Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dovolenkári, pozor na Stredozemné more! Zoznam krajín, kde sa útoky žralokov najčastejšie končili smrťou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: mediadrumworld.com)

RÍM – V Stredozemnom mori sa podľa biológov nachádza až 51 druhov žralokov, z ktorých je 15 pre človeka potenciálne nebezpečných. Mare mediterraneum s rozlohou 2 milióny 500-tisíc km² predstavuje iba 0,7 percenta z celkovej vodnej plochy na svete. Nikde inde však nenájdete väčšiu hustotu dovolenkárov na kilometer pláže.

Ak sa v médiách zjaví zmienka o útoku žraloka, milióny ľudí sa zdesia. Oveľa viac ľudí zahynie ročne na autostrádach. Štatistiky hovoria samy za seba. Od roku 1900 zaznamenali v priemere 0,42 útoku žraloka za jeden rok. Existuje 25-krát väčšia pravdepodobnosť, že vás zabije blesk ako žralok. Kokosové orechy zabijú 15-krát viac ľudí ako žralok. Šanca, že vás napadne žralok, je 1 : 11,5 milióna a že vás aj zabije, 1: 264 miliónom. Stredozemnému moru patrí aj prvenstvo: útokov žralokov je menej, každý druhý sa však končí smrťou.

Človek nechtiac vyprovokuje až tri štvrtiny smrtiacich útokov svojím rizikovým správaním sa. Držte sa preto v plytkých vodách na miestach vyhradených na plávanie, nevzďaľujte sa od brehu na nafukovačke, aby si vás žralok nepomýlil s tuleňom a užívajte si bezstarostné leto pri mori.

Dovolenkári, pozor na Stredozemné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Chris Hasson)
Žralokov je v Stredozemnom mori čoraz menej. Môže za to najmä rybolov, ale aj globálne otepľovanie. Pred dvesto rokmi ich bolo o 97 % viac. Pribúda však ľudí a z času na čas teda musí k nejakému útoku dôjsť. Väčšina žralokov vyhľadáva hlbšie a chladnejšie vody, preto sa nezdržujú pri pobreží. Veľké žraloky potrebujú hĺbku aspoň 200 metrov. V Stredozemnom mori žije podľa biológov až 51 druhov žralokov, z ktorých 16 dorastá do dĺžky vyše troch metrov a 15 je potenciálne nebezpečných pre človeka.

Medzi nimi je trojica najnebezpečnejších žralokov sveta: modrý žralok (hovorovo veľký biely), žralok tigrí a žralok belavý.

Najviac útokov žralokov zaznamenali medzi rokmi 1900 až 2015 v Taliansku, možno aj preto, že má spomedzi prímorských krajín najdlhšie pobrežie. Prinášame stručný prehľad krajín, kde žraloky najčastejšie útočili:

Taliansko (počet útokov 50, z toho smrteľných 11)

Egypt (34, 9)

Španielsko (33, 7)

Chorvátsko (25, 12)

Grécko (24, 13)

Francúzsko (10, 3)

Malta (5, 3)

Líbya (5, 2)

Turecko (4, 2)

Čierna Hora (3, 2)

Libanon (3, 2)

Tunisko (3, 1)

Izrael (3, 0)

Monako (1, 1)

Alžírsko (1, 1)

Slovinsko (1, 0)

Podľa údajov organizácie Shark Research Institute zabili žraloky v Jadranskom mori 11 ľudí, z toho 9 ľudí na chorvátskej časti Jadranu. Všetky napadnuté obete boli cudzinci.

 

Viac o téme: SmrťPobrežiePanikaŽraloky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu