Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko sa rozlúčilo s jadrovými inžiniermi, ktorí zahynuli pri teste novej rakety

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

MOSKVA - Tisícky ľudí sa v pondelok v ruskom meste Sarov zúčastnili na pohrebe piatich ruských jadrových inžinierov, ktorí zahynuli vo štvrtok pri výbuchu počas testovania novej rakety. V Sarove sa nachádza hlavné ruské výskumné centrum jadrových zbraní, pripomína tlačová agentúra AP.

Ruské ministerstvo obrany spočiatku tvrdilo, že explózia na testovacej lokalite vojenského námorníctva Njonoksa na severovýchode Archangeľskej oblasti zabila dve osoby a ďalších šesť zranila. Štátom kontrolovaný atómový koncern Rosatom ale neskôr priznal, že pri incidente zomrelo päť jeho pracovníkov a zranenia utrpeli tri ďalšie osoby.

Rosatom ďalej oznámil, že výbuch nastal vo chvíli, keď inžinieri testovali "jadrový zdroj pohonu" pre raketu. Miestne úrady v neďalekom meste Severodvinsk informovali o krátkom náraste úrovne radiácie nad bežný priemer, ku ktorému došlo po výbuchu. V súvislosti s výbuchom bude pre lodnú dopravu mesiac uzavretá časť Dvinského zálivu.

Ministerstvo obrany v Moskve predtým ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity. Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov zdôraznil, že nebol dôvod na evakuáciu civilného obyvateľstva.
 

Viac o téme: NehodaHaváriaRaketaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu