Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pohľad do Epsteinovej vily neresti: Policajná razia odhalila sexuálne úlety a FOTO mladých dievčat

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/AP/Palm Beach Sheriff's Office, profimedia.cz)

WASHINGTON - Americký finančník Jeffrey Epstein (†66), ktorý cez víkend spáchal vo väzení samovraždu, čakal v newyorskej cele na proces po obvinení zo zneužívania maloletých obetí. Miliardárovi, ktorý sa kedysi priatelil s terajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom či s exprezidentom Billom Clintonom, hrozilo až 45 rokov väzenia. Už v roku 2005 urobila polícia raziu v jeho honosnej vile v Palm Beach a jej výsledky prispeli k tomu, že ho o tri roky neskôr odsúdili na 18 mesiacov väzenia. V dome neresti sa našiel kopec predmetov so sexuálnou tematikou aj pornofotografie neplnoletých dievčat.

Slovenka Naďa sexotrokyňou amerického miliardára: Kúpa od rodiny, orgie s mladým dievčaťom

Epstein bol vo väzbe od 6. júla, keď ho zatkli po tom, čo v súkromnom tryskáči priletel do Spojených štátov z Francúzska. Nemal nárok na prepustenie na kauciu a umiestnili ho do väznice, ktorá je podľa BBC považovaná za jednu z najstráženejších v USA.

Pohľad do Epsteinovej vily
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Finančník čelil obvineniam z nelegálneho obchodu so sexom a kriminálneho sprisahania. Podľa prokurátorov v rokoch 2002 až 2005 vo svojich rezidenciách v New Yorku a na Floride platil za sexuálne služby desiatkam maloletých dievčat, z ktorých niektoré mali údajne len 14 rokov. Finančník všetky obvinenia odmietal.

Pohľad do Epsteinovej vily
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Trest hodný výsmechu

Už v roku 2008 bol v rámci kontroverznej tajnej dohody s obžalobou odsúdený za sexuálne zneužívanie na 18 mesiacov. Z tých si však odsedel len 13 a dokonca dostával priepustky kvôli práci, takže z väzenia si spravil iba nocľaháreň. K tomu, že sa vôbec dostal za mreže, prispela aj policajná prehliadka jeho vily v Palm Beach v roku 2005, kde sa našlo viacero fotografií nahých neplnoletých dievčat, ako aj iné predmety so sexuálnou tematikou. Na základe výpovedí obetí z lascívnych záberov, ako aj výpovedí iných svedkov, dostal nakoniec trest.

Pohľad do Epsteinovej vily
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Nový proces

Nový proces s Epsteinom sa mal začať budúci rok. Prokurátori ho tiež obvinili z toho, že vyplácal veľké finančné obnosy dvom potenciálnym svedkom. "Ešte než sa proti nemu začali viesť trestné stíhania, bol známy hlavne vďaka svojmu bohatstvu a konexiám na vysokých postoch. Často sa schádzal s bohatými a mocnými, vrátane prezidenta Donalda Trumpa, bývalého prezidenta Billa Clintona a britského princa Andrewa," píše BBC. Trump v roku 2002 Epsteina v rozhovore s časopisom New York označil za "vynikajúceho chlapíka". Po jeho júlovom zadržaní sa od neho ale prezident dištancoval.

Pohľad do Epsteinovej vily
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Jazvy na celý život

Na Epsteinovu smrť reagovali niektoré z jeho údajných obetí. "Štve ma, že Jeffrey Epstein sa nebude musieť obetiam svojho zneužívania postaviť na súde. My musíme s jazvami po jeho činoch prežiť zvyšok života, zatiaľ čo on nikdy nepocíti dôsledky svojich zločinov," uviedla Jennifer Araozová, ktorá tvrdí, že ju Epstein znásilnil, keď mala 15 rokov.

Pohľad do Epsteinovej vily
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Smrť v cele

Epstein sa vo väznici obesil. Americká federálna väzenská správa v neskoršom vyhlásení označila jeho smrť za "zrejme samovraždu". Potvrdila, že keď bol Epstein ráno v cele nájdený, nereagoval na okolie. Zamestnanci väznice sa ho snažili oživiť a za mŕtveho bol vyhlásený až po prevoze do nemocnice.

Pohľad do Epsteinovej vily
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.cz)

Správy o jeho smrti prišli necelé tri týždne po tom, čo Epsteina našli v cele takmer v bezvedomí a so zraneniami na krku. Podľa médií bol následne pod sprísneným dohľadom pre obavy, že si chce vziať život. Väzenskí dozorcovia však pracovali nadčas a počas noci nedodržali pokyn, že majú väzňa kontrolovať každú polhodinu. Miliardárova smrť vyvolala množstvo otázok a vyšetruje ju FBI aj ministerstvo spravodlivosti.

Viac o téme: RaziaDom2005Jeffrey Epstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu