii

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/Christian Hartmann, Pool via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok povedal, že Spojené štáty plne podporujú brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara a jeho úsilie o likvidáciu požiarov v amazonskom dažďovom pralese. Informuje o tom agentúra DPA.

Trump na Twitteri napísal, že počas rokovaní s Brazíliou Bolsonara dobre spoznal. "Intenzívne pracuje na (zvládnutí) amazonských požiarov a vo všetkých ohľadoch odvádza pre občanov Brazílie skvelú prácu — to nie je ľahké. On a jeho krajina majú plnú podporu USA!" uviedol americký prezident. 

Na Trumpove slová reagoval na Twitteri vzápätí aj samotný Bolsonaro. Americkému prezidentovi poďakoval a napísal, že Brazília bojuje s požiarmi "s veľkým úspechom". "Lživá spravodajská kampaň proti našej suverenite nebude fungovať," uviedol a dodal, že "Spojené štáty sa na Brazíliu môžu vždy spoľahnúť."

Bolsonaro sa v súvislosti s požiarmi v amazonskom pralese dostal do sporu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Ten ešte minulú stredu na Twitteri uviedol, že požiare v amazonskom dažďovom pralese predstavujú "medzinárodnú krízu" a chcel, aby sa téma stala prioritou na víkendovom summite krajín G7.

Bolsonaro zareagoval kritikou Macrona, o ktorom povedal, že má "koloniálnu mentalitu, ktorá nepatrí do 21. storočia", keď chce aby sa "o problémoch Amazónie diskutovalo na summite G7 bez účasti krajín tohto regiónu". Lídri G7 na summite v Biarritzi cez víkend následne prisľúbili deviatim krajinám postihnutým požiarmi v amazonskom pralese 20 miliónov dolárov. Samotný Macron vtedy zdôraznil, že ide o prejav priateľstva, nie "agresivity". 

Debata medzi ním a Bolsonarom sa v uplynulých dňoch ešte vyostrila, pričom brazílsky prezident v utorok oznámil, že je ochotný o možnom prijatí ponúkanej finančnej pomoci diskutovať len v prípade, že Macron odvolá urážky, ktoré mu adresoval. 

Viac o téme: PožiarDonald TrumpAmazonJair Bolsonara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu