Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľský poslanec prekvapil: Prišiel so zásadným návrhom, vadí mu výraz "pred naším letopočtom"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA - Istý poslanec za poľskú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) sa obrátil na ministrov kultúry a školstva, aby sa zasadili o to, že už sa na verejnosti nebudú používať výrazy "pred naším letopočtom" a "nášho letopočtu ". Ide podľa neho o prežitok z dôb komunizmu. Informujú o tom poľské médiá.

Faux pas poľského starostu: V meste konečne otvorili bazén, po tomto VIDEU sa všetko zmenilo

Zbigniew Dolata chce, aby tieto označenia uvádzané v súvislosti s udávaním rokov zmizli zo školských učebníc a iných didaktických pomôcok alebo napríklad z publikácií a katalógov sprevádzajúcich výstavy.

"Ich zavedenie bolo v dobách Poľskej ľudovej republiky (označenie Poľska za komunizmu - pozn. ČTK) pre komunistov dôležitým prvkom sovietizácie Poľska," vysvetľuje poslanec. Namiesto toho by sa v textoch, ku ktorým sa dostáva široká verejnosť, malo pri označeniach rokov uvádzať "pred Kristom" a "po Kristovi", prípadne Anno Domini, teda Roku Pána. Dolata tvrdí, že zavedenie týchto zmien by bolo výrazom úcty k tradícii Poľska a jeho kultúrnej identite.

Zbigniew Dolata
Zobraziť galériu (2)
Zbigniew Dolata  (Zdroj: FB/Zbigniew Dolata )

Dolata pripomenul, že v posledných rokoch miznú z verejného priestoru názvy ulíc alebo pomníky spájané s obdobím komunizmu. Príslušný zákon k tomu parlament prijal v roku 2016, teda už za súčasnej vlády národno-konzervatívnej formácie PiS. Táto strana za jednu zo svojich dôležitých úloh považuje očistiť verejný život od dedičstva komunizmu.

Poľsko si rovnako ako ďalšie krajiny stredovýchodnej Európy tento rok pripomína 30 rokov od pádu komunistického režimu.

Viac o téme: Poslanec PoľskoPiSZbigniew Dolata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu